sâmbătă, 15 iulie 2023

Siena - poarta catre Cer!

de Ioan Laslo
       Multa lume considera Siena locul unde se simte cel mai bine atmosfera toscana. Orasul cu strazi medievale inguste (monument UNESCO inca din 1995), locuit azi de aprox.50.000 de locuitori este cuceritor inca de la o prima vizita. Nu putini turisti vor insa sa revina, fie pentru a simti atmosfera fantastica din Piazza del Campo in timpul unui palio, fie pentru a se incarca energetic de frumos in celebrul sau Duomo, sau, de ce nu?, pentru a gusta din excelentele preparate traditionale toscane. 
      Piazza del Campo are forma de amfiteatru si suprafata sa pavata este impartita in 9 segmente (aminteste parca de Consiliul celor 9 barbati buni care conduceau candva orasul). Credinciosii spun ca seamana cu mantaua protectoare a Fecioarei, care, impreuna cu Sf. Ecaterina de Siena, este de altfel si protectoarea orasului. In fiecare an, pe 2 iulie si 16 august
aici are loc palia. Cursa propriu-zisa dureaza aproximativ 3 minute, dar
pregatirile pentru ea sunt un adevarat ritual. Mai mult, in noaptea precedenta, in fiecare dintre cartiere (contrade) au loc petreceri in aer liber cu mii de meseni. Castigatorul cursei primeste un steag heraldic si devine erou local, intr-o explozie de pasiune autentica. Evenimentul nu este facut pentru turisti, cum se mai practica in alte locuri, dar daca ai ocazia sa fii prezent atunci in Siena, ramai cu o amintire memorabila. Altfel, piata gazduieste frumosul Palazzo Publico, cu celebrul sau turn Mangia, deservit de peste 500 de scari, o fantana extrem de spectaculoasa si numeroase terase care te imbie la un capucino veritabil. 
        La mica distanta, ajungi in Piazza Duomo cu splendida catedrala gotica de secol XII. Fatada, proiectata de Giovanni Pisano este un adevarat festival de marmura verde, roz si alba, intr-n contrast extraordinar cu albul si negrul care somina interiorul. Locuitorii orasului au dorit ca biserica lor sa fie cea mai mare din lume, insa , ca in atatea alte situatii, au lipsit banii pentru un asemenea orgoliu. Ce a iesit insa este tulburator! Pe mina m-a impresionat in mod deosebit pavajul interior cu alegorii din Vechiul si Noul Testament, culminand cu celebrul "Masacru al inocentilor". Merita sa admirati si cristelnita cu basoreliefuri de Donatello si Ghiberti, superbele fresce renascentiste, dar trebuie neaparat sa aruncati o privire si in Libreria Picolomini , un spatiu solicitat de cardinalul Francesco Picolomini (nepotul papei Pius al II-lea) pentru a gazdui cartile acestuia. Camera este pictata atat pe pereti cati si pe tavam cu scene din viata papei de celebrul Pinturichio)

2 comentarii:

  1. Este un oras de vis. Mai ales Piazza del Campo m-a impresionat. Va multumesc pentru ceea ce faceti pentru turisti prin aceste materiale exceptionale!

    RăspundețiȘtergere
  2. Și mie îmi place mult Siena! Eu va mulțumesc pentru ca le citiți! Încerc doar sa îmi fac meseria.

    RăspundețiȘtergere