joi, 2 martie 2017

Cele mai frumoase gradini ale lumii

de Cristian Cezar Han
       
   Pana acum am vorbit despre orase plutitoare, despre metropole, insa nu am vorbit despre frumusetea gradinilor care acopera suprafete intinse, au o vegetatie luxurianta si atrag turisti din toata lumea. Sau ar trebui sa atraga, de aceea am ales sa va expun cele mai frumoase 10 gradini din lume, dupa parerea mea.



1. Gradina Botanica din Balcic 

    Aceasta gradina se afla in Balcic, chiar langa Castelul Reginei Maria. Gradina si castelul (,,Cuibul linistit,,) reprezinta, de altfel, atractiile principale din localitate. Dar haideti sa ne focusam mai mult pe acest mix superb de vegetatie situat pe ,,Coasta de Argint,, .
    Aceasta gradina botanica este unicat in Europa, in special datorita colectiei de cactusi. Acest perimetru al cactusilor este numit Gradina lui Allah. De asemenea, remarcam arborii pitici din Gradina Ghetsemani, Cascada, o apa a unui rau care se varsa spectaculos de la o inaltime de vreo 9 metri, Templul apei, o constructie pictata pe interior in caramiziu si albastru intens, Izvorul sfant, Puntea suspinelor , Gradina Labirint si Fantana de Argint. Gradina este inconjurata de vile si multe alei intortocheate. 
    Pretul intrarii (include ambele bilete, unul pentru castel si unul pentru gradina) variaza: 5 euro pentru adulti (10 leva), 1 euro pentru minori (2 leva), iar copiii sub 7 ani au gratuitate. 
    Timpul dedicat pentru vizitarea gradinii este de vreo 3 ore, incluzand si
castelul. Stiu asta din surse de incredere. Si atentie in ce perioada mergeti: in luna mai ar putea inflori gradina, insa cel mai recomandat este sa mergeti vara, cand vegetatia este extrem de bogata. Sa vezi arborii care acopera castelul te vor face sa te intorci si vara urmatoare !

2. Gradina Luxembourg, Paris  

   Gradina Luxembourg, numita ,,Luco,, de catre parizieni, este o atractie veritabila pentru turistii de pe tot mapamondul. Aceasta gradina a fost creata in anul 1612 la cererea Mariei de Medici. Numita in franceza Jardin du Luxembourg, aceasta se intinde pe o suprafata de 23 hectare, fiind impanzita de flori si sculpturi.    De asemenea, daca urcati in Turnul Montparnasse (trebuie sa o faceti daca sunteti in Paris), puteti sa admirati gradinile de la inaltime, precum si alte privelisti incantatoare ale orasului.     Pretul variaza si aici: 11 euro pentru adulti, 9 euro pentru tinerii sub 25 de ani, gratuitate avand copiii sub 9 ani.    Aceasta gradina este un loc perfect pentru plimbari (studentii parizieni fac promenade chiar in aceasta zona), dar si pentru a admira Palatul Luxembourg.

3. Gradinile Mirabell din Salzburg

    Gradinile Mirabell sunt de fapt gradinile din jurul Palatului Mirabell, avand in componenta: Praterul mic si Praterul mare (fantani arteziene), Rozariul, Orangeria, Gradina teatrului, Gradina piticilor si Gradina bastionului.
      Palatul Mirabell este o capodopera in stil baroc austriac. Multi il numesc Versailles- ul Austriei, deoarece este inconjurat de aceste gradini spectaculoase. Tot in Salzburg (tradus in romana ,,Castel de sare,,) merita sa vedeti Casa Mozart si Domul. Insa gradinile sunt cea mai spectaculoasa atractie, parerea mea !
       Nu cunosc foarte multe informatii legate de pretul de intrare, stiu doar ca daca vrei sa vezi pe interior palatul mai scoti nu cu mult peste 10 euro din buzunar. 
       Din Salzburg puteti cumpara ciocolatele Mozart, dar le puteti gasi si in alte locuri. Cand am fost la Viena am gasit aceste bomboane intr- o benzinarie intre Budapesta si Szeged, chiar cand ne deplasam pe autostrada spre casa.

4. Gradina Japoneza din Monaco

         Gradina Japoneza din Monte Carlo este intinsa pe o suprafata de 7000 de metri patrati si este realizata in stil oriental.
         Aceasta gradina cuprinde specii de flori frumos asortate, zone cu apa si pesti, alaturate de pietris si podete.
         Gradina este situata in mijlocul orasului si a fost ridicata datorita Ministrului Japonez al Agriculutrii in 1969.
            O plimbare aici este "absolut obligatorie", mai ales daca va aflati in prezenta unei persoane draga sufletului si cu o sensibilitate marita pentru flori si frumusete.

5. Gradinile Monforte din Valencia 

      Pe langa ,,orasul artelor si stiintelor,, Valencia se mai poate ,,lauda,, cu o multime de gradini.
          Despre Gradinile Monforte din Valencia va pot spune ca dateaza de prin 1870, cand campiile agricole au fost transformate in gradini. Aici se afla si un palat. Gradinile Monforte se afla in apropierea altor gradini, numite Gradinile Real Viveros.
          In 1941 au fost declarate Gradini Artistice de catre Ministerul Educatiei Nationale.
          Gradinile Monforte cuprind 3 perimetre: Parterre Viejo, cu statui si pomi, Parterre Nuevo, cu chiparosi, dar si cu mirt si Bosquete, cu un caracter naturalist. 
          De asemenea, aici puteti gasi soiuri de plante cataratoare.

6. Gradinile din Nong Nooch Village, Thailanda

       Aceste gradini sunt printre cele mai exotice din lume, situate intre Bangkok si Pattaya, in Nong Nooch Village.
          Aceste gradini au fost amenajate atat pentru plantele exotice, cat si pentru animale, precum elefanti sau tigri. Orhideele sunt cel mai des intalnite specii de flori din aceste gradini.

7. Gradinile Miraculoase, Dubai

           Arabii nu au fost laudarosi cand au dat acest titlu gradinilor. Sunt chiar miraculoase ! Gradinile Miraculoase din Dubai au peste 4 kilometri de alei, suprafata lor fiind de 72 000 de metri patrati !
           Acestea se afla in Dubailand si au fost deschise in februarie 2013. Inca ceva esential: cuprinde peste 45 de milioane de soiuri de flori ! 
           Designul este special, imitand diverse forme, cum ar fi: inimi, stele, igluri, piramide. Ca sa nu mai va spun ca au cel mai lung Zid de flori din lume !
         

8. Yu Garden, Shanghai

       Cunoastem Shanghai datorita gigantului Pearl Tower sau datorita Bulevardului Nanjing, dar vorbim prea putin despre Gradina Yu. A fost finalizata in anul 1577 si este o atractie importanta pentru turisti, indeosebi pentru chinezi. Are 20 000  metri patrati si este compusa din 6 zone: Sansui Hall, Wanhua Chamber, Dianchun Hall, Huijing Hall, Yuhua Hall si Inner Garden.

9. Jardin des Anglais, Geneva

             Elvetia este o tara foarte curata, iar Geneva are o contributie importanta. Pe langa celebrul Jet d' Eau (fantana arteziana) si Podul Mont Blanc, Geneva are foarte multe parcuri si, bineinteles, gradini.
             Una foarte cunoscuta este Jardin des Anglais, care cuprinde un orologiu urias facut din flori.
             Aceasta gradina se afla aproape de malul Lacului Geneva,lac numit si Leman.
             Daca ar fi sa imbinam gradinile cu lacurile spectaculoase sau arhitectura cu fantana arteziana, putem spune ca Geneva este unul dintre cele mai frumoase orase din Europa Centrala, lucru datorat si faimoasei gradini.

10. Gradinile Botanice din Sydney  

          Australia nu este o tara tocmai bagata in seama din cauza pozitiei geografice, desi are multe destinatii turistice: Marea Bariera de Corali, Canberra, Sydney sau Melbourne. 
          Daca ar fi sa ne rezumam la Sydney, nu putem spune ca Opera din Sydney este singura vedeta din aceasta metropola. 
          Gradinile Botanice din Sydney formeaza o oaza verde in mijlocul orasului si reprezinta o atractie turistica importanta, ocupand 30 de hectare.
          Cel mai curios lucru este ca oamenii au voie sa calce pe iarba si chiar sunt rugati sa o faca. Suna cam bizar in comparatie cu obiceiurile noastre, desi unii calca iarba chiar daca nu sunt rugati.
           De asemenea, in parc exista diverse specii de pasari si lilieci.
     Bineinteles, trebuie sa mentionez gradinile din Rio de Janeiro, Singapore, Frankfurt, Kuala Lumpur, Atena sau Istanbul, insa am incercat sa diversific destinatiile. 
          Va plac gradinile? Care dintre cele 10 vi se pare cea mai interesanta?Raspundeti-mi pe http://cristiancezartravels.blogspot.ro/2017/03/curiozitati-turistice-3-cele-mai.html?m=1

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu