luni, 4 martie 2024

Bilbao - adevarata față a poporului basc


 de Ioan Laslo

Chiar daca, oficial, Victoria-Gasteiz este capitala Tarii Bascilor, orasul emblematic pentru aceasta provincie atat de spectaculoasa din Spania ramane Bilbao (sau Bilbo, cum ii spun bascii). 

Am avut placerea ca, pe parcursul mai multor sezoane, sa fiu ghidul celei mai mari agentii de turism din Romania pe un program in aceasta zona si pur si simplu m-am atasat de ea. Civilizatia, bunul gust, curatenia impecabila si educatia localnicilor m-au cucerit iremediabil. Imbinarea de vechi si nou, respectul pentru cei din jur, dorinta de a oferi frumosul sub toate aspectele sale nu au cum sa te lase indiferent. Ai acea senzatie ca totul este la locul lui si e facut sa faca localnicilor viata mai frumoasa. Si asta, pornind de la lucruri care par minore (imi place de exemplu ca nu e trecere de pietoni la care sa nu existe nivelare. Pare marunt, dar e un amanunt care evita disconfortul si chiar accidentele!)

Deoarece nu ma lasa inima sa inghesui totul intr-un singur material, am luat pe rand tentatiile acestui oras fabulos. Vom vorbi despre centrul vechi (Cartierul celor Sapte Strazi), Catedral de Santiago, Teatro Arriaga, Muzeul Guggenheim (cel care a generat o adevarata renastere a sperantelor poporului basc), Puente dela Salve, Estadio San Mames, Puente Biskaya, Zubizuri (construit dupa planurile ingeniosului Calatrava), sau Turnul Iberdrola. Totul despre un oras care are un plan de dezvoltare coerent si sustenabil, urmat pas cu pas, indiferent de vremelnicii conducatori politici. Poate si de aceea, Tara Bascilor a devenit in ultimii ani cea mai dezvoltata zona a Spaniei, intrecand Catalunia si sub aspectul venitului pe cap de locuitor. Tineti aproape ca avem despre ce vorbi! Deocamdata, sper ca am reusit sa va trezesc interesul! Dati un click pe albastru pentru fiecare obiectiv in parte! Iar daca vreti sa vizitam impreuna Bilbao, va puteti inscrie pe programul Tara Bascilor si nordul Spaniei, cu un click pe numele sau!

10 comentarii:

 1. Am avut placerea sa ma ghidati in acest oras superb. Iar ghidajul dumneavoastra mi-a placut in mod deosebit! Ma bucur ca mai sunt si ghizi care isi respecta meseria si o fac din pasiune. Tineti-o tot asa!

  RăspundețiȘtergere
 2. Multumesc pentru apreciere! O sa mi dau silinta!

  RăspundețiȘtergere
 3. Sunteti un om cu adevarat deosebit. Profesionist pana in maduva oaselor, dar si uman , asa cum trebuie sa fie un adevarat ghid.

  RăspundețiȘtergere
 4. Mulțumiri pentru apreciere! Încerc sa îmi fac treaba! Abia aștept sa ne revedem în excursii!

  RăspundețiȘtergere
 5. M ați cucerit numai din vorbe, eram înscrisi pe data de 2 mai și noroc cu postarea dumneavoastră de ieri precum ca s a suplimentat pe 30 mai, m am sucit și am amânat o pe 30,abia aștept să venim 🤗🌞

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sper sa va "cucerească" destinația. 2 mai era o serie excelentă! Nu știu cine sunteți (vad ca ați preferat anonimatul), dar e păcat ca v-ați răzgândit!

   Ștergere
 6. Cea mai frumoasa zona a Spaniei, prezentata de cel mai tare ghid! Felicitari pentru daruire! Fara dumneavoastra nu as fi mers niciodata in acest loc de vis!

  RăspundețiȘtergere