joi, 14 iunie 2018

Lacul Știucilor - Delta ascunsă din inima Transilvaniei

de Claudiu Padurean
Una dintre cele mai frumoase rezervații naturale din Transilvania a devenit un adevărat paradis al pescarilor, fotografilor și ornitologilor. Lacul Știucilor de la Săcălaia este singurul loc din Transilvania unde apar spontan celebrele insule plutitoare de stuf, numite plaur, iar vegetația este extrem de asemănătoare cu cea din Delta Dunării sau din Delta Nerei din Banat.
Zona care include Lacul Știucilor și stufărișul din Sic reprezintă o adevărată deltă interioară a Transilvaniei. Cele 15 specii care trăiesc în lac reprezintă o adevărată bogăție și fac deliciul pescarilor. Însă zona este importantă deoarece aici cuibăresc 28 la sută dintre speciile de păsări din Europa, iar varietatea soiurilor de plante și a raselor de animale este impresionantă, spune Lumința Holban, care a fost implicată într-un proiect european care vizează protecția acestei zone și care este derulat de Eco Transilvania.
Lacul Știucilor de la Săcălaia a apărut pe locul unei vechi mine de sare, care datează de pe vremea Imperiului Roman. În Antichitate, sarea era exploatată în cariere deschise, care erau abandonate atunci când se umpleau cu apă și deveneau iazuri cu apă sărată. În zona Săcălaia, a apărut și o alunecare de teren, care a dus la formarea unui baraj natural, în spatele căruia a apărut actualul lac. De aceea, apele lacului sunt 
Afla mai multe aici!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu