miercuri, 7 iunie 2017

Bologna - nu doar un important centru universitar

de Marian Lisu
        Cunoscuta ca un important centru universitar, Bologna are cea mai veche universitate din lume (sec. XI), dar pe langa farmecul aparte al cladirilor de epoca si al acoperisurilor rosii din tigla, ofera si lucruri mai putin stiute.

Dupa ce admiram cateva din cele 12 porti prin care se facea accesul in trecut , unele au fost foarte bine conservate, chiar reconstruite din piatra zidurilor sau podurilor distruse fie cu ocazia atacurilor sau a bombardamentelor din razboiaele mondiale, acestea au ramas sa dainuie ca monumente ale memoriei pentru patrie, cum a fost miscarea de eliberare a bolognezilor de sub austrieci.

Dupa Palazzo Comunale , trecand prin Piazza del Nettuno gasim imensa Basilica San Petroniu, catedrala catedralelor la momentul ridicarii – sec. XIV, opera lui Jacopo, construita de cetatenii care doreau sa prezinte gloria locala. Deoarece rivaliza cu cea din Roma –vechiul Vatican, Papa a dat ordin sa mai fie darmata din lungime, dar si asa, rezultatul este spectaculos.
In spatele turnurilor semete din centrul orasului, ca principale atractii locale, se gaseste o zona mai putin gasita in ghiduri: zona Pietii San Stefano, incomoda la deplasare, avand in vedere ca strazile au ramas neatinse de modernism, fiind pavate cu piatra rotunda de rau. Aici, in anumite perioade se organizeaza targurile de antichitati, un adevarat paradis pentru cunoscatori si unde se gasesc obiecte unicat ( colectii de uniforme si fotografii originale din razboi, Buda langa o
capra de scurtat capete, Diva inamorata ca partenera de cafea pentru singuratici, etc.). 
Dar ce trebuie sa atraga atentia este complexul Seven Churches – Santo Stefano, adica sub acelasi acoperis sunt 7 biserici de rit diferit construite din sec. I pana in sec XIX, in care istoria se scrie cursiv si pe langa obiecte de cult veti gasi scrieri , pictura veche si liniste sufleteasca...
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu