duminică, 2 aprilie 2017

Genova: Pe urmele lui Cristofor Columb...


de Nuti Iancu
De la San Remo la Ventimiglia, si de aici pe impresionanta Autostrada Dei Fiori (A10) am plecat in vara lui 2015 spre locul de nastere al exploratorului Cristofor Columb, un loc ispititor,care este din ce in ce mai cautat pe piata turistica.
Imediat ce am trecut punctul ce marca inceputul autostrazii A10, a inceput ceea ce a insemnat cea mai frumoasa amintire legata de calatoriile cu masina. Autostrada merge paralel cu Mediterana iar in cealalta parte sunt Apeninii. Pe langa frumusetile pozitionarii sale, un numar impresionant de viaducte si tuneluri intregesc experienta. Peisajul este uimitor…uitandu-te in stanga vezi soarele reflectandu-se in mare, in dreapta nu este nimic, poate doar o prapastie peste care masina trece in viteza doar ca sa descoperi un perete vertical de munte, peisaj care va lasa imediat locul unui intuneric neasteptat care nu este decat unul dintre cele cateva zeci de tuneluri prin care vom trece,lungimea lor variind intre 200 si 1000 metri. Dar, spre surprinderea noastra, nu aveam timp sa ne obisnuim cu ele deoarece de cele mai multe ori, iesirea dintr-un asemenea tunel insemna intrarea pe un viaduct. Asadar, dupa aceasta minunata experienta, am intrat in capitala Liguriei, orasul Genova - Unul dintre cele mai mari porturi la Mediterana, un port vechi, renovat, unde fery-boat-ul face legatura cu alte porturi. Totodata constituie principal port de deservire al Insulelor Corsica si Sardinia, port care a adus comert si bogatie in oras timp de
secole ,contribuind in mare masura la patrimoniul sau cultural si istoric. Dar probabil cel mai valoros atribut al Genovei rezida din faptul ca acest oras detine cel mai mare centru istoric intre toate orasele europene! Inima sa, centrul vechi, pulseaza printre stradutele pietruite si aleile caracteristice, denumite “carrugi “ de catre localnici. O plimbare pe aici, m-a transpus instantaneu in vremurile glorioase ale trecutului medieval, cand Genova era unul dintre cele mai importante porturi din Marea Mediterana.
In anii de dupa al doilea razboi mondial a fost tot mai abandonat .Din cauza problemelor grave economice ,cum ar fi declinul portului si santierului naval,lipsei de munca si a imigratiei ,au lipsit pe de o parte bani pentru a-l conserva.Pe de alta parte,tot mai putini genovezi au vrut sa locuiasca in cartierul istoric.Ceva s-a facut abia inainte de anul 2004, cand Genova a fost Capitala Europeana a Culturii.Vechiul port, situat la vest de orasul vechi ,a fost substantial reorganizat .Asa a fost creata o trecere de la orasul vechi la portul vechi.Principala axa a orasului vechi ,Via di San Lorenzo ,a fost extinsa .Nenumarate palate au fost restaurate .In apropiere de Porta Soprana ,fosta poarta a orasului ,se afla presupusa casa in care s-a nascut Chritopher Columb.
Ne-am plimbat pasii spre Via Balbi ,o strada plina de cladiri vechi de prin sec.al- XI –lea ,strada ce a fost declarata Patrimoniu Unesco.Am vizitat Palatul Regal (Palazzo Reale) care a fost construit de familia Balbi,tranformat intr-un edificiu in stil baroc ,dupa modelul palatelor romane.In 1825 a devenit resedinta familiei regale de Savoia.Astazi este muzeu deschis pentru vizitatori.Curtea este deosebit de frumoasa ,cu trandafiri multi infloriti si multe plante mediteraneene care-ti amintesc ca esti de fapt in Italia.Specificul ornamental al cladirilor,statuetele de pe cladiri,totul te poarta parca in timp,in epoca medievala cand genovezii erau atat de bogati si de puternici cucerind aproape totul pe M.Tireniana.
Ne indreptam spe Piazza de Nunziata unde este asezata Bassilica della Annunziata,o biserica in stil baroc de prin sec al XVII-lea ,construita de niste calugari franciscani ,distrusa la bombardamentele din cel de-al doilea razboi,apoi reconstituita.
Am ajuns pe Via Cairoli,declarata si aceasta Patrimoniu Unesco.
Mergem spre Via Garibaldi (Strada Nuova ), cea mai celebra strada a Genovei,un fel de Corso din Roma, Rambla din Barcelona, sau Champ – Elysees din Paris.Aici este orasul vechi inscris pe Lista Patrimoniului Mondial in 2006.Acest cartier a fost proiectat in mijlocul sec. al XVI-lea pentru a gazdui palatele unor familii eminente ale orasului : Palazzo Rosso (acum muzeu ),Palazzo Bianco, Palazzo Tursi, Palazzo Gerolamo Grimaldi ,Palatul Podesta,Palazzo Reale,Palazzo Pietro Spinola di San Luca,Palazzo Spinola di Pollicceria ,Palazzo Cicala,etc.
Palazzo Rosso este o cladire istorica situata la nr 18 pe Via Garibaldi, aceasta gazduind prima parte din colectia Brignole- Sale ,lasata mostenire orasului Genova in 1874. Palazzo Rosso impreuna cu colectiile adapostite de Palazzo Bianco si Palazzo Doria Tursi din apropiere ,constituie centrul muzeal din Strada Nuova. Interesant si Palazzo Tursi ( Palatul Nicolo Grimaldi) ,o cladire situata la numarul 9 pe Via Garibaldi,care incepand din 1848 devine centrul municipalitatii din Genova.Palatul a fost construit incepand cu 1565 pentru Niccolo Grimaldi ,numit monarchul, din cauza numarului mare de titluri de noblete si a legaturilor sale stranse cu Filip al II-lea.Aceasta este cladirea cea mai maiestuoasa de pe Via Garibaldi , avand doua gradini mari si o loggie in jurul corpului central.Balcoane mari cu vedere spre strada au fost adaugate in 1597 cand palatul a devenit proprietatea lui Giovanni Andrea Doria care l-a cumparat pentru fiul sau cel mai mic Carlo,Duce de Tursi,de unde si numele actual al edificiului.Fatada este caracterizata prin alternanta de materiale de diverse culori,de la piatra roz, ardezie gri neagra si marmura alba de Carrara.Portalul din marmura este incoronat de o sculptura reprezentand emblema orasului Genova.In afara de faptul ca adaposteste birourile municipalitatii ,face parte din Complexul muzeal din Str.Nuova si este o extindere a Galeriei de Arta din Palazzo Bianco. Obiectele expuse aici se refera cu precadere la istoria orasului Genova.Printre exponatele notabile se numara si celebra cannone,vioara lui Bartolomeo Giuseppe Guarneri,care a apartinut lui Niccolo Paganini .O camera este dedicata tapiseriilor reprezentand scene istorice cu Alexandru Cel Mare,datand de la mijlocul sec.al XVII-lea ,precum si o colectie de arta textile care evoca traditia antica a productiei de tesaturi.
Un alt spatiu aduna impreuna piese de majolica (portelan si ceramica ) ,inclusiv colectia de obiecte farmaceutice de la Ospedali di Pammatone e degli Incurabili ,despre care cunoastem ca a fost timp de patru secole una dintre cele mai importante institutii genoveze pentru tratarea bolnavilor cronici mintal . Camera dedicata exponatelor numismatice prezinta o colectie de monede si medalii locale ,precum si greutati vechi si modalitati de masura ale Republicii Genova. Pe pereti sunt suspendate lucrari de Giovanni Carlone ,Pieter van Bredael si Giovanni Andreea de Ferrari.
Ne indreptam spre Piazza Ferrari ,un loc foarte frumos in centrul orasului ,langa Teatrul Carlo Felice, o piata celebra prin constructiile impresionante care au fost restaurate ,dar si prin fantana arteziana circulara,de dimensiuni mari,o s-o vedeti si in poze .Teatrul Carlo Felice este o cladire veche ,fermecatoare si impunatoare , este impresionanta,a fost restaurata,fatada fiind decorata cu sculpturi si piese de arta deosebite.Aici se pun in scena o multime de spectacole de balet ,opera ,teatru.In apropiere de Fontana di Piazza de Ferrari este situat farul ,sau La Lanterna ,reper al orsului Genova.Acesta este situat pe un deal ,in apropiere de cartierul Sampierdarena ,in districtul de vest al orasului.Cladirea are o inaltime de 77 m(117 cu fundatia )si consta din doua turnuri suprapuse cu planuri patrate .Farul ridicat in anul 1128 ,a fost in anul 1514 (in timpul asediului francez) grav deteriorat si reconstruit abia in 1543.Fanalul se poate observa ,in conditii de vizibilitate buna ,chiar de la o distanta de pana la 36 mile marine (aprox. 55 km.)
Am continuat drumul printre multimea de scutere , in Piazza San Lorenzo, catre Catedrala San Lorenzo construita in stil romanic si baroc cu o vechime de prin sec.al – XII-lea. Exista aici un muzeu (nu l-am vizitat !) unde sunt niste relicve de la Cina cea de Taina ,nu ma prea pricep sa va dau detalii in acest sens deoarece pentru mine sunt niste mistere neelucidate. Am vizitat biserica.. Interiorul este superb, cu arcade gotice si colonnade.La constructia Catedralei ,care a durat f mult ,au participat artisti de multiple nationalitati,asa ca predomina mai multe stiluri arhitectonice. Exteriorul este din marmura in doua culori , alb si negru,si reprezinta imagini cu Fecioara Maria din Biblie.Biserica are doua turnuri,trei usi decorate in stil gotic,doi lei imensi sculptati in piatra (am facut si noi poze aici !) si statuia lui San Giovanni.Este una dintre cele mai frumoase biserici catolice pe care am vazut-o vreodata!De aici,la pass..,spre zona portului vechi(Porto Antico),unde dincolo de o restilizare completa ,zona a fost imbogatita de arhitectul genovez Renzo Piano , cu o sfera larga din metal si sticla instalata in apele portului,nu departe de Acvariul Genova .In port ,principala atractie este Corabia lui Columb care impresioneaza prin dimensiuni si prin modul in care a fost realizata .Legat de aniversarea lui Columb in 1992 si Expo 1992,a fost construit cel mai mare acvariu din Europa Acquario di Genova care se afla pe aria portului turistic si are forma unei nave .Are 10000 mp si 70 bazine. Tot in 1992s-au amenajat cheiurile si zona de promenada a orasului .In program de voie,am strabatut –o cu pasi mici ,pentru a gusta din plin farmecul locului.Pentru o priveliste inca mai spectaculoasa ,se poate lua telefericul dinspre Monte Righi .Experienta ofera o priveliste panoramica a orasului ,precum si sublimul albastru al Mediteranei marginit de tarmul stancos. Un singur regret am,ca nu a intrat in programul excursiei si Palatul Sf.George ,pentru ca se spune ca exista putine palate in lume care arata ca acesta.Fiind situat in inima Genovei ,exteriorul sau este acoperit de picturi murale si decoratiuni in diverse forme .Are o istorie unica ,fiind de-a lungul timpului palat ,loc de gazduire pentru demnitari din intreaga lume ,dar si inchisoare.Marco Polo a petrecut aici o perioada , fiind incarcerat la domiciliu ,timp in care si-a scris memoriile care au inspirat mai tarziu calatoriile lui Cristofor Columb. Si nu departe de Palatul Sf.George se afla Biserica Sf.Andrei, o cladire impresionanta si foarte cunoscuta pentru Turnul Clopotnita ,care este acoperit de aur si straluceste ca un far in lumina soarelui mediteranean. Biserica evidentiaza modul italian de gandire si este cea mai importanta din Genova.
Ca o concluzie, ce va pot spune? Mi-a placut acest oras, pentru ca le-am avut pe toate la un loc: oras, cladiri vechi , catedrale, muzee , mare , ambarcatiuni ..si vremea a fost superba, ca pentru perioada de vara…Supranumit de vizitatori “ The superb one” , Genova este un oras ce ascunde foarte multe lucruri deosebite si foarte frumoase , de care multi turisti s-ar putea sa nu stie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu