luni, 30 septembrie 2019

Mica aventură germană – azi Offenburg

de Marian Lisu

La marginea regiunii Baden-Wurttemberg și la doi pași de Strasbourg-ul franțuz găsim azi un orășel cochet, tăiat pe din două de râul Kinzig.
Are de toate cele: centru istoric medieval, palate, catedrală, biserici istorice, o imensă fortăreață, cu ziduri ce au copiat diferența naturală de nivel, naltă de parcă trebuia o scară spre cer s-o poți descoperi.
Parcul regal este impecabil îngrijit, deși nimeni nu-l păzește, nimeni nu distruge, ai aici (la liber) vestigii din perioada romană și epoca medievală, inclusiv resturile coloanelor cu stema veche a orașului – turnurile surori peste o poartă gotică.
Ca un dublu sistem de protecție, la bază trece un afluent denumit Muhlbah, ce curge ușor împreună cu pești nederanjați și rațe dolofane.
Ca și când nu ne săturasem de frumos, oamenii pe care îi îndrăgim ne-au oferit o seară germană, unde am petrecut clipe de neuitat, în muzici de fanfare sau DJ cu platane pe ritmuri retro, că de, avem și noi o vârstă...

Mica aventură germană – azi Speyer

de Marian Lisu

La limita landului Renania-Palatinat, scăldat de Rin, e orașul preaiubit de împărații germani ce și-au stabilit aici necropola.Frederic Barbarossa, conducător al cruciadei are aici tot neamul spre veșnică hodină, ca dealtfel o serie de Salieri sau Stauferi, per total vreo 13.

Pentru a intra direct în atmosfera medievală, undeva pe lângă gară, am pătruns în măruntaiele Adenauerpark, unde pe lângă vechea capelă, strașnic păstrată, erau o sumedenie de morminte de cavaleri, cu nume pompoase.
Liniștea relativă a vechilor cartiere se risipește treptat spre bulevardul central, din zona Altportel (vechea poartă) și spre Rathaus – până în zona Domului colosal.Cum despre acesta găsiți detalii elocvente, insist pe o scurtă prezentare a două biserici etalon pentru istoria relativ recentă a urbei : cea mai frumoasă din câte s-au văzut e Gedaechtniskirche (v-am închis, nu-i așa?!?!?) cea a protestanților, cu lumini feerice și înaltă de sfâșie cerul, iar vis-a-vis, e catolica Sf. Joseph Kirche, o altă bijuterie arhitectonică, cu stil diferit.
Muzeul de istorie –al Palatinatului, este unul dintre cele mai bine structurate, cu secții diferite pentru a împăca toate gusturile celor interesați, iar două dintre aripi sunt rezervate expozițiilor temporare, toate de o calitate excepțională.
Au cartier vechi evreiesc, bun de vizitat pentru o înțelegere cât mai completă a adevărului istoric și a prigoanei ce urma în secolele ce urmau evului întunecat.
Clădirile de pe bulevardul Maximilianstrabe sunt o încântare pentru pupilele dilatate maxim, paleta coloristică e bine armonizată, magazinele sunt integrate în spații ce nu deranjează aliniamentul vremilor trecute de-acum, palatele grele pot fi accesate lejer, dar interioarele sunt destinate funcțiilor publice.Chiar și Rathaus are la subsol restaurant și bar, dar primarul nu era acolo...

duminică, 29 septembrie 2019

Perithia, "satul fantoma" din I-la Corfu

de Ioan Laslo
       Vechea Perithia este parca un loc uitat de timp si incremenit in eternitate. Locatia sa, la picioarele celui mai inalt munte de pe insula, Pantokrator, era menita a-i apara pe localnici de atacurile piratilor veniti pe mare. De aici puteau vedea tot ce misca in port, fara a fi la randul lor vazuti. Azi vegheaza doar serpii (prezenti mai peste tot la soare pe pietrele insorite), dar in vremurile sale de glorie localitatea numara peste 2000 de locuitori. Acum casele sunt parasite, doar cateva taverne primind turistii care se aventureaza pana aici. Cei mai multi sunt in cautarea fantomelor din povestile preferate ale localnicilor de altadata. Mai mult, toate casele sunt de vanzare, iar preturile nu sunt neaparat prohibitive. Doua dintre ele au fost deja renovate de un englez si un suedez, aratand parca asa cum obisnuisera locurile prin Evul Mediu. Dar statul grec face tot posibilul sa readuca la viata acest loc devenit intre timp site protejat de Comunitatea Europeana. Este o oaza de liniste aflata la doar cativa kilometri de Acharavi, Roda si frumosul Sidari. Merita o vizita si, neaparat trebuie servit cel mai bun tzatziki la Taverna Capricorn, unde sunteti asteptati de o romanca inimoasa.


Mica aventură germană – azi Konstanz

de Marian Lisu

Respirăm aici aerul istoric intr-un decor de vis, scăldat din belșug de Marea Germaniei – în fapt marele lac interior Bodensee, ce este împărțit deopotrivă de elvețieni și austrieci.
De mult , din perioada măreției imperiale, romanii așează inițial o tabără, pe acest reper al rutei italice.Era gloria lui Constantin Chlorus, iar așezarea a luat numele Konstanz.Ruinele romane sunt păstrate sub piramidă de sticlă lângă Munster, senzaționala biserică naltă pân la cer, mai falnică decât catedrala.
În cea din urmă am avut parte de concert de orgă, preț de un ceas.Sublim.
Ca dealtfel și centrul vechi, sau zona Niederburg, cu păienjenișul străduțelor în care îți frângi cervicalele tot cu privirea în unghiuri pe care le-ai fi crezut imposibile, spre toate direcțiile, mutește.
Ceva mai în față e Muzeul Hus, în amintirea răzvrătitului Jan, cehul ce dorea reformarea instituției religioase, dar condamnat aici și ars pe rug.
Urmăm alene Konzilstrabe, aproape toată promenada se prezintă în splendoarea luminii line, până spre cazinou, trecând podul istoric spre Artwork, probabil cea mai frumoasă clădire, ținând cont de amplasarea excepțională, aproape de malul lacului.
Magia evului mediu se risipește lejer în zona gării centrale, unde aspectul de noutate este reprezentat de trenurile moderne, silențioase, care varsă o masă compactă de localnici prietenoși cu mediul și turiști asemenea nouă, doritori să ne înfruptîm cu nesaț din frumusețile locului.

duminică, 22 septembrie 2019

Suprematia frumusetii in inima Vaticanului .. "Basilica di San Pietro" .

de Nuti Iancu

        Din punct de vedere religios,Basilica San Pietro este una dintre cele patru bazilici ale Romei sau ale papalitatii, alaturi de Sf. Ioan, Santa Maria Maggiore, si Sf. Paul. Arhitectural vorbind, lacasul e naucitor prin dimensiunile sale si prin frumusetea decoratiunilor. Bazilica are o lungime de 220 metri, o latime de 150 metri si o inalţime de 138 metri, ceea ce face ca suprafaţa totală sa fie de peste 23.000 metri patrati si sa poata adaposti peste 60.000 de persoane. Si tot la capitolul cifre va mai spun ca fatada lacasului are 114 metri latime, iar coloanele din interior au o inaltime de 28 metri. Pe colonade se găsesc nu mai putin de 248 de coloane si 140 de statui.
        Am ramas uimita de migala şi somptuozitatea decoraţiunilor, fie ca e vorba de sculpturi, picturi, lucrari în marmura sau decoratiuni in aur.M-am oprit pe rand la Pieta lui Michelangelo, baldachinul realizat de Bernini şi Scaunul episcopal al Sfantului Petru etc.. Pieta,un grup sculptural de o neasemuita frumusete , a fost sculptata in marmura de Carrara si o reprezinta pe Fecioara Maria tinand pe braţe corpul lui Iisus dupa ce a fost coborat de pe cruce.In mijlocul bazilicii, altarul principal al papilor este dominat de un baldachin înalt de 29 metri. A fost realizat in bronz de Bernini şi este considerata a fi

vineri, 20 septembrie 2019

Corali ... sanatosi in apele tropicale

de Paul Drosu
   Puritatea si bogatia apelor oceanice tropicale este indicata, pe de o parte, de marele numar de pradatori din varful lantului trofic – RECHINII, asa cum spunea inca de acum multi ani celebrul oceanograf si explorator, Jacques-Yves COUSTEAU, si, pe de alta parte, de sanatatea recifurilor de corali, indicata de densitatea de specii pe metru patrat, de suprafata continua acoperita, de felul in care arata acei corali si de gradul lor de "inflorire". 
Iata un exemplu din cele mai pure ape tropicale din lume, aflate, in mod inevitabil, la cea mai mare distanta posibila de oameni si de activitatile lor distrugatoare pentru Natura, ecosisteme, lanturi trofice…  Intr-o singura imagine, cel putin 5 specii diferite de corali in stare perfecta de "sanatate"! Si asta in conditiile in care diversitatea nativa a speciilor de corali este mai mica decat in zonele "originare" din unele regiuni din Asia de sud-est (ca Raja Ampat)… Dar ce folos, daca diversitatea speciilor de pesti si corali este mai mare in Asia de sud-est, daca este anihilata de poluare, de distrugerea mediului, de braconaj, de pescuitul cu dinamita si cianuri, de pescuitul industrial intensiv cu super-pescadoare cu navoade care se tarasc pe fundul marii distrugand toti coralii pe care ii intalnesc in cale, de carenele vapoarelor si barcilor, de mizeria de la atatea miliarde de oameni care traiesc in zona, deversata in mare, de reziduurile a milioane si milioane de turisti, de poluarea cu reziduuri petroliere produsa de atatea vapoare si petroliere? 
Cat de departe este aici (si la propriu si la figurat) de...Bahamas, de exemplu, si de "Paradise Island" si "celebrul" faraonic "Atlantis Bahamas"... Bahamas, in care oamenii incerca sa "planteze" ramurele de corali pe stanci sau pe diverse chestii artificiale subacvatice in speranta ca vor reface coralul distrus de turismul si entertainment-ul de masa...

miercuri, 18 septembrie 2019

Mica aventură germană – azi Triberg im Schwarzwald

de Marian Lisu

Timpul – unul dintre lucrurile ce nu le mai iubim odată ce trece parcă mult prea repede.
Pentru a-l păcăli o idee, am încercat să redevenim pentru o zi copii, iar pentru asta am ales Triberg-ul, aflat în subregiunea Freiburg, în Munții Pădurea Neagră - locul de unde pleacă spre noi Dunărea, al cărei izvor e aici.
Într-o primă etapă, am regresat temporal prin poze nostime în muzeul de la intrarea în marele parc natural - în care se află cea mai înaltă cascadă din Germania, cu o cădere în trepte multiple, de la peste 160 metri.
Nu a fost destul, motiv pentru care am stârnit lupta pentru supraviețuirea speciilor în sălbăticie, prin competiții pentru câștigarea minunatelor alune în coajă, pe care la un anumit moment se băteau 3 păsări cu penaj spectaculos, specii protejate diferite, specifice doar zonei acesteia, dar și o veveriză zbanghie, care pierdea la viteză de fiecare dată.
Tot nu ne-am lămurit dacă eram la vârsta fericicirii, motiv pentru care am luat la pas micul oraș cochet, unde am urcat la castel (fortăreața veche e mai mult o ruină, dar urcând treptele de piatră, în spirală, ajungi până la înîlțimea turnului de observație) .Acolo am ochit obiectivul major – casa celor 1000 de ceasuri – minunăția cu adevărate miniopere de artă, ce au toate în comun – cucul.E o întreagă nebunie la orele fixe, și eventual la jumătățile orelor, când micuții gălăgioși scot capetele pe ușițe și cântă fiecare pe limba lui.
Zic micuți, pentru că ceva mai jos am găsit cel mai mare ceas cu cuc făurit în lume, o casă strașnică, cu ditai mecanismul, perfect funcțional.
Așa-i că v-am făcut să vă simțiți ca în copilărie?Noi ca să ne asigurăm că nu greșim cu nimic am luat ,,șefa,, cu noi, grație unor oameni minunați - iar faptul că a fost fericită ne-a făcut pe toți să redevenim, măcar pentru câteva momente, copiii de altădată.

duminică, 15 septembrie 2019

Moscheea Albastra

de Ioan Laslo
  Sultan Ahmet I Camii (Moscheea Albastra) strajuieste majestuos Piata Sultanahmet, fiind construita de Mehmet Aga ca o replica la nu mai putin celebra Biserica Sfanta Sofia, aflata viz-a-vis. Edificata la inceputul sec. al XVII-lea, poate gazdui aproximativ 10.000 de persoane, avand o lungime de 72 m. si o latime de 64 m. Cele sase minarete care ajung la 64 m. impung parca cerul azuriu al Istanbulului, chemarea la rugaciune a muezinului fiind mereu prezenta pentru musulmani. Povestea numarului lor este interesanta. Se pare ca sultanul ar fi spus ca vrea minaretele din aur (urmau sa fie 4 la numar), dar in limba turca "aur"("altin") se poate confunda cu cifra 6("alti"). Fiind la fel de multe precum numarul minaretelor moscheei Haram de la Mecca,sultanul a trebuit sa doneze un minaret Meccai pentru a linisti neintelegerea majora care a rezultat. Se pare ca sultanul insusi a lucrat uneori alaturi de muncitori in cei peste 7 ani cat a durat contructia.
      Moscheea poate fi vizitata gratuit intre orele 9-16, intr-o tinuta decenta si descult (exista loc special pentru a lasa incaltamintea si pungi de plastic). Recomandabil pentru femei este sa isi acopere

sâmbătă, 14 septembrie 2019

Dresda - Florenta de pe Elba


de Cristian Cezar Han
Dresda este un oras modern, plin de istorie, cu o arhitectura deosebita si emana o alta fata a Germaniei. Saxonia este un teritoriu aparte, in care ,,nu,, inseamna ,,da,, in romana, oamenii sunt diferiti, iar strazile sunt foarte linistite. Preturile sunt acceptabile, iar amplasarea este excelenta, intre Berlinul agitat si Praga cea romantica. Daca ar fi sa optez pentru un trio city break, as lua in calcul aceasta varianta: Praga-Dresda-Berlin, insa astazi pionul principal va fi Dresda, supranumita ,,Florenta de pe Elba,,.

Daca esti pasionat de istorie si vrei sa descoperi un oras muzeu, Dresda poate fi o alegere perfecta! Conditiile sunt foarte simple: nu te pierde in detalii, fiindca acest loc va fi o surpriza pentru orice turist! Cutreierand pe strazile lui, nu cautand raspunsuri la intrebari! Dresda ascunde secrete, este foarte adevarat, insa le poti gasi in centrul vechi. Important e

joi, 12 septembrie 2019

Mica aventura germana - Bamberg

de Marian Lisu
     Bavaria cea minunată, cu rutele sale romantice (pline de castele senzaționale), are în partea nordică, respectiv în Franconia Inferioară unul dintre cele mai frumoase orașe din câte există pe Bătrânul Continent.

O combinație clasică de Praga și Veneția, într-un mix arhitectural tipic german medieval.Cartierele vechi, deși diferite în esență, au farmec aparte, cea mai interesantă zonă fiind însă cea de pe culme, în zona imensei catedrale, unde stau de altfel țanțășe cele două palate, cel vechi – o relicvă a epocilor de mult apuse, dar și cel nou, gazdă a multor expoziții și cu o grădină tematică – cea a trandafirilor, de unde se vede orașul de pe râul Regnitz, unde se află cea mai fotografiată clădire pe apă -Altes Rathaus (Vechea primărie).
Mănăstiri și biserici de excepție, piațete cu fântâni tematice, magazine decente cu bunătăți de tot felul, viață diversă sub toate formele de manifestare (e oraș universitar, cu studenți din toate colțurile lumii), toate acestea sunt motive să zăbovești minim una sau două zile, spre a atinge majoritatea obiectivelor de bifat musai.
Pentru pasionați, sunt străzi cu diferențe de nivel cum nu ați mai văzut niciunde, aici e cel mai vechi observator al astrelor, are Mica Veneție, zona fostelor abatoare, acum amenajate pentru hoteluri sau galerii, poduri istorice și oameni minunați.
Dacă ajungeți în zona Nurnberg-ului, nu ratați Bamberg – părerea mea e că e cel mai pitoresc oraș german, cu o frumusețe greu de egalat.

sâmbătă, 7 septembrie 2019

De ce Casa Matia a fost, timp de secole, cea mai valoroasă proprietate din Transilvania

de Claudiu Padurean
Clujenii au serbat, ieri, 573 de ani de la nașterea Regelui Matia Corvin. Este vorba de cel mai mare rege al Ungariei, Croației și Boemiei, care a fost și arhiduce al Austriei. Matia Corvin, fiul ultimului conducător de cruciadă, voievodul Transilvaniei, Iancu de Hunedoara, a venit pe lume în data de 23 februarie 1443, în casa unui bogat patrician sas, Jakob Mehffi. Mama sa, Elisabeta Szilagyi, era în drum spre capitala regatului maghiar, Buda, însă sorocul nașterii i-a venit la Cluj. Nașterea lui ­Matia Corvin a fost un eveniment important pentru oraș, deoarece Iancu de Hunedoara devenise eroul Transilvaniei, după ce învinsese oștile otomane conduse de Mezid Beg și de Shehabeddin, beglerbeiul Rumeliei, potrivit RomaniaLibera.ro.
Viitorul rege Matia Corvin a fost botezat în biserica romano-catolică Sfântul Mihail, unul dintre cele mai importante monumente ecleziastice ridicate de sașii transilvăneni. Clujenii au fost tot timpul alături de Iancu de Hunedoara și de Matia Corvin, iar după ce ultimul a devenit rege, nu și-a uitat orașul natal. Clujul a redobândit privilegiile pierdute ca urmare a participării unora dintre orășeni la răscoala de la Bobâlna, din 1437, iar apoi a primit multe altele.
 Printre ctitoriile lui Matia Corvin se
Citeste mai multe aici!

vineri, 6 septembrie 2019

Strasbourg - Grande-île (the medieval historic centre)

de Marian Lisu

Capitala Alsaciei a fost de-a lungul timpului o piatră de hotar nestatornic vămilor.Cu ocazia participării la un seminar ținut în aula Parlamentului European din Bruxelles, gazda întreba retoric de ce oare și Strasbourg-ul era în aceeași măsură considerat ca și capitală europeană (aici fiind sediul Consiliului Europei, Parlamentului, dar și Comisiei Europene a Drepturilor Omului).
Deoarece supozițiile participanților nu se ridicau la pretențiile întrebării, am fost ajutați cu enumerarea elementelor cheie din diferite perioade istorice: cui aparținea orașul la 870, dar la 1648, dar în 1870, 1940 sau 1945...Răspunsurile variau : Franța sau Germania.
Căci da, este simbolul reconcilierii, ca și Bruxelles ( hotar între flamanzi și valoni), căci nu mulți credeau că va mai fi pace între foștii beligeranți – ce conduc acum la unison destinele europene.
Inima orașului e Marea Insulă, ce pulsează intens în cele două artere formate de brațele râului Ill.Romanii ridicaseră aici Argentoratum .
Rămâi surprins cum nu au cedat timpului prin greutatea construcțiilor ridicate aici, cele mai multe din perioada Renașterii.
Ctedrala Notre-Dame este sanctuarul gotic de credință cu

Mica aventură germană – azi Bayreuth

de Marian Lisu

Orașul lui Franz Liszt, ba nu , mai bine vă spun că a fost al lui Wagner, căci busturi și statui stau mărturie pretutindeni.Și afișe cu concerte, și festivalul anual, și casa – acum muzeu, și Opera nouă făcută după planurile proprii...
Aici s-a născut ,,Amurgul zeilor”, spre a întregi trilogia născută din legenda Nibelungilor.Acestea l-au inspirat și pe liderul nazist să participe anual la festival și să viziteze aici familia compozitorului.
Dar mai este renumit pentru Markgrafliches Opernhaus – magnifica operă a Wilhelminei, gândite sub modelul italian al secolului al XVIII-lea, sub bagheta lui Giuseppe Carlo Bibbiena.Marchiza preaiubită de arta sub orice formă a manifestării, este de altfel artizana Neues Schloss – Palatul Nou, o construcție etalon, ca și anexele unde își petrecea timpul liber alături de Friedrich, pe care l-a eclipsat total.
Centrul orașului, plin de construcții etalon, cu arhitectură barocă, ori rococo, încadrată de gotic pe alocuri, mai prezintă privitorului și alte palate, muzee sau construcții ce lasă amintiri în suflete.

duminică, 1 septembrie 2019

Crampeie de frumos

de Paul Drosu
Umbra muntelui, vazuta in oglinda, pe cer... Desertul ATACAMA, Chile, la apus. 

Desertul Atacama, unul dintre cele mai vechi deserturi din lume, care nu s-a prea modificat de 150 de milioane de ani. Dar si CEL MAI arid si mai uscat loc din lume - "Earth’s Driest Place" - cum a numit insasi NASA desertul ATACAMA, locul de pe Terra care aduce cel mai mult cu planeta MARTE si locul in care NASA, dar si Agentia Spatiala Europeana au testat si testeaza toate roverele, aparatura stiintifica si, in general, tot ce va ajunge pe planeta MARTE in misiuni stiintifice si de explorare. Acest desert este de 50 de ori mai uscat decat "Death Valley" din