joi, 9 iulie 2020

Tabula Traiana - in Cataractele Cazanelor Mici


de Mircea Poeana

Am trecut de peste 100 de ori prin Cataractele Cazanelor Mici. De o parte Balcanii, de cealalta Carpatii. Peisaj fabulos, amintind de sculpturile fantastice ale lui Henry Moore. Ma fascineaza nespus zona asta si de fiecare date descopar noi detalii, noi plasmuiri dumnezeiesti.
Pana cand ajung in dreptul chipului lui Decebal, sfredelit in carnea muntelui de mintea istoricului amator proto-cronist care a finantat "capodopera" anilor 1994-2004. Folclorul spune ca Iosif Constantin Dragan ar fi platit peste 1 milion de dolari pentru realizarea acestui breloc nationalist colosalo-ultra-gigantic. Banii se pare insa ca s-au terminat inainte ca Sinucigasul Primordial al neamului sa fie terminat si sa concureze in mintile infierbantate de romanism paranoic Rushmore-ul american. Pe mine KITSCH-ul asta megalitico-megaloman ma zgarie pe retina la fel de

marți, 7 iulie 2020

Lacul Titicaca - o zona a indienilor quechua

de Paul Drosu

Aseara, intamplator, pe TV5, la emisiunea "Échappées belles" am avut extrem de placuta surpriza de a revedea un loc minunat din Peru, de pe o peninsula a maretului lac TITICACA, unde am poposit si noi pentru cateva zile si pe patriarhul acelui loc.
Peru, in multe zone deosebit de turistice, a devenit destul de "comercial"… Din fericire, sunt inca nenumarate locuri cu inca putini turisti, absolut autentice! Asa ca iata o idee pentru cei care ajung in zona peruana a lacului Titicaca: in loc sa se cazeze in capitala zonei, Puno, cum fac cei mai multi turisti, pot face un efort de cativa zeci de kilometri pentru a ajunge aici, aproape de capatul peninsulei CAPACHICA, in comunitatea Llachón, formata din indieni QUECHUA, urmasi ai incasilor si vorbitori pe scara larga a limbii acestora – quechua! O mica asociatie familiala de cateva familii Quechua, numita "Santa Maria", ofera turistilor cateva zile de autenticitate pura, facandu-i parte din familiile lor. Seful acestei Asociatii este Felix, pe care l-am revazut, cu mare placere, in emisiunea de aseara.
Lacul TITICACA, PERU, aproape 4.000 de metri altitudine – un lac sfant al