miercuri, 30 noiembrie 2022

Palatul Parlamentului din Budapesta – bijuteria de pe malul stâng al Dunării

Motto:„Oriunde te duci, du-te cu toată inima” 
(Confucius) 

de Mihaela Manzatu
Urmând sfatul acestui filosof chinez, iată-mă la drum, la finele anului trecut, într-un circuit organizat de o agenție de turism din București, circuit ce urma să îmi poarte pașii spre 4 capitale imperiale: Budapesta, Praga, Bratislava și Viena. Scopul circuitului era dublu: vizitarea principalelor obiective turistice ale acestor orașe și participarea la târgurile tradiționale de Crăciun.
După traversarea graniței, prima oprire am făcut-o în frumoasa capitală maghiară – Budapesta -, oraș pe care îl mai vizitasem o dată în 2014, la întoarcerea spre casă, după ce petrecusem o săptămână în Austria alături de un grup de elevi într-o tabără de schi. Măreția și frumusețea Palatului Parlamentului mă impresionaseră de atunci, de când îl
zărisem prima dată, în deja binecunoscuta croazieră nocturnă pe Dunăre pe care o organizează toate agențiile de turism. Impunător, dominând parcă panorama asupra Dunării, acest obiectiv mi-a stârnit de atunci dorința de a-l vizita și în interior. Bucuria a fost cu atât mai mare cu cât agenția de turism avea inclusă în program vizitarea interiorului acestuia.
Iată-ne la ora programată la Palatul Parlamentului pentru vizita cu ghid local. Costul biletului a fost de 2200 forinți maghiari (aproximativ 7 euro), noi achitând la agenție 25 de euro pentru a putea beneficia de ghidaj în limba română. După obținerea biletelor de intrare, efectuarea controlului de securitate (la fel ca la aeroport!) și lăsarea hainelor la garderobă am pornit în acest tur al Palatului însoțiți de un ghid maghiar, bun vorbitor de limba română.
Am aflat că Palatul Parlamentului din Budapesta este una dintre cele mai frumoase clădiri legislative din Europa; nici nu este de mirare, deoarece stilul architectonic este  neogotic, același stil fiind întâlnit și la Palatul Westminster de la Londra.  
Construcția acestei clădiri impunătoare a început în anul 1885, fiind inaugurată în 1896, când au fost marcați o mie de ani de la fondarea Regatului Ungariei. Clădirea a fost finalizată în 1904. La construcția Palatului au fost utilizate peste 40 de milioane de cărămizi și peste 40 de kilograme de aur de 23 de carate. Datorită pietrei folosite la construcție care se degradează foarte ușor, Parlamentul este aproape în permanență în renovare; în timpul acestor lucrări, ce sunt foarte dificil de realizat datorită detaliilor ce alcătuiesc elementele clădirii, se folosește alt tip de piatră, mult mai rezistentă.  
Lungimea Parlamentului din Budapesta este de 268 de metri iar lățimea de 123 de metri. Dintr-un total de 691 de camere, peste 200 sunt utilizate ca birouri. Înălțimea de 96 de metri are o însemnatate simbolică, făcând referire la anul 896 când a fost fondat Regatul Ungariei. Clădirea este înfrumusețată cu 90 de statui în exterior si 152 în interior. 
Întrucât am avut acces în incinta Parlamentului cu aparate foto sau video fără achitarea vreunei taxe, declanșatorul aparatului meu foto a fost în permanență activ, surprinzând o mulțime de imagini, o parte dintre acestea fiind redate în filmulețul de mai jos, pe care vă invit cu drag să îl vizionați.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu