sâmbătă, 14 decembrie 2019

Un hotel la castelul din Versailles

de Claudiu Padurean
Castelul de la Versailles, care aparţine statului francez, a deschis o licitaţie pentru transformarea în hotel a unei aripi de trei imobile din respectivul ansamblu. Sunt spaţii neocupate din 2008, afirmǎ Jean-Jacques Aillagon, directorul domeniului de la Versailles, care mai justificǎ iniţiativa prin dorinţa de revalorizare a acestui faimos monument, potrivit RFI România.Dacǎ aţi visat vreodatǎ sǎ dormiţi la Castelulul de la Versailles, în preajma Regelui Soare (sau a stafiei sale), iatǎ o veste bunǎ: peste puţinǎ vreme un hotel va fi amenajat în interiorul acestui spaţiu magic care atrage annual şase milioane de vizitatori din toatǎ lumea. Proiectul este anunţat, licitaţia în vederea atragerii unui investitor a fost lansatǎ la începutul lunii august. O concesiune ar urma sǎ fie acordatǎ pe timp de 60 de ani firmei sau firmelor care se angajeazǎ sǎ investeascǎ între 10 şi 12 milioane de euro în aceastǎ operaţiune.
Trei corpuri din componenţa palatului ar urma sǎ fie transformate în hotel, toate trei avînd privilegiul de a se deschide spre o frumoasǎ porţiune de

joi, 5 decembrie 2019

Magnifica Blue Lagoon

de Butterfly
      Ne trezim terminati de oboseala la ora 12 dupa ce cu o noapte inainte am haladuit sute de kilometri la vanatoare zadarnica de aurore si ne gandim pe unde sa mergem in ziua respectiva. Intr-un final o parte decidem sa ne rasfatam ca boierii la minunata BLUE LAGOON iar alti 3 colegi Dodgeri decid sa urce pe un munte la un rau termal in mijlocul naturii. Ne lasa pe noi la Blue Lagoon iar ei pleaca spre destinatia lor.
        Va povestesc mai intai despre locul superb unde au fost cei 3 colegi. Undeva prin zona Reykjadalur, la aproximativ 40 de minute de mers cu masina de la Blue Lagoon, au urcat putin pe un munte (vreo ora) si au ajuns la un rau termal foarte pitoresc si fumegator, unde au facut baie gratis si s-au rasfatat la aer curat toata ziua. Aceasta este alternativa gratuita a zilei de relax.
     Noi am ramas la celebrele bai termale ale Islandei. Auzisem ca e 
Afla mai mult aici !

sâmbătă, 23 noiembrie 2019

CALATORII IN SIGURANTA, ALATURI DE GHIDUL DE TURISM IOAN SEBASTIAN LASLO

Redau aici interviul pe care l-am acordat pentru safetravels.ro , cu multumiri domnului dr.Florin Conghilete!

1. Acesta este primul interviu de pe SafeTravels.ro cu un ghid profesionist de turism. Am vrea sa stim putin despre povestea si pasiunea Dvs. si cum ati ajuns sa practicati aceasta meserie.
I.L. Toata viata mea m-au atras lucrurile si locurile noi. De aceea, pasiunea de a calatori a venit cumva firesc. Iar o calatorie o aduce pe cealalta. Locuri noi, oameni noi, situatii noi si dorinta de a lua din fiecare cate ceva. Citeam undeva ca dintr-o calatorie te intorci intotdeauna mai bogat si asa este: ai mereu ceva de invatat! Cu timpul, am realizat ca pot aduna in jurul meu oameni si ca acest lucru imi face placere. Asa am ajuns sa calatoresc inconjurat de prieteni...iar deviza “Prieteni mereu!” pe care am purtat-o cu mine de copil a prins cheag si aici. Am folosit-o ca logo si mi-am propus sa devin “un altfel de ghid de turism”. Cu timpul, la cererea turistilor mei, am realizat si un blog de turism, unde incerc sa promovez cat mai multe din destinatiile pe care le-am atins. Iar de cateva luni, am realizat ca si aici munca in echipa are mai multe sanse de reusita si am atras o serie de colaboratori care au adus plus valoare. Sper astfel ca www.prietenimereu4u.blogspot.com este un instrument util turistilor mei. In ce masura am reusit, doar ei pot sa aprecieze!
2. Care au fost cele mai frumoase momente si locuri pe care

joi, 21 noiembrie 2019

Biserica din Feleacu

de Claudiu Padurean
Unul dintre cele mai interesante monumente medievale din județul Cluj este biserica din Feleacu. Unii consideră că voievodul Moldovei, Ștefan cel Mare, ar fi ctitorit această biserică. Lăcașul de cult îmbină frumusețea arhitecturii gotice cu fastul picturii bizantine și reprezintă o sinteză interesantă a celor două stiluri.
Biserica din Feleacu a fost ridicată în Evul Mediu, în satul de la marginea Clujului. După unii istorici, biserica a fost ctitorită de Ștefan cel Mare și a servit drept catedrală pentru patru mitropoliți greco-orientali ai Transilvaniei. Biserica are arhitectură gotică, însă pictura și iconostasul sunt bizantine. ”Ea reprezintă o sinteză interesantă a celor două stiluri”, spune președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop.
”Biserica din Feleacu a devenit un simbol al întregului județ”, este de părere istoricul Cristian Manolachi.
Biserica din Feleacu a fost folosită de comunitatea creștinilor greco-orientali în perioada dintre 1516, data finalizării sale, și 1700. Între 1700 și 1948, a fost folosită de greco-catolici, iar după ce comuniștii au interzis Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, biserica a fost preluată de Biserica Ortodoxă Română.

miercuri, 20 noiembrie 2019

Bine ati venit in Marchize!

de Paul Drosu
DEPARTE…MAI departe…FOARTE departe! Si…ultimul nivel: CEL MAI DEPARTE!  Arhipelagul MARQUISES, Polynesie Francaise. Capat de linie... 

Daca credeati ca TAHITI este foarte departe de Romania, asa si este!... Dar cat de departe de Romania poate fi un teritoriu care este "departe" pana si fata de Tahiti?...  Enorm de departe! Atat de departe incat acolo ajung, intr-un an, mai putini turisti chiar decat in… Antarctica! 
Acest teritoriu, arhipelagul MARCHIZELOR este la ani-lumina distanta de "turismul de masa", aici venind doar vreo 5% din totalul turistilor, oricum putini, care ajung in Polinezia Franceza, adica un numar de vreo 10.000 – 11.000 de turisti pe AN. Din acestia insa, doar circa 2.500 – 3.000 sunt turisti "normali" (in sensul propriu, care dorm pe insule), restul de vreo 7.500 fiind turisti de pe vasele de croaziera, care poposesc doar cateva ore pe aici.
Aici, in mijlocul Pacificului, la 1.500 de km de TAHITI, este capatul de

luni, 11 noiembrie 2019

Isola Bella, un paradis terestru

de Alina Trandafir
Începutul anului 2018. Ca în fiecare an, la început, m-am așezat "eu cu mine" să îmi stabilesc obiectivele pentru noul an, inclusiv obiectivele de vacanță. Și ... de data aceasta am știut sigur că îmi este dor de Italia așa că am decis ca în anul 2018 voi vizita din nou această minunată țară. Am ales să vizitez Nordul Italiei. Am fost impresionată să descopăr frumusețea unor locuri de poveste precum Milano, Torino, Parma, Bellagio, Bergamo, Asti, am fost încântată să revăd minunata Veneția, dar și Lago di Garda și Sirmione, locuri absolut magnifice, dar am fost pur și simplu fascinată de Lago di Como și în mod special am fost fascinată de Lago Maggiore. Când am ajuns în orașul Stresa și am văzut Lago Maggiore am avut senzația că visez. Frumusețea lacului dar și cele 3 insule care se vedeau în zare pur și simplu "m-au lăsat fără aer" la propriu. Și nici măcar nu realizam că încă nu văzusem nimic din tot ce urma. 
Ne-am îmbarcat pe vapor cu emoție și nerăbdători să ajungem pe cele 3 insule ce "răsar" în mijlocul lacului: Isola Madre (Insula Mamă), Isola Bella (Insula Frumoasă) și Isola dei Pescatori (Insula Pescarilor). Sunt 3 insule superbe, adevărate bijuterii arhitectonice. Peisajul este mirific și ai permanent senzația că ești într-o lume de poveste și parcă nu ți-ai mai dori să te întorci în lumea reală. 
Dintre cele 3 insule micuțe, frumoase și cochete, Isola Bella pare

sâmbătă, 26 octombrie 2019

Trasee turistice in muntii Romaniei - Cascada Cailor si Lacul Stiol

de Calin Nicolae Marginean
9. Lacul Stiol (izvorul Bistritei) si
10. Cascada Cailor (cea mai mare cascada din tara !)
Se ajunge cu masina inainte de Iacobeni, venind dinspre Suceava si mergind spre Vatra Dornei. O luati dvs. la dreapta, pe drumul spre Borsa si mergeti 51,1 km pina ati ajuns in pasul Prislop, INAINTE DE a ajunge la Biserica din Pasul Prislop. Sinteti deja la 1.444 m altitudine, iar pina la Lacul Stiol (1.727 m) aveti o mica diferenta de nivel de < 300 m de urcat pe un drum forestier extrem de usor („drum de mosi” si nu de munte !).
INAINTE DE a ajunge la Biserica din pasul Prislop se face un drum forestier, din sosea la stinga si IN SUS si chiar la inceputul sau sint niste sageti de orientare, pe care scrie ca ati avea de parcurs pina la Lacul Stiol 3h si 30min. Povesti ! E mULT mai putin ! Urmati marcajul triunghi rosu. Noi am mers MEDIU si am facut 1h 25min.
Dupa ce se intra pe drumul forestier din sosea se merge inainte, la 200 m este o stina (fireste, ca nu puteau lipsi ciinii si oile de pe un traseu turistic din Romania !) si ar fi bine sa aveti la indemina niste bite / pietre pentru orice eventualitate !
Treceti de stina (care va ramine in dreapta) si va continuati drumul tot INAINTE (marcajele sint extrem de rare in prima portiune de traseu !), dupa inca 200 m se desprinde un

sâmbătă, 19 octombrie 2019

Minuni ... in Pacific

de Paul Drosu
 Ati vazut vreun apus mai roz decat acesta reflectat de mijlocul oceanului Pacific? Vazut de pe latura exterioara a inelului unui atol de corali, acolo unde este cea mai mare concentratie de atoli de corali de pe planeta… In directia soarelui care apune se afla JAPONIA, la 10.000 de km de ocean deschis… Distantele in Pacific sunt imense si dincolo de orice imaginatie, asa ca e nevoie si de cateva date si cifre pentru a avea un termen de comparatie.

Dupa cum mai ziceam, mai sunt, din cand in cand, evident, apusuri si rasarituri frumoase prin lume. Insa aici, in mijlocul oceanului Pacific, sunt UNICE si aproape in fiecare zi sunt fascinante, pentru ca aici si conditiile fizice si geografice sunt UNICE pe aceasta planeta: prin aceea ca DOAR aici esti inconjurat de atata imensitate

miercuri, 16 octombrie 2019

Mica aventură germană – azi Lorsch

de Marian Lisu

I se mai spusese Karolingerstadt, căci atât de mult iubise Charlemagne locul acesta încât își stabilise sala tronului în prima basilică de pe culme.

Casele au un farmec aparte, nu prea seamănă între ele, dar toate sunt în aliniament, cele medievale fiind păstrate într-un fel... altfel.
S-au păstrat și hambarele, atelierele meșteșugărești și chiar elementele de decor vechi de nici proprietarii nu mai știu detaliile.
Micul centru istoric te copleșește prin frumusețea nuanțelor contrastante, la o privire panoramică observi că nici o zonă nu aduce cu alta.
Totuși, elementul primordial constă în complexul mănăstiresc, cu cele două vechi biserici (1300 anișori), iar jos, la distanță de un ceas mers lejer am descoperit satul de Ev mediu timpuriu, halele istorice pentru tutun, iar în cadrul muzeului dedicat locului o expoziție inedită, o istorie a tutunului de pe tot mapamondul, despre care localnicii se lăudau că ar fi cea mai complexă, cel puțin din țara lor.

vineri, 11 octombrie 2019

Aventura germana - Baden Baden

de Marian Lisu
Era pe vremea imperială zona de relaxare a romanilor de soi, inclusiv a familiilor cezarilor.Caracalla are propria termă, accesibilă și acum.
Nu doar concentația de spa-uri aduce în Baden turisti de pretutindeni, ci și pasionați de jocuri de noroc, posesorii sau doritorii de mașini de epocă, protipendada rusă – aici e cel mai scump muzeu –Faberge, raportat la spațiul expozițional.
Promenada pe micul curs de apă Oss, Teatrul istoric, Cazinoul, cea mai frumoasă construcție cu frescă impresionantă Trinkhalle, galerii sau muzee de artă, străzi cu clădiri de excepție, localuri de ștaif, dar și standuri ieftine cu wurst sau krenwurst, asezonați cu maioneze sau sosuri, toate au fost suficiente motive să petrecem o zi memorabilă în stațiunea de vis, bine plasată și ușor accesibilă pentru zona vestică  de către români (cursă directă Baden-Timișoara, la oră mai mult decât decentă).

joi, 10 octombrie 2019

Mica aventură germană – azi Trier

de Marian Lisu

Știți ideea aceea cum că există universuri paralele?!?!
Asta se poate experimenta în cel mai vârstnic oraș german, căruia imperialii o numeau Roma secunda. Mai demult fusese Treveri – stăpânirea asigurând-o oareșce triburi galo-celtice.
În fapt, pe malurile importantului râu Mosela se înființase colonia Augusta Trevorum, bine gândită fiind amplasarea, căci asigura multă apărare naturală marginilor colosului.Legionarii găsiseră aici un oraș dezvoltat, așa cum istoricii scriau ,,Înainte de Roma, fusese Trier-ul”.
Belgica, regiunea căreia îi devine capitală este în timp zonă greu încercată în conflictele cu barbarii, deci urbea trebuia populată intens.
Cezarul Iulius începe opera, desăvârșirea o face Constantin - Marele aducător al creștinismului, de pe vremea căruia se ridică aici primele basilici.
Faptul că era al doilea oraș ca importanță se dovedește și în prezent, prin numeroasele obiective , aproape la tot pasul fiind îmbinate anticul, medievalul și contemporanul.
La oficiul de turism domnișorica ce ne-a prezentat traseele ,,obligatorii,, a spus că cel pe care ni-l fixasem e bun cam de 3 zile – noi, ambițioși, l-am epuizat înt-una, dar și el ne-a epuizat la rându-i.
Porta Nigra – poate cea mai impresionantă intrare făcută vreodată într-un oraș, Amfiteatrul (Coloseumul în colbul căruia se amesteca sânge uman cu cel de fiare aduse din toate colțurile lumii cunoscute pe-atunci), Palatul Imperial, Aula Palatina(Basilica lui Constantin), băile romane ( cele imperiale și Barbara), podul rămas acolo de două milenii, intens utilizat și azi, Columna lui Igel – și toate acestea la nivel macro, că de, erau pentru cele mai înalte ranguri.
În centrul vechi sunt concentrate bijuteriile dezvoltate în perioada medievală – Catedrala, cu un complex mănăstiresc pentru labirintul căruia îți trebuie musai hartă, și Biserica Fecioarei, ambele atât de frumoase și la interior cât și la exterior, elementelor de bază romanico-gotice anexândulise influențe franțuze.
E ușor de accesat din Luxemburg, e la mică distanță de Franța ca și de Belgia, așezarea germană fiind extremitatea Palatinatului Rhenaniei.

luni, 7 octombrie 2019

Tunurile din Bora Bora

de Paul Drosu

Tunurile din Navar..., pardon, Bora Bora! 
Putine locuri de pe planeta noastra au scapat de furia distrugatoare a razboaielor, de exploziile obuzelor si suierul gloantelor...si de moartea hâdă pe care acestea o aduceau... Polinezia Franceza este unul dintre aceste locuri rare, nemutilate de hidosenia razboaielor. Desi a fost pregatita de razboi...prin acest tun urias de calibru 7 inch (circa 18 cm!), cu o bataie de vreo 10 km, alaturi de alte 7 tunuri, instalate de americani, in timpul celui de al 2-lea razboi mondial, in Bora Bora, pentru a fi aparata de o eventuala invazie a japonezilor. Din fericire, acolo sus, cineva a vegheat asupra acestei bucati de rai si a decis ca aici nu se va trage niciodata nici un foc de arma si nici o salva de tun... asa ca acest tun a ramas nefolosit pe vecie si reprezinta un simbol al nebuniei oamenilor... 

Pe aici, se "poarta" doar "razboaiele" dragostei si iubirii

duminică, 6 octombrie 2019

Mica aventură germană – azi Worms

de Marian Lisu

Locul unde nibelungii au cântat prima dată, e păstrat în memoria umanității prin marele zid ce înconjura în perioada medievală burgul.

Parte din acesta este foarte bine conservat și perfect integrat în modernismul ce urmau secolelor întunecate.
Orașul din interiorul orașului, reprezintă în fapt zona împrejmuită cu acest zid colosal, ce a lăsat noul să mai adăsteze nițel.Bine scos în evidență prin clădirile cu arhitectură diversă, te îmbie să-i descoperi profunzimea.
Burgul e vibrant, practic un furnicar permanent, excelent conenctat în direcțiile cu atracții, oferă un cadru perfect pentru toți pasionații de frumos: catedrala istorică e una dintre cele mai grandioase construcții de gen, necropolă regală în perioada în care împărații germanici nu-și stabiliseră o capitală fixă.
E orașul lui Luther, omniprezent prin urmele lăsate în bisericile protestante, în diversele locații publice sau în marele memorial.E al vechii comunități evreiești, poate cea mai veche din Europa, cu clădiri etalon pentru rememorarea istoriei oarecum complicate.

vineri, 4 octombrie 2019

Coralii si farmecul lor...

de Paul Drosu

Peisaje neatinse de "binefacerile" civilizatiei omenesti, cum extrem, extrem de putine locuri tropicale au ramas pe aceasta planeta!  Nu-i vorba ca peisajele din imagine sunt ajutate sa fie in aceasta stare si de cateva elemente obiective si subiective: de distanta imensa fata de orice masa continentala si de mizeria deversata in mari de miliardele de oameni care traiesc pe continente, de numarul foarte mic de turisti care ajung aici si deci de distrugerile si reziduurile produse de ei, de numarul mic de localnici care nu si-au VANDUT Paradisul, nu au emigrat in masa in alte locuri care le-ar fi oferit o fericire iluzorie, localnici care traiesc in comuniune cu Natura, de temperatura constanta a oceanului, care nu provoaca ALBIREA (moartea) coralilor, de lipsa industriei, de departarea fata de rutele marilor vase, ale petrolierelor, de marea departare fata de cele 2 zone de nord-est si sud-vest horrror din Pacific, cimitire a milioane de tone de plastic, de lipsa uraganelor, a cutremurelor si a tsunamiurilor, de lipsa malariei...si inca destule elemente! 
Cand explorezi acesti atoli de corali, te astepti ca de dupa fiecare colt sa iti apara in fata vreun pirat sau explorator de acum 200-300 de ani! 

miercuri, 2 octombrie 2019

Strasbourg - Neustadt and its German-built New Town

de Marian Lisu

E zona cu influență germană a Strasbourg-ului, în vecinătatea insulei formate de brațele Ill-ului.
Construit în stil Haussmann, se dezvoltă pe spații aerisite în perioada de mijloc a anexării, pe la 1870.
Plăcută de Kaiser-ilor William și Frederick, aduce plusvaloare prin edificii de înaltă ținută.
Fie că ne referim la Teatru, Biblioteca sau Palatul Rhinului, complexul circular din marea piață încântă privirea la 360 de grade.
Oarecum în contrapunere cu spațiul îmbâcsit din zona insulei Ill, prin care te copleșește frumosul din toate direcțiile deopotrivă, aici vorbim de o desfătare a zonei verzi – imensa Place de la Republique, ce are în centru Monumentul celor trecuți.
Privind în toate direcțiile te împresoară imense construcții monumentale, toate cu funcție publică: Bibliotecile (Centrală și cea Universitară), Prefectura, Teatrul, dar și supremul Palat al Rhin-ului.
În palat își desfășoară activitatea cea mai longevivă structură europeană – Comisia centrală pentru navigație pe Rhin.
Pentru craioveni – asemănarea Prefecturii regiunii Grand-Est și Bas-Rhin cu Universitatea noastră este izbitoare, diferența constă în numărul mare de ofițeri de securitate, la ei.
Nu este o zonă prea iubită de francezii get-beget, asperitățile încă mai au relief, aspecte de care ne-am lovit în contextul informațiilor referitoare la bisericile monumentale sau chiar minim de amănunte despre accesul la singurul muzeu în Neustadt – Centrul Internațional al Ilustrațiilor – Tomi Ungerer, de văzut pentru frumusețea constracției și ironia franco-germană din prezentările grafice.
Pentru cei pasionați de stiluri arhitecturale nu trebuie ratate cele două superbe biserici, cea reformată St. Paul și cea catolică St. Pierre-le-Jeunne, excelent încadrate în peisaj.
E replica dată goticului francez, frumoase la interior, dar în special cu o arhitectură exterioară de excepție, ce conferă privitorului sentimentul de ,,altceva‘‘ – orașul dinăuntrul orașului.
Iar de final, deși amplasat undeva spre periferie, Parlamentul - clădirea SF în care am intrat extrem de facil și în care ne-am simțit ,,acasă”, fără a fi implicați decât prin vot în actul politicilor europene.

Delfinul roz de Amazon

de Paul Drosu

Rio AMAZONAS – Delfinul roz de Amazon sau "BOTO", in mijlocul Amazonului (Maranon), la peste 4.000 de km de varsarea in Atlantic, salbatic, fericit si liber...sa se apropie de noi si sa stea cu noi cat vrea si cum vrea, fara sa il ademenim cu hrana...

Delfinul roz de Amazon este o specie din ce in ce mai amenintata, care face parte din alta "Familie" decat delfinii oceanici.Prin oceanele si marile planetei se pot intalni destul de des mamifere acvatice (inclusiv la tarmul Marii Negre), insa, unele mamifere acvatice sunt vazute mult mai rar de cei ce calatoresc prin lume, in primul rand pentru ca sunt rare si au areale restranse in care traiesc si, in al doilea rand, pentru ca in acele areale se ajunge greu si sunt binisor mai primejdioase pentru sanatatea sau viata calatorului decat alte zone ale lumii. Asa cum este si minunatul fluviu Amazon, cel mai maret fluviu al planetei. 
Delfinul roz de Amazon poate fi intalnit si pe fluviile Madeira (cel mai mare afluent al Amazonului) si Orinoco. Au adaptari speciale pentru viata in Amazon, cum ar fi aceea ca vertebrele cervicale nu sunt sudate, astfel putand sa isi miste capul pana la 180*, lucru folositor cand se hranesc in apa mica sau pe suprafete inundate. Se spune ca se pot transforma in barbati cand vad fete singure de-a lungul tarmului Amazonului, pe care le seduc si cu care procreaza. Exista si o frumoasa legenda despre dragostea dintre o tanara si frumoasa fata, Rosita, si un superb baiat, care era de fapt un delfin roz ce se transformase in barbat pentru a o seduce.

Mica aventură germană – azi Reichenau

de Marian Lisu

Evul Mediu așează pe cea mai mare insulă a Lacului Bodensee veche abație, oază a monahismului încă din anul 724.
Cu pictură primordială, tip frescă, biserici masive și bine structurate, impecabil păstrate timpului, rămâne un bastion al credinței stabilite cu regulile impuse de Imperiul Roman de Apus.
Am fost de veghe în lanul de flori multicolore, mai apoi printre serele impecabil îngrijite de frați în credință, am admirat și contemplat, am rămas muți în fața unor edificii unicat.Și am tras în piept aer pur, căci poluarea nu atinge insula, totul e liniște la superlativ, oamenii cordiali și serviabili (am făcut autostopul și ne-am descurcat de minune).
Linia credinței începe cu Biserica Sf. Gheorghe, unde se păstrează capul sfântului și unde există primele reprezentări de scene biblice, inclusiv a diavolului și iadului.E în centru e Munster (catedrala cu hram Sf. Fecioare și a SF. Marcu), cu palatul atașat și cu aer sobru, iar la extremitate e Biserica Sf. Petru și Pavel, cu tavanele de poveste.
De văzut într-o viață de călător, căci ține de istoria europeană, are o frumusețe răpitoare, iar apele clare ale lacului te împresoară la aceeași distanță de Germania ca și de Elveția, e magic....

marți, 1 octombrie 2019

Mica aventura germana :Heidelberg

de Marian Lisu
Cândva, urmăream un concert al lui Rieu în care artistul își pusese sufletul chezaș - ,,I lost my hart in Heidelberg”, dar nu puteam percepe magia pe de-a-ntregul.
Melodia germană de pe la 1925, era preluată în timp sub forma unui Fox-Trot pe vinil, apoi marș
militar al temutei oștiri, dar ideal sună pe ritmuri simfonice moderne.
Pentru a putea stabili obiectivele orașului vechi am urcat din prima la castel.De fapt la super-castel, căci e Creme de la creme în materie.Colosala construcție, pe meterezele muntelui din proximitatea râului Neckar, e accesibilă cu cremaliera de undeva de pe lângă piața publică, unde se află Rathaus(primăria) .
Pentru a înțelege rigurozitatea tipic nemțească recomand Muzeul interior, pe aripa dreaptă, cel al famaciei – cea mai laborioasă și mai bine structurată colecție de plante și recipiente medievale, ustensile ciudate sau alambicuri rudimentare, toate amplasate într-un cadru de

luni, 30 septembrie 2019

Mica aventură germană – azi Offenburg

de Marian Lisu

La marginea regiunii Baden-Wurttemberg și la doi pași de Strasbourg-ul franțuz găsim azi un orășel cochet, tăiat pe din două de râul Kinzig.
Are de toate cele: centru istoric medieval, palate, catedrală, biserici istorice, o imensă fortăreață, cu ziduri ce au copiat diferența naturală de nivel, naltă de parcă trebuia o scară spre cer s-o poți descoperi.
Parcul regal este impecabil îngrijit, deși nimeni nu-l păzește, nimeni nu distruge, ai aici (la liber) vestigii din perioada romană și epoca medievală, inclusiv resturile coloanelor cu stema veche a orașului – turnurile surori peste o poartă gotică.
Ca un dublu sistem de protecție, la bază trece un afluent denumit Muhlbah, ce curge ușor împreună cu pești nederanjați și rațe dolofane.
Ca și când nu ne săturasem de frumos, oamenii pe care îi îndrăgim ne-au oferit o seară germană, unde am petrecut clipe de neuitat, în muzici de fanfare sau DJ cu platane pe ritmuri retro, că de, avem și noi o vârstă...

Mica aventură germană – azi Speyer

de Marian Lisu

La limita landului Renania-Palatinat, scăldat de Rin, e orașul preaiubit de împărații germani ce și-au stabilit aici necropola.Frederic Barbarossa, conducător al cruciadei are aici tot neamul spre veșnică hodină, ca dealtfel o serie de Salieri sau Stauferi, per total vreo 13.

Pentru a intra direct în atmosfera medievală, undeva pe lângă gară, am pătruns în măruntaiele Adenauerpark, unde pe lângă vechea capelă, strașnic păstrată, erau o sumedenie de morminte de cavaleri, cu nume pompoase.
Liniștea relativă a vechilor cartiere se risipește treptat spre bulevardul central, din zona Altportel (vechea poartă) și spre Rathaus – până în zona Domului colosal.Cum despre acesta găsiți detalii elocvente, insist pe o scurtă prezentare a două biserici etalon pentru istoria relativ recentă a urbei : cea mai frumoasă din câte s-au văzut e Gedaechtniskirche (v-am închis, nu-i așa?!?!?) cea a protestanților, cu lumini feerice și înaltă de sfâșie cerul, iar vis-a-vis, e catolica Sf. Joseph Kirche, o altă bijuterie arhitectonică, cu stil diferit.
Muzeul de istorie –al Palatinatului, este unul dintre cele mai bine structurate, cu secții diferite pentru a împăca toate gusturile celor interesați, iar două dintre aripi sunt rezervate expozițiilor temporare, toate de o calitate excepțională.
Au cartier vechi evreiesc, bun de vizitat pentru o înțelegere cât mai completă a adevărului istoric și a prigoanei ce urma în secolele ce urmau evului întunecat.
Clădirile de pe bulevardul Maximilianstrabe sunt o încântare pentru pupilele dilatate maxim, paleta coloristică e bine armonizată, magazinele sunt integrate în spații ce nu deranjează aliniamentul vremilor trecute de-acum, palatele grele pot fi accesate lejer, dar interioarele sunt destinate funcțiilor publice.Chiar și Rathaus are la subsol restaurant și bar, dar primarul nu era acolo...

duminică, 29 septembrie 2019

Perithia, "satul fantoma" din I-la Corfu

de Ioan Laslo
       Vechea Perithia este parca un loc uitat de timp si incremenit in eternitate. Locatia sa, la picioarele celui mai inalt munte de pe insula, Pantokrator, era menita a-i apara pe localnici de atacurile piratilor veniti pe mare. De aici puteau vedea tot ce misca in port, fara a fi la randul lor vazuti. Azi vegheaza doar serpii (prezenti mai peste tot la soare pe pietrele insorite), dar in vremurile sale de glorie localitatea numara peste 2000 de locuitori. Acum casele sunt parasite, doar cateva taverne primind turistii care se aventureaza pana aici. Cei mai multi sunt in cautarea fantomelor din povestile preferate ale localnicilor de altadata. Mai mult, toate casele sunt de vanzare, iar preturile nu sunt neaparat prohibitive. Doua dintre ele au fost deja renovate de un englez si un suedez, aratand parca asa cum obisnuisera locurile prin Evul Mediu. Dar statul grec face tot posibilul sa readuca la viata acest loc devenit intre timp site protejat de Comunitatea Europeana. Este o oaza de liniste aflata la doar cativa kilometri de Acharavi, Roda si frumosul Sidari. Merita o vizita si, neaparat trebuie servit cel mai bun tzatziki la Taverna Capricorn, unde sunteti asteptati de o romanca inimoasa.


Mica aventură germană – azi Konstanz

de Marian Lisu

Respirăm aici aerul istoric intr-un decor de vis, scăldat din belșug de Marea Germaniei – în fapt marele lac interior Bodensee, ce este împărțit deopotrivă de elvețieni și austrieci.
De mult , din perioada măreției imperiale, romanii așează inițial o tabără, pe acest reper al rutei italice.Era gloria lui Constantin Chlorus, iar așezarea a luat numele Konstanz.Ruinele romane sunt păstrate sub piramidă de sticlă lângă Munster, senzaționala biserică naltă pân la cer, mai falnică decât catedrala.
În cea din urmă am avut parte de concert de orgă, preț de un ceas.Sublim.
Ca dealtfel și centrul vechi, sau zona Niederburg, cu păienjenișul străduțelor în care îți frângi cervicalele tot cu privirea în unghiuri pe care le-ai fi crezut imposibile, spre toate direcțiile, mutește.
Ceva mai în față e Muzeul Hus, în amintirea răzvrătitului Jan, cehul ce dorea reformarea instituției religioase, dar condamnat aici și ars pe rug.
Urmăm alene Konzilstrabe, aproape toată promenada se prezintă în splendoarea luminii line, până spre cazinou, trecând podul istoric spre Artwork, probabil cea mai frumoasă clădire, ținând cont de amplasarea excepțională, aproape de malul lacului.
Magia evului mediu se risipește lejer în zona gării centrale, unde aspectul de noutate este reprezentat de trenurile moderne, silențioase, care varsă o masă compactă de localnici prietenoși cu mediul și turiști asemenea nouă, doritori să ne înfruptîm cu nesaț din frumusețile locului.

duminică, 22 septembrie 2019

Suprematia frumusetii in inima Vaticanului .. "Basilica di San Pietro" .

de Nuti Iancu

        Din punct de vedere religios,Basilica San Pietro este una dintre cele patru bazilici ale Romei sau ale papalitatii, alaturi de Sf. Ioan, Santa Maria Maggiore, si Sf. Paul. Arhitectural vorbind, lacasul e naucitor prin dimensiunile sale si prin frumusetea decoratiunilor. Bazilica are o lungime de 220 metri, o latime de 150 metri si o inalţime de 138 metri, ceea ce face ca suprafaţa totală sa fie de peste 23.000 metri patrati si sa poata adaposti peste 60.000 de persoane. Si tot la capitolul cifre va mai spun ca fatada lacasului are 114 metri latime, iar coloanele din interior au o inaltime de 28 metri. Pe colonade se găsesc nu mai putin de 248 de coloane si 140 de statui.
        Am ramas uimita de migala şi somptuozitatea decoraţiunilor, fie ca e vorba de sculpturi, picturi, lucrari în marmura sau decoratiuni in aur.M-am oprit pe rand la Pieta lui Michelangelo, baldachinul realizat de Bernini şi Scaunul episcopal al Sfantului Petru etc.. Pieta,un grup sculptural de o neasemuita frumusete , a fost sculptata in marmura de Carrara si o reprezinta pe Fecioara Maria tinand pe braţe corpul lui Iisus dupa ce a fost coborat de pe cruce.In mijlocul bazilicii, altarul principal al papilor este dominat de un baldachin înalt de 29 metri. A fost realizat in bronz de Bernini şi este considerata a fi

vineri, 20 septembrie 2019

Corali ... sanatosi in apele tropicale

de Paul Drosu
   Puritatea si bogatia apelor oceanice tropicale este indicata, pe de o parte, de marele numar de pradatori din varful lantului trofic – RECHINII, asa cum spunea inca de acum multi ani celebrul oceanograf si explorator, Jacques-Yves COUSTEAU, si, pe de alta parte, de sanatatea recifurilor de corali, indicata de densitatea de specii pe metru patrat, de suprafata continua acoperita, de felul in care arata acei corali si de gradul lor de "inflorire". 
Iata un exemplu din cele mai pure ape tropicale din lume, aflate, in mod inevitabil, la cea mai mare distanta posibila de oameni si de activitatile lor distrugatoare pentru Natura, ecosisteme, lanturi trofice…  Intr-o singura imagine, cel putin 5 specii diferite de corali in stare perfecta de "sanatate"! Si asta in conditiile in care diversitatea nativa a speciilor de corali este mai mica decat in zonele "originare" din unele regiuni din Asia de sud-est (ca Raja Ampat)… Dar ce folos, daca diversitatea speciilor de pesti si corali este mai mare in Asia de sud-est, daca este anihilata de poluare, de distrugerea mediului, de braconaj, de pescuitul cu dinamita si cianuri, de pescuitul industrial intensiv cu super-pescadoare cu navoade care se tarasc pe fundul marii distrugand toti coralii pe care ii intalnesc in cale, de carenele vapoarelor si barcilor, de mizeria de la atatea miliarde de oameni care traiesc in zona, deversata in mare, de reziduurile a milioane si milioane de turisti, de poluarea cu reziduuri petroliere produsa de atatea vapoare si petroliere? 
Cat de departe este aici (si la propriu si la figurat) de...Bahamas, de exemplu, si de "Paradise Island" si "celebrul" faraonic "Atlantis Bahamas"... Bahamas, in care oamenii incerca sa "planteze" ramurele de corali pe stanci sau pe diverse chestii artificiale subacvatice in speranta ca vor reface coralul distrus de turismul si entertainment-ul de masa...

miercuri, 18 septembrie 2019

Mica aventură germană – azi Triberg im Schwarzwald

de Marian Lisu

Timpul – unul dintre lucrurile ce nu le mai iubim odată ce trece parcă mult prea repede.
Pentru a-l păcăli o idee, am încercat să redevenim pentru o zi copii, iar pentru asta am ales Triberg-ul, aflat în subregiunea Freiburg, în Munții Pădurea Neagră - locul de unde pleacă spre noi Dunărea, al cărei izvor e aici.
Într-o primă etapă, am regresat temporal prin poze nostime în muzeul de la intrarea în marele parc natural - în care se află cea mai înaltă cascadă din Germania, cu o cădere în trepte multiple, de la peste 160 metri.
Nu a fost destul, motiv pentru care am stârnit lupta pentru supraviețuirea speciilor în sălbăticie, prin competiții pentru câștigarea minunatelor alune în coajă, pe care la un anumit moment se băteau 3 păsări cu penaj spectaculos, specii protejate diferite, specifice doar zonei acesteia, dar și o veveriză zbanghie, care pierdea la viteză de fiecare dată.
Tot nu ne-am lămurit dacă eram la vârsta fericicirii, motiv pentru care am luat la pas micul oraș cochet, unde am urcat la castel (fortăreața veche e mai mult o ruină, dar urcând treptele de piatră, în spirală, ajungi până la înîlțimea turnului de observație) .Acolo am ochit obiectivul major – casa celor 1000 de ceasuri – minunăția cu adevărate miniopere de artă, ce au toate în comun – cucul.E o întreagă nebunie la orele fixe, și eventual la jumătățile orelor, când micuții gălăgioși scot capetele pe ușițe și cântă fiecare pe limba lui.
Zic micuți, pentru că ceva mai jos am găsit cel mai mare ceas cu cuc făurit în lume, o casă strașnică, cu ditai mecanismul, perfect funcțional.
Așa-i că v-am făcut să vă simțiți ca în copilărie?Noi ca să ne asigurăm că nu greșim cu nimic am luat ,,șefa,, cu noi, grație unor oameni minunați - iar faptul că a fost fericită ne-a făcut pe toți să redevenim, măcar pentru câteva momente, copiii de altădată.

duminică, 15 septembrie 2019

Moscheea Albastra

de Ioan Laslo
  Sultan Ahmet I Camii (Moscheea Albastra) strajuieste majestuos Piata Sultanahmet, fiind construita de Mehmet Aga ca o replica la nu mai putin celebra Biserica Sfanta Sofia, aflata viz-a-vis. Edificata la inceputul sec. al XVII-lea, poate gazdui aproximativ 10.000 de persoane, avand o lungime de 72 m. si o latime de 64 m. Cele sase minarete care ajung la 64 m. impung parca cerul azuriu al Istanbulului, chemarea la rugaciune a muezinului fiind mereu prezenta pentru musulmani. Povestea numarului lor este interesanta. Se pare ca sultanul ar fi spus ca vrea minaretele din aur (urmau sa fie 4 la numar), dar in limba turca "aur"("altin") se poate confunda cu cifra 6("alti"). Fiind la fel de multe precum numarul minaretelor moscheei Haram de la Mecca,sultanul a trebuit sa doneze un minaret Meccai pentru a linisti neintelegerea majora care a rezultat. Se pare ca sultanul insusi a lucrat uneori alaturi de muncitori in cei peste 7 ani cat a durat contructia.
      Moscheea poate fi vizitata gratuit intre orele 9-16, intr-o tinuta decenta si descult (exista loc special pentru a lasa incaltamintea si pungi de plastic). Recomandabil pentru femei este sa isi acopere

sâmbătă, 14 septembrie 2019

Dresda - Florenta de pe Elba


de Cristian Cezar Han
Dresda este un oras modern, plin de istorie, cu o arhitectura deosebita si emana o alta fata a Germaniei. Saxonia este un teritoriu aparte, in care ,,nu,, inseamna ,,da,, in romana, oamenii sunt diferiti, iar strazile sunt foarte linistite. Preturile sunt acceptabile, iar amplasarea este excelenta, intre Berlinul agitat si Praga cea romantica. Daca ar fi sa optez pentru un trio city break, as lua in calcul aceasta varianta: Praga-Dresda-Berlin, insa astazi pionul principal va fi Dresda, supranumita ,,Florenta de pe Elba,,.

Daca esti pasionat de istorie si vrei sa descoperi un oras muzeu, Dresda poate fi o alegere perfecta! Conditiile sunt foarte simple: nu te pierde in detalii, fiindca acest loc va fi o surpriza pentru orice turist! Cutreierand pe strazile lui, nu cautand raspunsuri la intrebari! Dresda ascunde secrete, este foarte adevarat, insa le poti gasi in centrul vechi. Important e

joi, 12 septembrie 2019

Mica aventura germana - Bamberg

de Marian Lisu
     Bavaria cea minunată, cu rutele sale romantice (pline de castele senzaționale), are în partea nordică, respectiv în Franconia Inferioară unul dintre cele mai frumoase orașe din câte există pe Bătrânul Continent.

O combinație clasică de Praga și Veneția, într-un mix arhitectural tipic german medieval.Cartierele vechi, deși diferite în esență, au farmec aparte, cea mai interesantă zonă fiind însă cea de pe culme, în zona imensei catedrale, unde stau de altfel țanțășe cele două palate, cel vechi – o relicvă a epocilor de mult apuse, dar și cel nou, gazdă a multor expoziții și cu o grădină tematică – cea a trandafirilor, de unde se vede orașul de pe râul Regnitz, unde se află cea mai fotografiată clădire pe apă -Altes Rathaus (Vechea primărie).
Mănăstiri și biserici de excepție, piațete cu fântâni tematice, magazine decente cu bunătăți de tot felul, viață diversă sub toate formele de manifestare (e oraș universitar, cu studenți din toate colțurile lumii), toate acestea sunt motive să zăbovești minim una sau două zile, spre a atinge majoritatea obiectivelor de bifat musai.
Pentru pasionați, sunt străzi cu diferențe de nivel cum nu ați mai văzut niciunde, aici e cel mai vechi observator al astrelor, are Mica Veneție, zona fostelor abatoare, acum amenajate pentru hoteluri sau galerii, poduri istorice și oameni minunați.
Dacă ajungeți în zona Nurnberg-ului, nu ratați Bamberg – părerea mea e că e cel mai pitoresc oraș german, cu o frumusețe greu de egalat.

sâmbătă, 7 septembrie 2019

De ce Casa Matia a fost, timp de secole, cea mai valoroasă proprietate din Transilvania

de Claudiu Padurean
Clujenii au serbat, ieri, 573 de ani de la nașterea Regelui Matia Corvin. Este vorba de cel mai mare rege al Ungariei, Croației și Boemiei, care a fost și arhiduce al Austriei. Matia Corvin, fiul ultimului conducător de cruciadă, voievodul Transilvaniei, Iancu de Hunedoara, a venit pe lume în data de 23 februarie 1443, în casa unui bogat patrician sas, Jakob Mehffi. Mama sa, Elisabeta Szilagyi, era în drum spre capitala regatului maghiar, Buda, însă sorocul nașterii i-a venit la Cluj. Nașterea lui ­Matia Corvin a fost un eveniment important pentru oraș, deoarece Iancu de Hunedoara devenise eroul Transilvaniei, după ce învinsese oștile otomane conduse de Mezid Beg și de Shehabeddin, beglerbeiul Rumeliei, potrivit RomaniaLibera.ro.
Viitorul rege Matia Corvin a fost botezat în biserica romano-catolică Sfântul Mihail, unul dintre cele mai importante monumente ecleziastice ridicate de sașii transilvăneni. Clujenii au fost tot timpul alături de Iancu de Hunedoara și de Matia Corvin, iar după ce ultimul a devenit rege, nu și-a uitat orașul natal. Clujul a redobândit privilegiile pierdute ca urmare a participării unora dintre orășeni la răscoala de la Bobâlna, din 1437, iar apoi a primit multe altele.
 Printre ctitoriile lui Matia Corvin se
Citeste mai multe aici!

vineri, 6 septembrie 2019

Strasbourg - Grande-île (the medieval historic centre)

de Marian Lisu

Capitala Alsaciei a fost de-a lungul timpului o piatră de hotar nestatornic vămilor.Cu ocazia participării la un seminar ținut în aula Parlamentului European din Bruxelles, gazda întreba retoric de ce oare și Strasbourg-ul era în aceeași măsură considerat ca și capitală europeană (aici fiind sediul Consiliului Europei, Parlamentului, dar și Comisiei Europene a Drepturilor Omului).
Deoarece supozițiile participanților nu se ridicau la pretențiile întrebării, am fost ajutați cu enumerarea elementelor cheie din diferite perioade istorice: cui aparținea orașul la 870, dar la 1648, dar în 1870, 1940 sau 1945...Răspunsurile variau : Franța sau Germania.
Căci da, este simbolul reconcilierii, ca și Bruxelles ( hotar între flamanzi și valoni), căci nu mulți credeau că va mai fi pace între foștii beligeranți – ce conduc acum la unison destinele europene.
Inima orașului e Marea Insulă, ce pulsează intens în cele două artere formate de brațele râului Ill.Romanii ridicaseră aici Argentoratum .
Rămâi surprins cum nu au cedat timpului prin greutatea construcțiilor ridicate aici, cele mai multe din perioada Renașterii.
Ctedrala Notre-Dame este sanctuarul gotic de credință cu

Mica aventură germană – azi Bayreuth

de Marian Lisu

Orașul lui Franz Liszt, ba nu , mai bine vă spun că a fost al lui Wagner, căci busturi și statui stau mărturie pretutindeni.Și afișe cu concerte, și festivalul anual, și casa – acum muzeu, și Opera nouă făcută după planurile proprii...
Aici s-a născut ,,Amurgul zeilor”, spre a întregi trilogia născută din legenda Nibelungilor.Acestea l-au inspirat și pe liderul nazist să participe anual la festival și să viziteze aici familia compozitorului.
Dar mai este renumit pentru Markgrafliches Opernhaus – magnifica operă a Wilhelminei, gândite sub modelul italian al secolului al XVIII-lea, sub bagheta lui Giuseppe Carlo Bibbiena.Marchiza preaiubită de arta sub orice formă a manifestării, este de altfel artizana Neues Schloss – Palatul Nou, o construcție etalon, ca și anexele unde își petrecea timpul liber alături de Friedrich, pe care l-a eclipsat total.
Centrul orașului, plin de construcții etalon, cu arhitectură barocă, ori rococo, încadrată de gotic pe alocuri, mai prezintă privitorului și alte palate, muzee sau construcții ce lasă amintiri în suflete.

duminică, 1 septembrie 2019

Crampeie de frumos

de Paul Drosu
Umbra muntelui, vazuta in oglinda, pe cer... Desertul ATACAMA, Chile, la apus. 

Desertul Atacama, unul dintre cele mai vechi deserturi din lume, care nu s-a prea modificat de 150 de milioane de ani. Dar si CEL MAI arid si mai uscat loc din lume - "Earth’s Driest Place" - cum a numit insasi NASA desertul ATACAMA, locul de pe Terra care aduce cel mai mult cu planeta MARTE si locul in care NASA, dar si Agentia Spatiala Europeana au testat si testeaza toate roverele, aparatura stiintifica si, in general, tot ce va ajunge pe planeta MARTE in misiuni stiintifice si de explorare. Acest desert este de 50 de ori mai uscat decat "Death Valley" din

sâmbătă, 10 august 2019

Minunea de la Lubliana - Catedrala Sf. Nicolae

de Ioan Laslo
    Sunt lucruri care definesc un oras! Este si cazul Catedralei orasului Lubliana, inchinata Sfantului Nicolae. Initial o biserica romanica de stil clasic (cu trei nave), lacasul a fost reconstruit in stil gotic dupa incendiul din 1361. A ars de mai multe ori (incendiata inclusiv de turci) si a suferit mai multe modificari pana sa ajunga la stadiul de astazi. De fapt, ce vedem acum este munca arhitectului iezuit Andrea Pozzo de la inceput de secol XVIII, iar cupola este adaugata la 1841. Arhitectul roman s-a inspirat de la planurile basilicilor Il Gesu si Saint Ignatio din capitala Italiei. Excelenta fresca de pe cupola este adaugata la 1844 de Matevz Langus, dar interiorul include si lucrari mai vechi semnate Giulio Quaglio (frescele si statuile celor patru episcopi din Emona), Francesco Robba (ingerii din altar din partea stanga a navei), sau Dean Putti. Nu puteau lipsi nici cateva dintre minunile Sfantului Nicolae (interiorul contine reliefate patru dintre minunile sale). Deosebite sunt usile de la intrare, de secol XX, , cu basoreliefurile lui Tone Demsar care ilustreaza istoria Sloveniei. Ele au fost comandate pentru a marca cea de-a 1250-a aniversare a crestinismului pe aceste meleaguri. Totul constituie un tot unitar, care impresioneaza inca din prima clipa a intrarii.     

miercuri, 31 iulie 2019

Creta – insula dintre trei continente

de Florentin Mocanu
   Pășim pe Creta intrând pe poarta ce-i poartă numele celui mai mare scriitor cretan, Nikos Kazantzakis, aeroportul capitalei Heraclion.
Ca orice cretan, Kazantzakis a iubit mult Creta și, cu darul primit de la Dumnezeu și toți zeii care au ocrotit sau au năpăstuit insula, a zugrăvit-o în cuvinte, mărindu-i tezaurul cu tablouri vii, adevărate filme ale zbuciumului civilizațiilor.
Cea mai mare insulă grecească ni se arată de departe, în timp ce navigăm deasupra Egeei albastre, brăzdată de coamele albe ale valurilor într-o uriașă compoziție a stegului Elen, Egee din care țâșnesc spre cer insule muntoase și stânci, ieșite parcă să vadă cine e mai albastru, cerul sau 
Citeste mai mult aici !

duminică, 28 iulie 2019

Orasul unde soarele este prezent mereu - Lisabona

de Ioan Laslo
       Un oras aflat in zodia apei, acolo unde raul Tejo se varsa in Atlantic, Lisabona este fascinanta prin peisajele pe care ti le reliefeaza privind-o de pe numeroasele ei terase. Sunt multe astfel de locatii, de unde panorama este ideala: de la cunoscuta esplanada de la Castelo, pana la zona de vizavi de Santa Luzia sau mult mai indepartatul parc Eduardo al VII-lea. Ajuns in oricare dintre aceste locatii, nu iti ramane decat sa faci planuri si trasee pentru a vedea de aproape numeroasele tentatii care ti se dezvaluie. Sigur este insa ca nu ai fost partca la Lisabona daca nu ai vizitat Manastirea Dos Jeronimos din Belem, Se Catedral, modernul Parc de Nacoes, sau nu ai poposit la Muzeul Gulbenkian. Iar daca agitatia orasului ti se pare de la un moment dat agasanta, iei trenul din Gara Rosio si, la aproximativ 30 de km patrunzi in zona verde preferata de regii Portugaliei de altadata. Evita insa a face asta in week-end, deoarece sunt atat de