marți, 27 noiembrie 2018

Teatrul grec de la Epidaur

de Ioan Laslo
    Vechi centru comercial si religios important, Epidaur se afla la aproximativ 70 de km. de Corint si constituie una dintre destinatiile favorite ale turistilor indragostiti de Grecia antica. Si aceasta deoarece, in 1881, bazandu-se pe scrierile geografului grec Pausania, arheologul Kavadias a scos la lumina un teatru pastrat aproape intact, care dispune de o acustica impresionanta. Ghizii sitului arheologic de la Epidaur au obiceiul sa rupa o foaie de hartie pe schenos, iar vizitatorii aflati in ultimele randuri pot auzi harsaitul acestei operatiuni perfect. Personal am avut placerea de a asculta versuri ale lui Shakespeare, recitate aici de unii tineri englezi, aflati intr-o vizita scolara. Credeti-ma ca acustica este perfecta! Sau , si mai bine, nu ma credeti pe cuvant, ci urmariti filmarea facuta cu un modest telefon mobil:

Teatrul din Epidaur a avut la inceput in jur de 6000 de locuri, dar mai tarziu au fost adaugate inca 21 de randuri de locuri, astfel ca s-a ajuns la peste 13 000 de posibili spectatori la
piesele desfasurate aici. Desigur, existau locuri speciale pentru potentatii vremii, in primul rand, unde au fost asezate scaune cu spatar si colorate in rosu aprins, culoarea virilitatii, Astazi, teatrul este folosit pentru a pune in scena piese antice grecesti, iar din 1954 are loc anual chiar si un festival de teatru celebru in intreaga lume.
In afara de celebrul teatru, Epidaur se mai mandreste si cu alte edificii, relativ bine pastrate, multe dintre ele scoase la lumina. Ele constituie situl arheologic vizitabil astazi. Templul lui Asklepios vindecatorul, fiul lui Apollo este la fel de celebru. Se pare ca aici exista in sec al VI-lea i.hr. un adevarat centru de vindecare. Pentru a se vindeca, pelerinii petreceau o noapte intr-un dormitor numit enkoimitiria, iar noaptea Asklepios le aparea in vis , dandu-le sfaturi. Vizitatorul poate vedea ruinele dormitorului, dar si ale fantanii unde erau captate izvoare minerale, care desigur erau folosite in procesul de vindecare. Procesul de restaurare a zonei este in plina desfasurare, dar o vizita aici este de pe acum foarte ofertanta. 

Mai trebuie adaugat faptul ca siteul se afla la aprox. 7 km de orasul actual Epidaur, intr-o zona linistita si plina de verdeata si ca este inregistrat in Patrimoniul UNESCO inca din 1988.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu