vineri, 26 ianuarie 2018

Esztergom si mareata sa catedrala

de Ioan Laslo
     As vrea sa pot spune ca am ajuns la Esztergom deoarece era o mare tentatie, dar asta ar insemna sa mint. Ironic este faptul ca am ajuns sa vad mareata catedrala, sediul istoricei arhiepiscopii maghiare, dintr-o intamplare. Mergeam cu doi buni prieteni spre Bratislava si, urmarind obsesiv gps-ul, am luat-o pe un alt drum. Cum eram in "excursie de placere", am decis impreuna ca "tot raul este spre bine" si vom avea ocazia sa vedem ceva nou. Si, credeti-ma, nu am regretat nici o clipa! Pentru ca oraselul cu aproape 30.000 de locuitori este foarte aranjat, curat si tentant, iar mareata catedrala catolica de aici merira a fi vizitata. 
La fata locului (nu culelesesem informatii anterior, deoarece nu era in planul de traseu!), aveam sa aflu ca primul lacas de cult de aici a fost construit inca din vremea lui
Stefan cel Sfant, primul rege al Ungariei, in cinstea Sf. Adalbert, nimeni altul decat cel care l-a crestinat si care apoi a devenit episcop de Praga.

Desigur, cladirea de astazi este rezultatul mai multor reconstruiri ulterioare, mai ales dupa ce Esztergom va deveni centrul religios cel mai important al Ungariei. Edificiul neorenascentist pe care il vedem astazi, construit pe locul vechii biserici gotice, estesfintit in 1856, dar lucrarile la el s-au finalizat dupa inca 13 ani. A rezultat cea mai mare biserica din Ungaria si a 18-a ca marime din lume. Iar pozitia orasului ( pe Dunare, exact in locul in care un pod face legatura cu Slovacia), permite vizitarea facila a cetatii si, implicit, a catedralei. Si, ca o curiozitate pentru iubitorii de masini, in apropierea orasului se afla fabrica Suzuki, cu pista de incercare si tot ce inseamna logistica japonezilor. Merita oricand sa va faceti drum pe aici, fie si in trecere!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu