duminică, 7 ianuarie 2024

O capodopera a lui Caravaggio în Catedrala Sfântul Ioan din Valletta

    de Maricela Stupar

      Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este o capodoperă impresionantă executată în ulei de artistul italian Caravaggio, una dintre cele mai importante și celebre lucrări din stilul baroc și nu doar. 

    Caravaggio a realizat această pictură în anul 1608, în timpul șederii sale în La Valletta, cînd, aflându-se în aprecierile Marelui Maestru al Ordinului Cavalerilor de Malta Alof de Wignacourt, îi conferă Înaltul Ordin de Cavaler.  

    Pictura prezintă decapitarea sfântului Ioan Botezătorul, în timp ce lângă el stă Salome cu un platou de aur în mâini pentru a primi capul sfântului iar lângă ea se află o altă femeie, care se presupune a fi Irodiada, îngrozită de crima atroce.  Un temnicer dă instrucțiuni călăului, care

cu pumnalul finalizează atrocitatea începută. Doi deținuți privesc și ei îngroziți scena decapitării sfântului, locul decapitării ales de Caravaggio fiind într-o închisoare a Cavalerilor de Malta. 

    Este singura lucrare a lui Caravaggio care poartă semnătura artistului, în culoarea roșie, la fel ca sângele e scurge din gâtul tăiat al Botezătorului. Lucrarea se aflală în  Catedrala Sfântul Ioan din Valletta – Malta, o bijuterie arhitecturală considerată una dintre cele mai frumoase și importante construcții în stil baroc din Europa (1572). Aceasta a servit ca loc de pelerinaj și rugăciune pentru Cavalerii Ordinului Sf. Ioan din Ierusalim, ajunși în Malta acum mai mult de 500 de ani, aceștia protejând catedrala de turci și de pirații veniți din nordul Africii pe Marea Mediterană. Catedrala Sf. Ioan  se află în prezent în Inventarul Național al Proprietăților Culturale ale Insulelor Malteze. Despre Catedrala Sf. Ioan se pot spune multe, însă vom dezvolta acest subiect întro altă prezentare. 

  Capodopera lui Caravaggio, are dimensiuni impresionante, 361cm/520cm, personajele având dimensiuni aproape normale. Caracteristicile lucrării, la fel ca a multor altor lucrări ale artistului, sunt semiobscuritatea, clarobscurul, atmosfera profană, mișcarea contorsionată, iar numărul de personaje și de detalii este minim. Impresionanta pictură îmbracă unul dintre pereții oratoriului catedralei, aflându-se față în față cu o altă pictură impresionantă și importantă pentru artist, Sfântul Ieronim scriind (117cm/157cm).

   Michelangelo Merisi di Carravaggio (29 sept. 1571 - 18 iulie 1610) este considerat unul dintre inițiatorii stilului baroc, fiind unul dintre cei mai mari artiști din istoria picturii. El respinge ideea frumuseții în pictură și redă realismul brutal, în imagini reale, inspirate din viața cotidiană, iar subiectelor religioase redate de acesta prin picturile sale, le dă o imagine umană impresionantă.   

2 comentarii: