de Daniela Gorincioi
Ioan Laslo este ghid de turism din România, originar din județul Mureș. Ghidează grupuri de turiști în țările Europei și nu doar. Are un blog de călătorii, prietenimereu4u.blogspot.com, unde scrie impresii de călătorii, inclusiv video. Pe pagina lui de facebook găsiți informații din călătorii. Totodată, vă puteți abona la canalul de youtube pentru a vedea materiale video despre călătorii în diferite orașe ale lumii. Ce înseamnă să fii ghid de turism, dar și ce sfaturi oferă unui călător, aflați în interviu. Daniela Gorincioi: De unde vine pasiunea pentru călătorii? Care a fost motivația dvs în acest sens?
Ioan Laslo: Cred că fiecare om are această tentație de a vedea și altceva decât ceea ce știa până atunci. Unii și-o reprimă și au alte priorități. Eu am pus-o pe primul plan și nu regret asta, deoarece din fiecare călătorie mă întorc alt om, cu alte experiențe de viață și cu alte perspective. Și, cum se spune, pofta vine mâncând. Am avut ocazia să călătoresc și… pur și simplu am făcut-o!
DG: Sunteți originar din județul Mureș. Dacă tot vorbim despre călătorii, care sunt obiectivele turistice din județul Mureș?
IL: Zona în care m-am născut este prea puțin exploatată turistic și, poate tocmai de aceea, este extrem de ofertantă. Dincolo de Târgu-Mureș, care este un oraș încântător (poate puțini știu că are cele mai multe clădiri Art-nouveau din România!), ori Sighișoara, care este de mult o destinație internațională, avem Valea Mureșului Superior, care are peisaje de basm, cunoscuta stațiune Sovata (din ce în ce mai bine pusă în valoare, în ultimii ani!) câteva castele care au aparținut grofilor de altădată, și – cred cel mai important lucru – oameni speciali care te fac să te simți bine! Pentru că localnicii sunt aici extrem de educați și de primitori!
DG: De obicei, câte zile trebuie planificate în județul Mureș și ce ar trebui să luăm în considerare?
IL: Nu sunt adeptul turismului făcut pe fugă. Dar oamenii au diverse idei despre a vizita un loc. Unora le este suficientă o poza în centru, alții vor să intre în amănunte și să cunoască locurile sub toate aspectele lor. Prin urmare, nu va voi da un orizont de timp. Fiecare rămâne cat crede ca ii face plăcere. În mod sigur ai ce face aici, pentru ca zona este și activă cultural, fiind plină de evenimente și de tentații. Trebuie doar ca cineva de al locului să îți atragă atenția asupra lor. Când sunt acasă, în extrasezon, fac acest lucru cu mare plăcere. Dar, din aprilie și până în noiembrie sunt mai mult plecat pe alte meridiane.
DG: Sunteți ghid de turism și pentru alte țări. Care este experiența dvs în acest sens?
IL: Ghidez grupuri de turiști români de 17 ani, dar de 8 ani am făcut din asta activitatea mea principală. Lucrez pentru cel mai mare touroperator român și am învățat enorm de când sunt acolo. De fapt, cred ca saltul către a fi profesionist l-am făcut cu adevărat în acești ultimi 8 ani. Am niște colegi extraordinari și am șansa unor experiențe noi de fiecare dată. Îmi place să lucrez în echipă și, poate tocmai de aceea, am apelat la sloganul prietenimereu4u. Pentru ca de obicei echipajul este format din prieteni, care sunt în slujba turiștilor (adică pentru ei, 4u!). Cum viața este un continuu proces de învățare, nu ezit să iau din tot ce văd și să adaug experienței mele profesionale.
DG:
În ce țări ați mers ca și ghid de turism?IL: Am cam bătut în lung și în lat Europa. Sunt puține țări în care nu am ajuns pe Vechiul Continent. De aceea și am un portofoliu vast. Multe din călătorii le-am făcut pe cont propriu, ca să am timp să iau contact cu oamenii locului. Îmi place să aflu lucruri noi de la aceștia, nu de pe internet sau din ghiduri tipărite. De altfel, cred ca acest lucru da plus-valoare explicațiilor oferite de un ghid profesionist. Altfel, orice om are acces la informațiile generaliste. Îmi respect enorm de mult turiștii și tocmai de aceea cred că nivelul trebuie să fie unul extrem de ridicat.
DG:
Care sunt locurile care v-au impresionat?IL: O să râdeți, dar sunt impresionat mereu. Orice loc din lumea aceasta are ceva frumos. Trebuie doar să îți deschizi ochii și să nu treci indiferent. Iubesc enorm Italia, mai ales pentru elementele de cultură pe care le are, sunt încântat de Spania, unde fiecare provincie parcă este o altă țară, soarele Greciei este firesc să mă atragă… Mă simt extraordinar de bine în Polonia, unde parcă toate sunt exact așa cum ar trebui sa fie, mi-s dragi castelele Cehiei, sunt încântat de peisajele Austriei sau Elveției, îi respect pe sârbii cei hotărâți și… aș putea continua. Nu cred să fi fost undeva și să fi fost dezamăgit. Iar când ajung în locuri noi, cu atât mai mult, încerc să profit de orice posibilă experiență.
DG:
Aveți un blog de călătorii, prietenimereu4u.blogspot.com Reușiți să relatați acolo postări despre obiectivele turistice. Ați menționat toate locurile pe care le-ați vizitat ori doar în funcție de context?IL: Este firesc să scriu despre locurile pe care le vizitez și chiar să promovez anumite destinații, dar nu am o regulă anume. Scriu pur si simplu despre ceea ce îmi vine și ce îmi place. Mai mult, de ceva timp locul acela este plin și de materiale semnate de colaboratori, tocmai pentru ca vorbim de stiluri diferite și destinații cât mai variate. Acum mai bine de 10 ani, când am început acest proiect, am vrut să fie precum un ziar online (lucrasem în presa scrisă și aveam ambiția să fie cel puțin un material pe zi, cu rubricatură, etc.). De altfel, varianta de desktop așa este și structurată. De o vreme, însă, oamenii folosesc tot mai mult accesările de pe telefonul mobil, astfel că varianta destinată acestuia este ceva mai simplă ca design. În extrasezon, când dispun de timp mai mult, încerc să mă țin de cuvânt. Când sunt plecat, însă este mai greu, deoarece prioritatea o constituie atunci grupul de turiști pe care îl însoțesc.
DG: Cine sunt grupurile care merg cu dvs în călătorii?
IL: Însoțesc pe diverse programe grupurile Agenției Christian Tour, dar uneori mai colaborez și cu agenții mai mici, cu care lucram anterior contractului meu cu cel mai mare touroperator din tara noastră.
DG: Spuneți-ne top 5 sfaturi de luat în considerare de un călător?
IL: Nu îmi place să dau sfaturi, dar sunt câteva lucruri pe care le-aș transmite turiștilor. În primul rând să fie foarte atenți la ceea ce achiziționează, să citească atent toate condițiile contractului înainte să-l semneze. Avem de multe ori tendința să consideram că este firesc ceea ce dorim noi și să facem supoziția ca este exact așa. Iar atmosfera se strică atunci când ne exprimam frustrările și e păcat să mergem în locuri frumoase într-o astfel de dispoziție. Având un orizont de așteptare corect, e cu totul altceva. Apoi, să ia în considerare că în turism nu există în realitate cadouri. Totul se plătește într-un fel sau altul, deoarece agențiile de turism urmăresc profitul, nu sunt societăți de binefacere. Un preț corect pentru servicii corecte are uneori înțelesuri diferite, din păcate. Iar, daca totuși, lucrurile nu sunt exact așa cum se așteptau, să se bucure de ceea ce este frumos și sa lase pentru momentul întoarcerii restul. E păcat sa pierzi frumusețea destinației pentru ca nu ți-a plăcut mâncarea sau cine știe ce altceva. Cine știe dacă mai ai vreodată ocazia să ajungi exact acolo.
Și, cel mai important lucru, îi îndemn să călătorească! Sub orice forma și în orice situație posibilă. Lumea aceasta este atât de frumoasă, încât este păcat să nu cunoști măcar o mică parte din ea!