joi, 6 ianuarie 2022

Capela Sixtina - minunea pictata de Michelangelo


 de Ioan Laslo

    Sunt subiecte pe care le amani mereu, pentru ca niciodata nu te simti inspirat suficient sa vorbesti despre o capodopera. Este reactia aceea a omului simplu in fata geniului. Contemplezi, dar consideri ca orice atingere devine o impietate. De aceea am amanat mereu momentul in care sa scriu ceva despre Capela Sixtina. Azi insa am sa comit aceasta impietate!

      Creatia Omului de pe boltile ei este opera lui Michelangelo si impresioneaza. De altfel, cam tot ce a facut renascentistul te impresioneaza. Dar parca aici s-a intrecut pe sine. Patru ani de munca pe schele, in pozitii extrem de dureroase, au fost necesari pentru a picta principalele episoade ale Genezei, incapand cu Creatia si terminand cu Potopul. Momente de razvratire, conflicte cu Papa Sixtus al IV-lea, tot felul de episoade care cad spre can can, dar la final ceea ce a iesit a uimit o intreaga lume si mai uimeste si astazi. Artistul, celebru pentru sculptura sa, s-a dovedit a fi si un pictor desavarsit. Nici nu se putea altfel in epoca omului complet! Este clar motivul pentru care Clement al VII-lea ii va cere sa picteze si altarul. Rezultatul taie respiratia vizitatorului de astazi (deoarece intri exact pe lateralul acestei creatii magnifice) si a

fost numit Judecata de Apoi. Chiar daca a trecut prin tot felul de renovari (iar gurile rele spun ca frumusetea frescei a fost alterata de acestea), iti scoate un  waw de la prima vedere! Iar cand o revezi si iar o revezi... Se observa clar deja experienta lui Michelangelo (avea 60 de ani cand a pictat-o, fata de cei 33 cand a inceput sa decoreze bolta).

    In mod ironic, superbele fresce de pe peretii laterali, care ii au ca autori pe Botticelli, Perugino sau Ghirlandaio sunt eclipsate parca in ochii nostri neavizati de pictura lui Michelangelo. Pentru că cei 40 de metri lungime, 13 m latime si 21 de m inaltime, care constituie Capela Sixtina, sunt clar locul cu cele mai valoroase fresce din Vatican. Nu intampator, Conclavele  se tin acolo. Este un cadru perfect pentru asta. Inspiratia (sau de ce nu tragerea sforilor) pot avea loc intr-un cadru artistic aparte! Si se intampla deja asta de secole. Si tot ironic, este necesar ca oamenii de ordine sa rupa contemplarea celor care o viziteaza cu deja celebrele no foto si silencio. Pentru ca nimic nu mai e sfant pentru turistul modern!

Un comentariu:

  1. Alin Constantinescu17 decembrie 2021 la 17:21

    AM ajuns de mai multe ori acolo. Odata chiar impreuna cu dumneavoastra. Sanatate multa si putere de munca!

    RăspundețiȘtergere