duminică, 5 noiembrie 2017

Florenta - orasul Renasterii

de Ioan Laslo
  Dintre toate orasele italiene, categoric Florenta este cel mai tentant pentru iubitorii de arta. Punct de plecare al Renasterii, orasul pastreaza insa aproape toate operele de valoare din acele vremuri, avand sansa de a mosteni adevarate capodopere, deoarece ultimul vlastar al familiei de Medici, Ana Maria Lodovica a conditionat cedarea intregului patrimoniu orasului de pastrarea sa intacta. Le vezi peste tot: in piete, in muzee, in biserici sau pe stradutele pline de farmec. 
   Ca sa "gusti" Florenta(si aici nu ma refer la bucataria toscana, care este si ea delicioasa) ai nevoie de un numar mare de zile. Cei care o viziteaza pe fuga risca sa piarda mare parte din atmosfera sau sa renunte la superbele colectii din Uffizi, Palazzo Pitti, L'Academia sau Bargello. Nu e timp de toate, iar cozile de la intrare sunt uneori dezarmante. De aceea, recomandabil este sa iti oferi mult timp: si pentru a hoinari prin piatete (de la simbolica Piazza della Signoria si pana la excelentul punct de belvedere din Piazza Michelangelo), si pentru a privi Fiume Arno de pe diferitele poduri(dintre care cel mai cunoscut ramane desigur Ponte Vecchio), dar mai ales pentru a simti atmosfera extraordinara din gradinile orasului. Totul pigmentat cu
admiratia nestavilita fata de creatiile renascentiste pe care le intalnesti peste tot. Iar daca povestea competitiei dintre orgoliosul Bruneleschi si Ghiberti nu te incanta peste masura, fatada catedralei cu celebrul sau Dom,Campanille lui Giotto si usile de bronz ale celebrului Baptisteriu o vor face cu siguranta.

     Principala cale de a ajunge este Aeroportul Amerigo Vespuci, aflat in imediata apropiere a orasului (desi variante accesibile sunt si aeroporturile din Pisa sau Bologna, beneficiind apoi de o retea de cale ferata bine pusa la punct in Italia), iar posibilitatile de cazare exista pentru toate pretentiile si buzunarele. Ideea este ca nu e nevoie sa scoti foarte mult din buzunar pentru a gasi o cazare ultracentrala, lucru care iti va permite sa bati stradutele cu pasul. Nu uita insa mangaierea absolut necesara pe ratul lui il porcellino din Mercato Nuovo care iti garanteaza norocul si speranta ca, vreodata, vei reveni pe aceste locuri. Iar inainte de a pleca gusta neaparat din gellato, excelenta peste tot in oras!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu