luni, 5 aprilie 2021

Piata Orasului Vechi in Praga si conotatiile ei de groaza

de Ludmila Ciobanu

De mai bine de un an orașul de aur din inima Europei e mai trist ca niciodată. Situația epidemiologică e la fel ca peste tot, dar Praga rămâne la fel de frumoasă și misterioasă.
Anul 2021 e bogat în aniversări, unele din cele mai importante sunt 1100 ani de la moartea patroanei Cehiei Sfânta Ludmila, 400 de ani de la execuția din Orașul Vechi ș.a. multe evenimente au loc acum doar online. Despre patroana poporului ceh vă voi povesti data viitoare, situația actuală m-a făcut să mă opresc la locul de execuție a orașului vechi.
Acum 400 de ani, în ziua solstițiului de vară, în orele de dimineață din 21 iunie 1621, Piața Orașului Vechi din Praga a fost transformată în scenă de groază. A fost cea mai întunecată zi din istoria sa, când a fost comandată de monarhul catolic Ferdinand al II-lea. executarea a douăzeci și șapte de domni cehi, în majoritate protestanți și participanți de frunte la rezistența anti-habsburgică a statelor cehe.

Ar fi trebuit să fie un spectacol descurajant și amenințător care să arate Europei că Habsburgii nu vor lăsa periclitată autoritatea lor. Executând trei domni, zece cavaleri și șaptesprezece burghezi, călăul Jan Mydlář a decapitat douăzeci și patru cu o sabie și i-a spânzurat pe trei, intenția a fost îndeplinită perfect. Îi cunoaștem pe toți pe nume,au fost medici, nobili, diplomați, muzicieni, printre ei se afla și rectorul Universității Caroline Jan Jessenius, fost medic personal al împăratului Rudolf al II-lea .
Dar nici asta nu a fost suficient pentru umilință; după execuție, capetele tăiate ale celor doisprezece lideri principali ai răscoalei au fost expuse pe Turnul Podului Orașului Vechi pentru avertizare. Cele 27 de cruci de pe pavajul din partea de est a Turnului Primăriei ne amintesc de groaznica execuție din 1621, praghezii nu calcă niciodată pe ele, le evităm și noi când mergem cu turiștii acolo.
    Pavajul din Piața Orașului Vechi din Praga s-a transformat simbolic într-un cimitir, luni, 22.03.2021 la un an de la moartea primului pacient cu Covid-19, în Piața Orașului Vechi din Praga au apărut 25.000 de cruci. Fiecare cruce este menită să simbolizeze moartea unei persoane din cauza Covid-19, numărul victimelor de la începutul epidemiei în Republica Cehă a depășit deja 24.000.
Piața Orașului Vechi din Praga s-a schimbat foarte mult de atunci, dar clădirile pe care le vedem astăzi aici sunt martori la execuție. Spectatorii spectacolului îngrozitor au inclus Primăria Veche, Școala Týn, casa La clopotul din piatră și Biserica Týn.
Potrivit organizatorilor, Pieta trebuia să dureze doar o zi, dar Primăria orașului Praga a decis în cele din urmă că crucile vor fi pe piață până când ploaia le va spăla.







 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu