sâmbătă, 31 octombrie 2020

Madagascar Kameleon and Lemur Dance

    de Paul Drosu
Un filmulet cu dansurile specifice malgașe (din MADAGASCAR) despre animalele mitice ale Africii si, mai ales, ale Madagascarului. Am selectat doar dansul cameleonului si dansul lemurienilor. Actiunea se petrece la un lodge complet izolat de pe coasta de nord-vest a Madagascarului, pe tarmul canalului Mozambic...un loc atat de izolat, incat acolo nu se poate ajunge decat cu un mic avion Cessna, privat, care aterizeaza pe o minuscula pista de pamant rosu. Iar lodge-ul este in mijlocul unei imense rezervatii naturale, integrandu-se PERFECT in natura. Spectatori eram vreo 6. Lucru important pentru autenticitate si traditie - dansatorii NU SUNT profesionisti, ci sunt locuitori ai celor doua sate din (relativa) vecinatate, care lucreaza la lodge si in rezervatia naturala...un model de mini-economie locala sustenabila in aceasta aproape cea mai saraca tara din lume! Au reusit sa eradicheze chiar si malaria de pe teritoriul rezervatiei! Iar cele 2 fetite sunt un superb amestec frantuzo-malgas... 
Cel mai minunat lucru intr-o calatorie este sa cunosti localnicii si cultura lor si, mai ales, sa devii prietenul si, de ce nu, fratele lor. Eu ma pot lauda ca si pe aceasta insula mitica si magica a Terrei (una dintre cele 3 insule magice, in opinia mea), am reusit sa devin prieten pe viata cu unii dintre ei...si ii voi revedea cu siguranta, ca si pe micul nostru pui de baobab pe care l-am plantat si care ne asteapta acolo...pentru ca si baobabul, ca orice alta planta, are un suflet! Asa ca, dupa cum se aude la finalul cantecului, din amestecul malgașo-frantuzesc: "...on se verra un jour" (ne vom revedea intr-o zi), caci despartirea "c'est pas pour toujours" (nu este pentru totdeauna)... Ce ar mai fi interesant de adaugat in plus:

     Lemurienii (si restul animalelor din Rezervatie) sunt ABSOLUT SALBATICI, caci aici, din fericire, spre deosebire de multe alte locuri de prin lume in care mai poti intalni animale salbatice (inclusiv…Romania), era interzis sa interactionezi in vreun fel cu ei, inclusiv sa le dai mancare! 
Si ce mai este (inca) fabulos la MADAGASCAR este ca numarul turistilor este foarte mic, asa cum probabil bine stiti, deja, ca imi place mie – doar un pic peste 200.000 pe an, din care daca ii scadem pe cei de pe vasele de croaziera, raman si mai putini… Ganditi-va ca Madagascarul are suprafata de vreo 12 ori mai mare decat, de exemplu, Republica Dominicana, iar in Republica Dominicana vin aproape 5 milioane de turisti pe an, deci de vreo 25 de ori mai multi turisti, la o suprafata de 12 ori mai mica decat a Madagascarului!!! Adica, la o suprafata echivalenta, de vreo 300 de ori vin mai multi turisti in Republica Dominicana decat in Madagascar! 
    Aici, spre deosebire de cvasitotalitatea Africii, era interzis sa dai "atentii" la personal, individual… Daca voiai (si numai DACA voiai), cand plecai si faceai check-out-ul, puteai lasa o atentie baneasca la comun, pentru toti angajatii, care era mentionata cu nume, suma si semnatura intr-un registru… 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu