marți, 5 decembrie 2017

Trasee turistice in muntii Romaniei

de Calin Nicolae Marginean
13. Virful Gărgălău (2.158 m)
14. Virful Clăii (2.117 m)
15. Virful “La cepe” (2.102 m)
16. Virful Omului (2.135 m)

Se ajunge cu masina inainte de Iacobeni, venind dinspre Suceava si mergind spre Vatra Dornei. O luati dvs. la dreapta, pe drumul spre Borsa si mergeti 51,1 km pina ati ajuns in pasul Prislop, INAINTE DE a ajunge la Biserica din Pasul Prislop. Sinteti deja la 1.444 m altitudine, iar pina la Lacul Stiol (1.727 m) aveti o mica diferenta de nivel de < 300 m de urcat pe un drum forestier extrem de usor („drum de mosi” si nu de munte !).
INAINTE DE a ajunge la Biserica din pasul Prislop se face un drum forestier, din sosea la stinga si IN SUS si chiar la inceputul sau sint niste sageti de orientare, pe care scrie ca ati avea de parcurs pina la Lacul Stiol 3h si 30min. Povesti ! E MULT mai... putin ! Urmati marcajul triunghi rosu. Noi am mers MEDIU si am facut 1h 25min (prima dată), iar a II-a oara 1h 15min.
Dupa ce se intra pe drumul forestier din sosea se merge inainte, la 200 m (pe dreapta) este o stina (fireste, ca nu puteau lipsi ciinii si oile de pe un traseu turistic din Romania !) si ar fi bine sa aveti la indemina niste bite / pietre pentru orice eventualitate !
Treceti de stina (care va ramine in dreapta) si va continuati drumul tot INAINTE (marcajele sint extrem de rare in prima portiune de traseu !), dupa inca 200 m se desprinde un drum la stinga, spre pirtie, pe care-l lasati in pace, un drum in jos, iar unul in mijloc. Pe acesta DIN MIJOC o luati si chiar la raspintie sint din nou sageti de orientare amplasate de Salvamont pe care scrie ca ati mai avea numai... 2h 30min !?! Ce sa-i faci Salvamontului ? Asta e, cu asta... defilam !
Continuati drumul INAINTE si IN SUS si intrati intr-o mica padurice. Dupa prima urcare (v-am spus ca marcajele LIPSESC in aceasta prima portiune !) se desprinde un nou drum spre stinga si in „ac de par”, pe care-l lasati in pace, iar dvs. va continuati drumul, putin dreapta si discret in jos. Chiar cind ati ajuns si ati terminat primul dimb de urcat vedeti in fata la 30 m si la ora 12 pe un pomisor subtire marcajul triunghi rosu, dar trebuie sa va uitati tare bine dupa el ! Mergeti in continuare INAINTE si urmati drumul forestier, inca circa 30min. mergind mediu si ajungeti (dupa ce ati iesit din padurice) la o raspintie din nou prevazuta cu sageti indicatoare. DACA o luati...
- INAINTE pe drumul forestier de pe care ati venit si va continuati drumul de data asta pe marcaj banda albastra, ajungeti la Lacul Stiol, cam dupa 40 min. Se merge inca inainte, de data asta incep sa apara marcaje din loc in loc pe pietre, se trece printr-un mic „chei” cu o urcare usoara, se iese apoi intr-o poienita, o luati apoi diagonal dreapta, ajungeti pe un mic dimb, il coboriti putin si spre dreapta (caci asa va conduce cararea), mergeti cam 200 m, treceti un mic piriias (care e... Bistrita „in fasa” sau „la izvoare”), urcati apoi un nou mic dimb, iar cind ati ajuns chiar sus pe el, vedeti in stinga si IN JOS (la ora 11) Lacul Stiol la care se coboara in mai putin de 5 minute
- LA DREAPTA in unghi drept si IN JOS (coborire dura) pe linga o vale (dar NU pe drumul care se desprinde din drumul spre Lacul Stiol !) sau crevasa adinca (spuneti-i cum vreti) se coboara dur in prima parte si in circa 25-30 min. ajungeti la Cascada Cailor.

Dupa ce ati ajuns la ridicatura de pamint de linga Lacul Stiol, o luati putin la dreapta si IN SUS, un drum de circa 30 de minute spre Saua Gargalaului (1.907 m). Initial urcarea e medie ca efort, dar scurta ca distanta, apoi devine usoara, pina in dreptul unor stinci. De la acele stinci, INAINTE DE a ajunge la ele, se face un drum in unghi drept si la stinga (greu de observat si nemarcat) IN SUS pentru a ajunge in Saua Gargalaului.
O luati pe acel drum la stinga si ajungeti in Saua Gargalaului. De aici o luati la stinga si mergeti lejer 500, apoi urmeaza o urcare usoara spre medie de circa 30 minute si ati ajuns pe virful Gargalau. Am facut din pasul Prislop pina aici 2h 47min.
Stind cu fata la borna pe care scrie „virful Gargalau 2.158 m” si privind in zare la ora 1 se vede virful Ineu (2.279 m). Stind cu spatele la borna pe care scrie „virful Gargalau 2.158 m” si privind in zare la ora 1 se vede virful Pietrosul Rodnei (2.303 m).
Stind cu spatele la borna pe care scrie „virful Gargalau 2.158 m” o luati la stinga in unghi drept, intr-o coborire usoara, iar apoi urcati direct pe virful Claii (2.117 m). Virful claii se poate si ocoli pe o carare facuta pe linia de nivel, dar daca tot ati ajuns aici, merita sa-l si bifati ca palmares. La venire, puteti sa-l ocoliti caci oricum veti fi suficient de obosit(a) pentru a-l (mai) urca inutil !
Coboriti virful Claii, pentru ca apoi sa urmeze o noua urcare usoara spre o zona plina de pietre / stinci, care este virful la Cepe (2.102 m), dar veti afla ca sinteti pe acest virf numai cu GPS-ul si cu aplicatia „Muntii Nostri” deschisa.
Va continuati drumul, coboriti putin si apoi urmeaza o noua urcare usoara spre medie si ati ajuns pe virful Omului (2.135 m). Noi am facut 54 min. de pe vf. Gargalau pina aici, urcind si coborind si de pe celelalte 2 virfuri (Claii si la cepe) mentionate anterior.
Ajunsi pe virful Omului stati minim 30 de minute ca sa va reveniti, mincati chiar 100 gr. de curmale (sau chiar mai mult) ca sa aveti energie (dar NU CUMVA ciocolata !) si plecati inapoi. Ocoliti vf. la cepe, ocoliti si vf. Claii, dar nu aveti ce face, caci asa e cararea si va trebui sa re-urcati ca sa ajungeti pe vf. Gargalau.
O intoarcere cu citeva urcari, chiar usoare, dupa ce traseul a presupus la dus urcari si mers tare, va cam poate seca puterile. Dupa vf. Gargalau, o luati stinga IN JOS, in unghi de 900 spre saua Gargalaului => Lacul Stiol => Pasul Prislop.

De pe virful Omului si pina in pasul Prislop am facut 3h 5min.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu