duminică, 1 septembrie 2019

Crampeie de frumos

de Paul Drosu
Umbra muntelui, vazuta in oglinda, pe cer... Desertul ATACAMA, Chile, la apus. 

Desertul Atacama, unul dintre cele mai vechi deserturi din lume, care nu s-a prea modificat de 150 de milioane de ani. Dar si CEL MAI arid si mai uscat loc din lume - "Earth’s Driest Place" - cum a numit insasi NASA desertul ATACAMA, locul de pe Terra care aduce cel mai mult cu planeta MARTE si locul in care NASA, dar si Agentia Spatiala Europeana au testat si testeaza toate roverele, aparatura stiintifica si, in general, tot ce va ajunge pe planeta MARTE in misiuni stiintifice si de explorare. Acest desert este de 50 de ori mai uscat decat "Death Valley" din
USA!!! 
Unul dintre zecile, chiar sutele de canale de pe un atol de corali, canale care fac legatura dintre oceanul Pacific si laguna interioara a atolului, astfel apa din laguna improspatandu-se tot timpul.  🤙

In afara de aceste canale, in general de mica adancime, mai exista unul sau doua canale principale, largi si adanci, prin care apa circula cu viteza marisoara si prin care in laguna au acces barcile, velierele, mici vapoare sau…rechini si balene! 






Un urias elefant african, mascul 
Numarul de elefanti ucisi pentru fildes a fost de circa 100.000, doar intre 2010 si 2012. 😪 Iar numarul elefantilor de padure s-a redus cu 62% intre 2002 si 2011… 😪 Si se estimeaza ca in maxim 10 ani, elefantii salbatici vor disparea… Dar cei cu fildesi inca maricei, ca cel din poza, vor disparea mult mai repede, fiti siguri (cei cu fildesii uriasi deja au disparut)… De aceea, am mai spus-o, asemenea imagini cu elefanti vor deveni in curand istorie…iar cei care vor sa ii mai vada la ei "acasa", liberi, trebuie sa se grabeasca si sa faca (eventualele) sacrificii financiare necesare pentru aceasta… Merita! 
P.S. Observati ca, desi suntem intr-un parc national, si acest elefant are o problema - trompa mai scurta, retezata, cum ne-a spus ghidul nostru, intr-o capcana, probabil un lat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu