vineri, 22 septembrie 2017

CATEDRALA LA SEU PALMA de MALLORCA - o bijuterie arhitecturala care uimeste .

de Nuti Iancu
       „La Seu ”este cel mai emblematic monument din Mallorca , construit pe un promontoriu deasupra zidului și a mării, care prezidează centrul maritim al orașului vechi din Palma de Mallorca. Este un omagiu adus omului față de credința sa creștină, exprimată în frumusețea și magnificul unui ansamblu arhitectural, construit de-a lungul secolelor, în care lumina explodează în întuneric prin ferestrele sale vitrate. Pe scurt, este o operă de artă care nu lasă indiferență pe cei care vin să o contemple. In 1601 clădirea a fost finalizată și consacrată, deși de atunci a suferit mai multe reforme, ultima fiind condusă de arhitectul Antoni Gaudi între anii 1904 și 1914. La Seu este un dreptunghi mare, cu o suprafață de aproximativ 6.600 de metri pătrați și o capacitate de a găzdui 18.000 de persoane, împărțite în trei nave cu opt secțiuni, plus un cap de afișaj care conține o absidă pentru fiecare navă.In Apesa centrala sunt mormintele regilor din Majorca Jaume II si Jaume III ,iar Presbiteriul se numeste si Capela Regala unde este cel mai mare altar pe care atarna baldachinul realizat de Antoni Gaudi,operă de artă controversată a artistului şi anume "Coroana cu Spini" făcută din carton şi plută .
Secțiunile laterale, între contraforturi, sunt ocupate de șaisprezece capele. Puntea este realizată din ogivă sau rotație de cruce, care este susținută într-o parte, pe paisprezece stâlpi octogonali, cu o înălțime impresionantă de 21,47 metri, pe de altă parte, pe pereții laterali, susținuți de contraforturi și bonturi exterioare.Ferestrele oferă un set impresionant de lumini și culori, deși multe dintre acestea au fost acoperite sau rămân în spatele altarului. În interior sunt mai multe sculpturi și picturi religioase de diferite stiluri și epoci, mai ales gotice și baroce.Catedrala impresioneaza prin cea mai mare fereastră rozetă gotica din lume cu un diametru de 13 m şi o suprafaţă de peste 100 mp ce scaldă în culori magnifice interiorul acesteia.Este alcatuita din 1236 bucati de sticla colorata care cand soarele straluceste dimineata ,lumina ce patrunde prin rozeta ,atinge fiecare colt si biserica straluceste in toate culorile curcubeului ,de aceea este numita si "Catedrala Luminii ".Noi am vizitat-o de doua ori ,in cursul saptamanii si duminica dimineata ,la slujba cand totul parea intre vis si realitate Sunt impresionante şi candelabrele din fier forjat ce impodobesc coloanele catedralei. Coloanele interioare frumos ornate sunt opera cunoscutului artist Antoni Gaudi. 
Recent, într-unul din absidele laterale, a fost instalată o murală ceramică mare, de către Miquel Barceló, cel mai renumit artist plastic contemporan din Mallorca. Regret ca nu am avut liber la filmare in interior,am incercat ,insa erau cu ochii pe noi !.Va marturisesc ca interiorul este coplesitor prin dimensiuni dar si prin arta decoratiunilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu