marți, 3 august 2021

Cuba, țara trabucurilor și trestiei de zahăr...

de Valentin Oanta
Cuba, țara trabucurilor și trestiei de zahăr, a muzicii obsedante, samba veselă sau jazzul tânguitor, a Cadillacurilor și Cryslerelor masive și hodorogite, a oamenilor prietenoși și plini de viață, așa aș putea caracteriza în doar câteva cuvinte aceasta țară insulară aflată la doar 145 de kilometri de coastele americane.
Dar este mai mult decât atât pentru turistul care vrea să descopere acest ținut inedit, plin de soare și căldură, unde iarna nu își găsește loc niciodată.
Cubanezii au o cultură unică, ale cărei rădăcini merg în tradițiile spaniole și africane, "Los cubanos" cu își spun ei, îmbinând dragostea pentru tradiție cu o atitudine progresistă.
Capitala țării insulare, Havana, sau pe numele său spaniol San Cristobal de la Habana, este un oraș sufocant și stupefiant în același timp, situat în preajma unui golf larg. Arhitectura locului amintește oarecum de Sevilia datorită străzilor înguste, pietruite, piețelor umbroase, grădinilor închise și
a caselor cu balustrade de fier forjat. Dar majoritatea clădirilor par in ruină din cauza nepăsării, dar și a lipsei resurselor financiare determinată de zeci de ani de blocadă impusă de americani.

Și totuși, acest oraș colorat și romantic este în unele privințe la fel cu multe altele pe care le putem vedea în Europa. Havana veche este o aglomerare de tentații pe care nu le voi putea uita niciodată. Cele patru piețe principale sunt împodobite de palate, castele și conace cu o arhitectură excepțională. Ele găzduiesc muzee, hoteluri și restaurante unde sunt servite mâncăruri destul de simple care pot fi delicioase, cât și mai sofisticate, dar acestea sunt puține, regula aici fiind sărăcia.
Piata Habana Vieja a fost proiectată inițial ca loc de paradă și este cea mai veche din capitală, devenind inima vieții citadine, aici aflându-se și sediul guvernului timp de 383 de ani.
Plaza de la Catedral este cea mai nouă, aflată pe locul unei foste mlaștine. Este mărginită de conace aristocratice, peste tot întâlnind trubaduri și mulattos în costume tradiționale. Aici găsim și o splendidă catedrală barocă, San Cristobal.
Plaza de San Francisco, situată pe Cale Oficios, este aproape neschimbată din timpurile galioanelor ce duceau imense bogății în Spania.
Plaza Vieja, sau piața veche a fost la origini locul unde se țineau târgurile de sclavi, dar și fiestele. Este singurul loc ce strălucește după încheierea lucrărilor recente de restaurare.
În speranța că v-am stârnit curiozitatea, vă invit să vă gândiți la o excursie de neuitat pe acast tărâm caraibean.






























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu