miercuri, 28 aprilie 2021

Jurnal de Calatorie - Egipt(7)

de Ciprian Napradean

Am pornit spre Hurgada, așa că profit de timp pentru a va descrie câteva obiective turistice vizitate azi. In Cairo, la fel ca în Ierusalim, s-au întâlnit zgomotos cele trei mari religii monoteiste (iudaică, musulmană si creștină). In ordinea cronologică ar fi trebuit să pun creștină in fata celei musulmane, dar imi suna mai bine in ureche. Am vizitat ceva din gradina fiecărei religii, dar, iarăși, nu cronologic.

Cu noaptea-n cap, pe la 7.30, am ajuns la cea mai veche moschee din Egipt si din toata Africa. Se numeste Amr. Bine!.., daca vreti tot numele, Amr Ibn al As. A fost construită acum aproape 1400 de ani, de cuceritorul arab cu același nume. El i-a învins pe bizantini si a inceput epoca musulmană (araba). Creștinii de aici, numiti coptici, au fost convertiți în mare parte la Islam. In prezent mai
sunt cca 10 % din populație, dar despre ei mai târziu 


Aceasta moschee e foarte mare, am atasat o poza din interior si exterior. Evident ca ne-am băgat si noi moaca in poza, ca doar suntem cruciati. Apropo de cruciati! V-am atasat câteva poze si cu zidul citadelei, ridicată de Saladin împotriva cruciatilor, acum mai bine de 800 de ani. Saladin este cel care a inițiat jihadul împotriva creștinilor, luptandu-se cu Richard inima de leu. Dar nu sariti împotriva lui Saladin, ca noi am început. Obsesia creștinilor era aceea de a elibera mormântul sfânt și a cucerii Ierusalimul. Evident ca ambițiile lor s-au lovit de cele ale arabilor. De aici marele conflict, cruciade versus jihad. Asta e însă alta poveste!
Totuși intre zidurile cetății lui Saladin s-au regasit si bisericile ortodocsilor copti (Biserica peșterii, Biserica suspendata), sau Sinagoga Ben Ezra. Eu pe acestea le-am observat / vizitat, însă probabil sunt si altele. Sa nu credeti ca frații cruciati (creștini din vest) i-ar fi cruțat. Spre exemplu in timpul unei cruciade, acum mai bine de 800 de ani, cruciatii au cucerit Constantinopolul, de asemenea creștin, si au facut măcel. Atat de rai au fost, cu confrații lor, incât bizantinii nu i-au uitat nici după 250 de ani, preferând să cadă în mâna turcilor otomani decât să accepte ajutorul Vaticanului. Iar am luat-o pe aratura. Revin in Cairo! 
Din curtea musulmană am trecut in cea creștină, vizitând Cartierul Coptic. V-am atasat câteva poze cu străduțele înguste, o casa uitată in trecut, dar si cu cele două biserici foarte importante. Prima este "cea suspendată", în care am prins si o slujbă in limba copta. E o limbă foarte interesantă. Un amestec intre limba faraonilor (egipteană veche) si greacă veche. Biserica a jucat si rolul de catedrala mitropolitana dupa cucerirea Alexandriei de catre arabi si mutarea capitalei aici. Ii spune așa datorita aspectului ei cocoțat . In curte am văzut si cateva mozaicuri. Pe unul frumos, cu "fuga in Egipt a familiei sfinte", l-am fotografiat si atasat. Ca o paranteza, crestinii coptici sunt, cum e si normal, obsedati de aceasta perioada din viata lui Isus. Am atasat si o sculptura cu aceasta scena.
Cealaltă biserica coptica, a pesterii, este si mai interesantă. Legenda spune ca aici a întemeiat Isus Cristos prima lui biserica. Este o grotă micuța sub altarul si partial naosul actualei biserici. In grota nu am intrat, fiind o coada mai lunga decat dorinta mea de-a intra. Biserica de deasupra insa e o adevarata comoara, prin multimea de icoane vechi. M-am bucurat sa vad chipul Mariei cu pruncul inainte ca Michelangelo sau Leonardo da vinci sa se apuce de pictat. Apropo! Isus, baiatul cel frumos pictat de Leonardo, seamana izbitor cu prietenul sau Cesare Borgia. Isus, daca intr-adevar a existat ca personaj real, nu putea sa arate altfel decât un semit. Dar asta e o poveste lunga si risc tensiuni cu prietenii mei religioși )
Ultimul popas a fost la Sinagoga Ben Ezra. In prezent aceasta sinagoga, la fel ca altele din Egipt, functioneaza ca muzeu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu