duminică, 3 iulie 2022

Catedrala din Burgos - cea mai frumoasa biserica gotica din lume

 

de Ioan Laslo

Este atata frumusete in interiorul Catedralei din Burgos, incat nu ai cum sa ramai indiferent. Imediat ce patrunzi aici printr-o intrare laterala destinata turistilor esti coplesit.

Constructia a fost initiata in 1221, insa planurile au fost mereu modificate in spiritul modei vremurilor, ultimele lucrari importante fiind realizate in secolul al XVIII-lea. Elementele decorative din interior, gotice, renascentiste sau baroce, apartin unor artisti de prima mana precum sculptorii Gil de Siloé, Felipe Vigarny, Rodrigo de la Haya, Martín de la Haya, Juan de Ancheta, Juan Pascual de Mena, arhitectul Diego de Siloé, fierarul Cristóbal de Andino , sticlarul Arnao de Flanders sau pictorii Alonso de Sedano ,Mateo Cerezo , Sebastiano del Piombo sau Juan Ricci. Iar lista ar putea continua.

Sub podeaua navei principale se afla mormantul eroului national al luptei de reconqiusta, El Cid Campeator si al iubitei lui Ximena. Dar ceea ce impresioneaza cel mai mult sunt numeroasele capele, una mai tentanta decat alta sub aspect vizual. Opulenta Capela a Conetabilului, eleganta Capelei Bunei Vestiri, maiestuoasa Capela Sfanta Ana, sau a Conceptiei, cele inchinate Sfantului Nicolae, Sfantului Grigorie, Sfintei Catalina si toate celelalte necesita un timp indelungat de vizita. Fiecare dintre ele este amplu  si intuitiv explicata cu ajutorul unei aplicatii moderne disponibila prin scanarea codului de  la intrare cu telefonul dumneavoastra mobil. Eu am fost extrem de impresionat de Corul Catedralei, realizat din lemn masiv de mahon si nuc. Va invit si pe dumneavoastra sa veniti sa o vedeti! Pe programul Tara Bascilor si nordul Spaniei, pe care il puteti accesa dand un click aici  exista o excursie optionala la Burgos, in care abia astept sa va insotesc!