marți, 8 februarie 2022

Villa Carlotta - bijuteria de pe Lacul Como

de Ioan Laslo
  "Gratia si sublimul se combina aici intr-un grad de neegalat" considera Stendhal in "Chartreuse de Parme"(Manastirea de la Parma), cand deschidea celebrul sau roman in aceasta locatie. Dupa ce vizitase Villa Carlotta, scriitorul francez a ramas indragostit de aceasta vila burgheza din nordul Italiei, care ofera peisaje splendide catre Lacul Como si are niste gradini de vis. Daca vizita la Roma, cu tentatiile ei, v-a obosit, merita sa o luati spre nordul Italiei, unde Lacul Como va asteapta pentru o bine-meritata vacanta.
  Vila este construita in 1690 pentru marchizul milanez Giorgio Clerici in mijlocul unui domeniu ce masoara peste 70.000 de metri patrati. La 1843 ea a constituit dat de nunta din partea principesei Marianna a Prusiei catre fiica sa, Carlotta, ducesa de Saxa-Meiningen. De atunci vila poarta numele sau.
      Cladirea sobra a devenit un adevarat centru de arta a secolului XIX, o vizita interioara fiind o incantare pentru iubitorii de gen. Lucrari de Canova, Thorvaldsen si Hayez  fac o concurenta fericita intrarii cu a sa scara impozanta si terase. Fantana de la intrare te duce , de asemenea cu gandul la un loc al desfatarii.

      Dar adevarata placere o traiesti in gradinile ce inconjoara vila. Rododendroni si azalee, camelii si
plante tropicale, superba gradina de bambus, citricele sau maretii sequoia, gradina de ferigi si multe altele, aranjate dupa toate regulile artei transforma locul intr-o zona de basm. Privelistile asupra lacului sunt si ele la superlativ. Orice moment al anului e bun pentru a o vizita, insa primavara, solul acid datorat prezentei ghetarilor in apropiere permite inflorescenta a peste 150 de specii de rododendroni si azalee totul atinge parca apogeul. Nu trebuie ratat nici Muzeul de Unelte Agricole aflat aici.
    Intrarea in complex se face de la soseaua ce serpuieste de-a stanga lacului, accesul fiind facil, fie cu masina de la Como( sau autobusele care circula la fiecare ora), fie de peste lac cu vaporasul de la Bellagio, sau Varena (ultima fiind usor accesibila si pe calea ferata din Milano sau Bergamo). O alta varianta ar fi sa luati vaporasul de la Como si sa va bucurati si de uluitoarele privelisti de pe lac. Din aprilie pana in septembrie este deschis intre 9 si 18, iar din octombrie pana in martie intre 9 si 16,30 , vila fiind inchisa la amiaza intre 12 si 14, cand puteti sa va plimbati prin gradini. Un bilet costa 8 euro, copii si seniorii platind doar jumatate. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu