joi, 8 noiembrie 2018

Incest, scandal și țepe financiare la Castelul Iubirii. Scheletele din dulapurile castelului în care au locuit Octavian Goga și Endre Ady

de Claudiu Padurean
    Castelul Iubirii din Ciucea a devenit una dintre cele mai căutate destinații turistice de pe Valea Crișului Repede. Tot mai mulți turiști străini opresc pentru a admira castelul construit la finalul secolului al XIX-lea și cântat de poeții Octavian Goga și Endre Ady. Însă istoria acestui castel include și fapte rușinoase, printre care o căsătorie incestuoasă, un scandal amoros în care a fost implicat unul dintre cei mai mari poeți români, precum și o înșelăciune care pătează biografia celui care avea să devină prim-ministru al României Mari.
   Castelul Iubirii de la Ciucea este așezat pe un povârniș care domină spectaculoasa Vale a Crișului din Munții Apuseni. Castelul a fost construit la finalul secolului al XIX-lea de către bogatul avocat Miklos Boncza din Huedin. Practic, construirea acestui castel se leagă de o legătură incestuoasă. Miklos Boncza se plimba alături de fiica surorii sale pe Valea Crișului, iar tânăra fată i-a spus că dacă i-ar construi cineva un castel pe stânca ce domina Crișul, ar face orice pentru acea persoană. Miklos Boncza a construit castelul și a luat-o de soție pe nepoata sa. Din această căsătorie incestuoasă s-a născut una dintre cele mai frumoase fete din Transilvania, fiica sa, Berta Boncza, cea care avea să devină
Citeste mai multe aici!

2 comentarii:

  1. Am vizitat castelul in copilarie. Doamna Veturia traia inca, imi amintesc de ea ca o doamna in varsta, putin cam infricosatoare. Nu parea deloc amabila, ba mai mult, am perceput-o ca pe un fel de vrajitoare. Imaginatie de copil :).

    RăspundețiȘtergere
  2. Zilele trecute am revenit pe acolo cu un grup de turisti. Doamna care ne-a fost ghid a cam trecut sub tacere aspectele "picante", insa cand am intrebat-o deschis nu le-a negat. Canapeaua arsa cu tigara "este la reconditionat", iar parchetul scartie la fel. Vizita este insa una extrem de placuta, iar Goga este parca pretutindeni. Cat despre "vrajitoare", s-a dus in lumea dreptilor, nu inainte de a "rezolva toate problemele proprietatii" cu statul roman.

    RăspundețiȘtergere