joi, 18 ianuarie 2018

Sicilia - insula in care te simti ca acasa!

de Ioan Laslo
     Exista locuri in lumea aceasta care sunt binecuvantate, oferindu-li-se tot ce este nevoie pentru ca oamenii sa traiasca frumos. Resurse aproape nelimitate, locatii edenice, clima blanda, mare, munte, campie si...mai presus de toate posibilitati nelimitate. La prima vedere,cand te uiti pe o harta, de toate aceste conditii dispune si Sicilia, fostul granar al Romei de odinioara. Ca sa nu mai vorbim de pozitia sa ideala, dominand tranzitul dintre Africa si Europa in zona Mediteranei. Si totusi... exista parca o legatura intrinseca intre oferta fantastica a naturii si saracia in care traiesc oamenii. Pentru ca sicilienii sunt, orice ar fi, niste oameni saraci. Au soluri ferile, au peisaje de vis pentru turisti, au tot ce este necesar pentru a se chivernisi, insa... cei mai multi traiesc intr-o saracie lucie. Imbracati modest (cu exceptii desigur), te fac sa te gandesti cata diferenta este intre nivelul lor de viata si cel al celorlaltor italieni (din nordul Cizmei, de exemplu). 
    Pentru turisti insa, Sicilia este un Paradis! Eu am stat mai bine de 15 zile pentru a face un tur al insulei si, zilnic, am descoperit o
 
tentatie noua, o
locatie care imi oferea altceva. Fie ca poposesti in luxoasa Taormina (cu al ei Teatru Grec extraordinar conservat), in marile orase Palermo si Catania (in primul, in special, simti agitatia din plin, mai ales ca am trait acolo si un cutremur zdravan intr-o dimineata), ca urci pe Rocca Rosa din Kefalu pentru a avea privirea panoramica asupra superbei localitati (vezi poza de inceput), ca mergi aproape de Etna, pentru a-i vedea maruntaiele (sau privesti din Catania spectacolul de foc pe care ti-l ofera cand erupe), ca te plimbi pe Valea Templelor din Agrigento (multe dintre acestea fiind cu mult mai bine conservate si puse in valoare decat templele mult mai celebre de pe Acropolea Atenei) este imposibil sa te plictisesti. Nu trebuie sa ratezi nici fantastica piata de peste din Catania, o reprezentatie la Teatro Massimo din Palermo, sau vizite in splendidele cladiri normande imprastiate peste tot pe insula. Totul cu o conditie: sa intri in "viteza" molcoma de viata a sicilienilor. Pentru ca aici, desi autostrazile sunt excelente, autobuzele care fac legaturile intre orase merg foarte incet (uneori cativa zeci de kilometri dureaza ore, datorita multe lor escale), oamenii vorbesc mult, insa sunt mereu dispusi "sa ia o pauza" (poate nicaieri nu am asemanat mai mult localnicii cu romanii nostri decat in Sicilia), iar o vizita la un muzeu se poate transforma oricand intr-o conversatie agreabila cu vreun ghid local sau vreun localnic, lucru care te va face sa-i acorzi timpul triplu fata de cel programat. Si inca un sfat: nu ratati dulciurile siciliene. Prajiturelele lor sunt absolut delicioase, iar diversele sortimente de dulciuri prezente mai peste tot (de la receptiile hotelurilor, pana la cofetariile si micile lor magazine de familie) sunt de nerefuzat.

Un comentariu: