sâmbătă, 22 septembrie 2018

Principatul Monaco

de Nuti Iancu

Si am bifat inca o tara pe lista si am vazut Monaco, un loc pe care nu credeam niciodata ca il voi vizita. Dar... niciodata sa nu spui niciodata!

Este un oraş-stat suveran, cu 5 cartiere şi 10 districte,situat pe Riviera Franceză în Europa de Vest. Monaco este şi a doua cea mai mică monarhie, şi este cea mai dens populata tara din lume.
Monaco prezintă o gamă largă de arhitecturi, dar stilul caracteristic principatului, în special în Monte-Carlo,
este Belle Epoque.Demonstrative in acest sens sunt Cazinoul si Marea Sala de Concerte creata de Charles Garnier si Jules Dutrou. Elemente decorative, inclusiv turnuleţe, balcoane, mozaicuri
multi-colore de ceramică şi cariatide împrumutate şi amestecate pentru a crea o fantezie pitorească a plăcerii şi luxului, sunt o ademenitoare expresie a felului în care Monaco a căutat şi caută încă să se înfăţişeze.Am vizitat Gradinile Saint-Martin. Cred ca nu trebuie sa mai spun ce panorama ofera aceste gradini asupra Portului Fontvieille.Am intrat apoi in Catedrala Saint Nicholas.Langa catedrala se afla Palais de Justice,o cladire foarte frumoasa .Dupa aceea am mers pe aleea Saint-Jean-Paul-II, o alee care a fost inaugurata in 2014 de catre Prințul Albert al II-lea si Printesa Charlene care au adus un omagiu Papei Ioan Paul al II prin numirea unei strazi în numele lui.
Printre stradute am ajuns in Place du Palais de Monaco cu foarte multe magazine de suveniruri.
In piata se afla bineinteles Palatul Prințului de Monaco care este resedinta oficiala a Prințul de Monaco. Palatul a fost construit în 1191 ca o fortăreață genoveza.Am asteptat pana s-a schimbat garda la palat ,un moment extrem de impresionant ! 
Mi s-a parut interesant sa ma gasesc acolo si sa aflu ca oamenii folosesc Monaco drept „paradis fiscal” pentru a scăpa de taxele din propria lor ţară, deoarece Monaco, ca ţară independentă, nu este obligată să plătească impozite altor ţări. Monaco nu percepe niciun impozit pe venit de la persoane fizice in anumite conditii. Absenţa unui impozit pe venitul personal în principat a atras un număr considerabil de bogaţi „refugiaţi fiscali” din ţările europene, şi care obţin majoritatea veniturilor din activitatea din afara Principatului Monaco : celebritati cum ar fi pilotii de Formula Unu atrag cea mai mare atenţie, dar marea majoritate a lor sunt oameni de afaceri mai puţin cunoscuţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu