sâmbătă, 13 ianuarie 2018

Trasee turistice in muntii Romaniei - Varful cu Dor si Varful Furnica ( Muntii Bucegi )

de Calin Nicolae Marginean
18. Virful cu Dor (2.030 m) si
19. Virful Furnica (2.103 m)
din Muntii Bucegi.
Plecare din Sinaia de la magazinul LIDL (practic 2 case mai la vale de la Pensiunea Ryana). Mergeti cautind Manastirea Sinaia, apoi Hotel Furnica => cota 1.400 m, urmarind marcajul „banda rosie”.
Pina la refugiul SALVAMONT de la cota 1.500 m am facut 2 ore (timp intermediar). Se urca in continuare pe aceeasi banda rosie (pe care aveti sanse MARI sa NU o gasiti, imediat dupa ce ati ajuns la cota 1.400 m) pina la fosta Cabana „virful cu dor” (1.885 m), pe un drum (hai sa-i zicem) forestier in urcare usoara spre medie. Aceasta „Cabana” este de fapt o ruina din lemn.
Ajunsi la aceasta „cabana”, piscul chiar din stinga dvs. este „Masa Ciobanului” si ca sa urcati pe el, de la „cabana”, trebuie sa o luati spre stinga (ora 10), descriind un arc de cerc si sa ajungeti chiar pe „Masa Ciobanului”. Piscul de linga Masa Ciobanului este chiar „virful cu dor”, dar NU exista nicio indicatie din partea SAVAMONT-ului ca el ar fi si nici vreun indicator ; ci doar aplicatia „muntii nostri” va arata ca el e cind sinteti sus pe el si cu GPS-ul pornit. O mica portiune chiar imediat inainte de virf este o urcare MEDIE, insa extrem de scurta. Peisaj superb de jur imprejur. De la plecarea din Sinaia-LIDL avem fix 3h 30 min.

Privind „cota 2.000” unde opreste telefericul plecati la drum, coborind initial de pe virful cu dor si urcati spre „cota 2.000”, dar nu mergeti pina unde opreste telefericul, ci o luati putin in stinga, treceti pe linga Cabana SALVAMONT si apoi in cel mult 5 minute ati ajuns pe virful Furnica (2.103 m). Am ajuns pe acest virf dupa 50 min. de la coborirea de pe vf. cu dor.
In fata, de pe vf. Furnica se vede TOATA creasta muntilor Bucegi, vf. Costila. Vf. Omu.
Putin in stinga si in spatele crestei Bucegilor se vede vf. Baciului din Piatra Craiului, iar in dreapta se vede vf. Piatra Mare. Si Cabana Babele se vede de aici fie cu ochiul liber, fie cu un mic binoclu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu