sâmbătă, 30 ianuarie 2016

Bârsana – puterea sintezei culturale greco-catolice

de Claudiu Padurean
Biserica din lemn din satul Bârsana este o expresie sublimă a sintezei culturale greco-catolice. Lăcașul de cult a fost ridicat după Unirea Bisericii românilor din Transilvania și din Maramureș cu Biserica Romei și marchează deschiderea acestui spațiu spiritual bizantin către influența Apusului.
Biserica a fost ridicată în anul 1711, cu hramul ”Intrarea Maicii Domnului în biserică”. Inițial, ea a servit drept lăcaș de cult pentru un complex monahal ridicat în zona cunoscută sub numele de Părul Călugărului. Ctitorul a fost nobilul Ioan Ștefanca și fiii săi, care au dorit în acest fel să mulțumească Creatorului pentru că au fost feriți de consecințele marii epidemii de ciumă din 1710. 
În anul 1739, biserica din lemn a fost mutată pe locul unui cimitir unde erau îngropate victimele războiului cu tătarii din anul 1717. Iar în anul 1806, biserica a fost strămutată din nou, de această dată în centrul localității, unde a devenit biserică parohială. Cu acest prilej, vechii biserici nobiliare i-a fost adăugat un pridvor cu acoperișul în două ape și cu stâlpii sculptați, în partea de vest a lăcașului de cult. De asemenea, comunitatea l-a angajat pe renumitul pictor Toader Hodor din Vișeul de Mijloc să repicteze biserica. Pictorul maramureșean și-a realizat creația direct pe pereții de lemn, neteziți cu ajutorul unor bucăți de material texil, îmbibate cu 
Afla mai multe aici!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu