vineri, 27 noiembrie 2020

In cautarea "Stelelor din Eger"

de Ioan Laslo
       Pe cand eram copil si citeam "Stelele din Eger", m-a prins in mrejele ei actiunea eroica, dar si romantata a lui Gardonyi Geza. De la joaca in rau a lui Gergely cu Eva si pana la apararea eroica a cetatii in 1552 povestea este spumoasa si dulceaga, asemeni vinului rosu care se face in cramele din zona. Iar cand, peste ani, am ajuns in cetatea Eger, am putut trai clipa, rememorand evenimentele langa statuia lui Dobo Istvan impreuna cu un bun prieten (si el fan al cartii!). Urcand in cetate, nu ai cum sa nu refaci putin, cu ajutorul imaginatiei, felul in care mica armata de mercenari a rezistat trupelor lui Ali Pasa, unul dintre generalii favoriti ai lui Soliman Magnificul. Se stie ca romantismul maghiar (ma refer aici la curentul literar) este bine reprezentat. Poate nu intamplator, cartea cu pricina este favorita ungurilor (cel putin asa reiese dintr-un sondaj
facut acum mai bine de 10 ani! ). Si cum curentul romantic personifica eroi si legende, imaginatia poate

 zbura in mintea vizitatorului, mai ales daca are la baza o asemenea lectura.
     Pe de alta parte, nu e nevoie sa fi un mare bautor de vin ca sa te intereseze o vizita intr-una din numeroasele crame care impanzesc drumul spre Eger (prin Valea Femeilor Frumoase), sau macar o enoteca din oras. Dealurile cu struguri nobili, cei care stau la baza prepararii excelentului vin rosu al zonei (Egri Bikaver), te imbie la asa ceva, mai ales daca ai sansa sa ajungi atunci cand sunt in parg. Am intrat intr-o astfel de crama, iar gazdele, politicoase, ne-au purtat prin galeriile subterane si ne-au explicat cum prepara "licoarea dragostei" La final, degustarea ne-a convins! Gandul m-a dus apoi la cat de bine trebuie sa fi fost montati soldatii lui Dobo daca isi stingeau astfel setea :) (exista o legenda ca rosul vinului care se scurgea pe zalele lor i-a inspaimantat pe turcii convinsi ca soldatii maghiari chiar beau sangele taurilor!). Cat despre devotamentul unguroaicelor, nu cred ca mai este cazul sa fac referire!
     Cetatea isi deschide portile pentru vizitatori pana la ora 16 iarna si pana la ora 21 vara, iar biletul de intrare este de 1400 HUF (aprox. 4,5 euro). Nu ratati un gulas unguresc la terasele din Piata Dobo Istvan si un pahar de vin rosu "sange de taur"! Totul privind fatada Catedralei Sf. Anton de Padova cu celebra ei inscriptie: "Pentru Dumnezeu, nimic nu este destul" sau privelistea excelenta pe care o ofera spre cetate.

Un comentariu: