vineri, 3 august 2018

Trasee turistice in muntii Romaniei - Varful Baciului (Muntii Piatra Craiului)

de Calin Nicolae Marginean

Virful LA OM sau Virful Baciului (2.238 m) din Muntii Piatra Craiului = „seful”
Se ajunge cu masina pina in localitatea Moeciu de Jos (jud. Brasov) si apoi se urmareste indicatorul spre localitatea Pestera (7 km), pe un drum, insa destul de ingust (1,5 benzi, in loc de 2), dar BUN calitativ, asfaltat, insa intr-o urcare serioasa cu serpentine MARI, multe „in ac de par”.
Mergeti cu masina PINA terminati de urcat si pina terminati drumul asfaltat, ajungind linga Pensiunea NOBILIS CARPATHIAN RESIDENCE 4*, care va fi in stinga dvs.
Cind s-a terminat soseaua asfaltata, va cautati un mic loc de parcare pe o raza de 50 m si o luati pe drumul spre pensiunea Nobilis mentionata anterior, urmeaza o curba in sus si la dreapta pe un drum NE-asfaltat, iar apoi o coborire serioasa pe acelasi drum spre o alta Pensiune (Casa Folea). Dupa ce ati trecut de Casa Folea, va continuati drumul pina la o cotitura de drum unde sint niste stinci (200 m de la Casa Folea) si putin in urcare, iar ACOLO sint niste sageti indicatoare. AICI este abia startul traseului dvs. (cam la 700 m de unde ati lasat masina)
O luati la stinga in unghi drept pe un drum forestier si urmati marcajul „cruce rosie” PINA la
reperul numit „LA TABLE”. Drumul este intr-o urcare USOARA, cu citeva portiuni MEDII, dar am facut 55 minute pina LA TABLE, desi Salvamontul zice 90-120 min. Intrati de vreo citeva ori prin padure, dar iesiti si in citeva poenite cu vedere la creasta Pietrei Craiului si care este deosebita ca peisaj. Traseul e BINE marcat !
Ajuns LA TABLE, schimbati marcajul si o luati la stinga in unghi drept, de data pe un marcaj „banda rosie”, de care tineti pina pe „seful” (vf. Baciului). Din pacate LA TABLE (este vorba de niste table indicatoare), taman orientarea spre „Refugiul Grind” NU v-o spune (!?!), dar urmati marcajul „banda rosie” si ajungeti acolo cu siguranta !
Noi am facut 35 min de LA TABLE pina la refugiul Grind, pe o urcare usoara spre medie la inceput si MEDIE de la mijlocul acestei bucati de traseu si pina la refugiul Grind, insa am „tras tare”.
Aici ar fi bine sa luati MINIM 100 gr. de curmale + 2 grame de Spirulina + sa faceti o pauza de 10-15 minute (pina mincati curmalele), caci de-acum incepe.... greul pina sus pe virf, care se vede stind dvs. cu spatele la refugiul Grind.
Incepeti urcarea spre vf. Baciului prin partea dreapta a refugiului Grind, urmind tot traseul „banda rosie” ; urcarea devine MEDIE, iar dupa ce ajungeti la stincile de la mijlocul traseului intrati pe o zona cu grohotis (pe care ar fi bine sa o feriti cit puteti, cautind sa mergeti pe iarba din stinga si nu pe linga blocurile de stinca din stinga), caci astfel o sa va economisiti MULT din energie.
Dupa ce ati trecut putin de stinci, urcarea devine medie spre grea, sa aveti MARE grija la picioare PE UNDE calcati pe eventuale pietre instabile, ca sa nu va faceti vreo entorsa. Urcati doar IN SUS pe cararea BINE marcata spre „sefu’” ! Noi am ajuns pe virf in 92 de minute de la plecarea de la Refugiul Grind (2 – 2,5 ore zice Salvamontul), fireste, tragind TARE.
Aici peisaj in TOATE directiile :
- in spate aveti creasta Bucegiului cu vf. Omu
- in fata aveti creasta Fagarasului si TARE am impresia ca am vazut in fata si discret stinga taman „trapezul cu incizura” (pe care nimeni n-o uita cind a vaut-o o data !), adica vf. Moldoveanu cu Vf. Vistea Mare
- in stinga e creasta Pietrei Craiului
- in dreapta sint O MULTIME de virfuri de > 2.200 m si nu la mare distanta (500 m) pe care DACA aveti timp, puteti sa le faceti si pe acelea.
PE ACEST traseu parcurs deja de noi NU sint lanturi => periculozitate MICA !!! IN ALTE zone din Piatra Craiului sint lanturi, dar aici NU !
Timpi de coborire de pe vf. Baciului :
- pina la refugiul Grind : 55 minute
- pina la start – vezi mai sus – 2h 20 min.
(coborire fara pauza, continua)
Traseu frumos, NU e greu, MERITA facut, insa muntii Rodnei sint semnificativ mai frumosi !



NU tentati sa ajungeti in localitatea Pestera din Zarnesti, ca va trimite Google pe un drum NE-asfaltat de 11 km si VA RUPETI masina + va apuca blestematul la adresa guvernantilor care NU au fost in stare sa-l asfalteze !!! SA NU uitati asta !!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu