sâmbătă, 4 noiembrie 2023

Butrint sau locul de care albanezii au de ce sa fie mandri

de Ioan Laslo
     Ca si alti turisti, am avut ceva strangere de inima cand am pasit pentru prima data pe tarmul albanez. Ma asteptam sa gasesc o tara saracacioasa cu o educatie minimala. Apoi am realizat cat de plini de prejudecati suntem noi, oamenii. Pentru ca am ajuns in portul Saranda , care s-a dovedit a fi o statiune moderna, cu hoteluri de calitate si o faleza splendida. Inca din port am fost tentati de gazdele noastre cu o excursie la site-ul arheologic Butrint, iar optiunea pentru aceasta s-a dovedit a fi extrem de fericita. Am pasit prin locuri incarcate de istorie, in care grecii, romanii, venetienii si mai apoi turcii si-au lasat amprenta i mod decisiv. Primele sapaturi au fost facute aici de italianul Luigi Ugolini inca din 1928, iar apoi arheologi germani, englezi si americani(desigur alaturi de cei albanezi) si-au dat mana pentru a scoate la lumina adevarate
comori. Splendidul baptisteriu, Templul lui Asklepios, Biserica bizantina, agora sau cetatea venetiana sunt doar cateva dintre vestigiile puse in valoare si vizitabile. Pentru iubitorii de arheologie si istorie site-ul este o adevarata incantare.
              Se spune ca Hellenus, intr-una din calatoriile sale la Roma, ar fi ajuns in zona lacului si ar fi dorit sa sacrifice un taur zeului marii, deoarece a scapat cu viata. Taurul injunghiat a luat-o insa la fuga. "Taur ranit" ar fi traducerea libera a termenului "Butrinthorum", iar acesta a devenit numele orasului care a fost intemeiat acolo. Dincolo de legenda, acesta avea sa fie unul dintre centrele comerciale cele mai dezvoltate din zona ilirica. Este un loc încărcat de istorie, iar in vremea lui Ali Pasa (pasa de Ioanina) a avut si o insemnatate economica deosebita, fiind punct de trecere controlat de turci care a adus venituri spectaculoase. Desigur, a fost o tentatie pentru diverse armate, iar localnicii au avut si momente prospere, dar unele in care au trebuit sa faca fata unor atacuri furibunde. 
     Odata cu caderea regimului comunist din Albania, in 1992, locatia a fost pusa in circuitul turistic si nu a durat mult pana a fost inclusa in Patrimoniul UNESCO. Azi autocarele duc sute de turisti zilnic pe traseul Saranda - Csamil (o statiune splendida , aflata in plina dezvoltare) - Butrint, iar pe traseu acestia admira si lacul Butrint, lac interior, legat de Marea Ionica prin canalul natural Vivari. Azi, lacul este locul perfect pentru fermele de scoici de cea mai buna calitate.

6 comentarii:

  1. Informații interesante
    Felicitări!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim. Agentia Christian Tour organizeaza excursii in Albania?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua! Pentru ofertele acestei Agentii, nu ezitati sa consultati ofertele sale publicate pe site-ul lor.

      Ștergere
  3. Frumoasa prezentare, bine documentata, cursiva!

    RăspundețiȘtergere