joi, 19 noiembrie 2020

Pledoarie pentru Croatia

    Istoria Croației este, înainte de toate, creatoare, dar un lung șir de războaie de apărare a silit croații sa ia in acelasi timp, sabia in mână și chiar cand au suferit, iar vetrele lor au fost distruse, sa continue sa creeze, sa construiască, sa picteze, sa scrie, sa tipărească....sa viseze libertatea si sa cante despre ea. Poetul Ivan Gundulis spunea ca ,,Tot aurul si argintul si ale noastre vieți,, nu pot plăti a tale frumuseți. ,,Frumoasa noastră ,, își alinta croații patria , dedicand frumusetii acesteia si primul vers al Imnului National. Tot ei sustin ca ,,Pământul se moștenește si se păstrează,,! ,,.Suntem liberi, nu suntem sclavi,,!
   Croatia este un ținut populat încă din antichitate, de foștii ililiri. De aici se trage si mama lui Alexandru Macedon, Olimpia, soția regelui Macedoniei Filip al ll lea si fiica Regelui Epirului. Vorbim de 13 secole de istorie, in care s-au dezvoltat numeroase orașe si așezări. Aflata in zona de granița a culturii europene cu cea estica, cu magnifică sa coastă a Dalmatiei, Croatia are o
așezare strategică, frumusețile sale mediteraneene, atrăgând vizitatori din întreaga lume de secole întregi. Grecii au venit sa faca negoț, romanii sa construiască, barbarii sa o jefuiască... Mai tarziu vin venetienii sa o colonizeze , turcii sa o cotropeasca si habsburgii sa o conducă... Toate aceste popoare si-au lăsat desigur amprenta asupra ținutului. Adepți ai religiei romano catolice, scriind in alfabet latin limba lor sarbo- croată, locuitorii acestei tari au fost întotdeauna diferiți ca mentalitate si cultura de vecinii lor, balcanici si ortodocși. Croatia este tara parcurilor nationale, tara lavandei (romanii aveau o vorba : ,,asa cum trandafirul este aroma inimii, la fel, lavanda este ,,aroma sufletului,,).    Croații au ajuns în Dalmatia si Panonia in secolul al VII-lea. Dalmatia (cuprinzand si teritoriul Panoniei), după o perioadă de stăpânire bizantină si carolingiana a devenit un puternic regat independent, in anul 924. Din 1102, croații au devenit vasaliai regelui Ungariei. Rezultatul bătăliei de la Mohacs din anul 1526 a determinat Parlamentul Croat sa isi ofere tara Habsburgilor, asa ca cea mai mare parte din teritoriul croat a fost eliberat de sub stăpânirea turcilor. Si Dalmatia si Dubrovnik au intrat cu timpul (1797- 1815) sub autoritatea habsburgica. În perioada dublei monarhii austro-ungare, teritoriul croat a fost divizat : Dalmatia, inclusa in Austria iar partea de nord a devenit componentă a Ungariei. După Primul Război Mondial. Croatia s-a alăturat statului slovenilor si sârbilor si au format ulterior Regatul Sârbilor, Croatilor si Slovenilor, devenit, in anul 1929, Regatul Iugoslaviei. Dupa Al Doilea Război Mondial, Yugoslavia a devenit un stat federal comunist, sub conducerea lui Iosip Broz Tito.
 

   
Azi, conform constituției, Republica Croată este un stat democrat si social, unitar si indivizibil, in care puterea de conducere provine din popor si apartine poporului, ca o uniune a cetățenilor liberi si cu drepturi egale. Are 21 unități administrative teritoriale, denumite cantoane. Croatia se compune din patru Regiuni istorice: Croatia propriu-zisa, Dalmatia, Slavonă si Istria. Ultima este cea mai mare peninsula croata (2.820 km pătrați). Este  împărțită după culoarea solului. Avem astfel zona alba, lipsită de apă și teren arabil, cea gri, deluroasa cu pante usoare si vaile principalelor  cursuri de apă, zona rosie, un vast platou carstic acoperit cu sol fertil roșu. Litoralul croat are 3272 km. Golful Kvarner  este cel mai mare din Adriatica. Dalmatia este numele istoric al regiunii de la sud de litoralul croat. Înspre Marea Adriatica se întinde coastă adanc crestata a Dalmatiei cu Peninsula Istria si circa 1185 de Insule,insule mici si stânci marine. Doar 66 de Insule sunt locuite. Croatia are opt parcuri naționale, fiind de aceea denumită si Țara Parcurilor Naționale. Cele mai importante sunt Parcul National Plitvice, Parcul National Kornati si Parcul National Krka. Dar despre acestea vom vorbi cu o alta ocazie!




 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu