luni, 27 februarie 2017

Istanbul' a Höşgeldiniz ! Ospăț turcesc

de Cezar Cristian Han
  Gastronomia este un element cheie, mai ales dacă vorbim despre bucătăria turcească. Unități de alimentație publică gasiți peste tot, iar servirea este de nota zece. Asadar, va propun astazi sa gustam putin din preparatele turcesti.
Turcii se supara daca nu servesti din preparatele lor. Pe buna dreptate, inainte de toate trebuie sa incercam preparatul si apoi sa ne facem pareri despre el. Aceasta regula se aplica in general !

1. Ciorba de mercimek   

In bucataria turceasca predomina supele. Ei ii spun çorba, iar sortimentele sunt diverse. O sa vorbim despre supa de linte rosie ( mercimek ). Stiu ca la noi suna destul de aiurea, insa la ei modul de preparare al acestei ciorbe este diferit. Mai concret, ciorba de mercimek necesita:
- 250 g linte rosie
- 1,7 l apa fierbinte
- o ceapa
- un morcov
- 3 sau 4 linguri de ulei de masline (recomandat )
- condimente : oregano, ardei iute, boia ( sa fie dulce )
- o lingura de unt
- crutoane de paine sau parmezan (optional)
Din proprie experienta va pot spune ca in vacanta de la Istanbul am
servit aceasta ciorba de vreo 4 ori. Am cerut si reteta, insa nu prea intelegeam limba lor atunci. In schimb, aveti reteta completa in linkul de mai sus.
Motivul pentru care am ramas placut surprins de aceasta supa a fost ca avea o zeama groasa, fiind o mancare foarte consistenta, mai ales cand veneai obosit dupa shoppingul din Grand Bazar sau explorarea centrului vechi.

Va recomand cu incredere aceasta ciorba. Si inca ceva: daca sunteti amatori ai supei instant, puteti gasi aceste ciorbe in Istanbul, dar trebuie un translator, deoarece reteta este scrisa doar in limba turca.

2. Ciorba de iaurt yayla

Daca tot vorbim de ciorbe, o sa va mai dau o reteta, care este pe baza de iaurt. Reteta are tente grecesti si o sa va explic de ce. Bucatariile lor au cateva preparate asemanatoare (preparate pe baza de iaurt). Aceasta ciorba este una dintre ele.
Pentru ciorba de iaurt yayla, este nevoie de:
- 2 l de supa de pui sau miel, la alegere
- 1/2 cana orez
- 1/2 cana lapte
- o cana de iaurt grecesc gros
- sucul de la jumatate de lamaie
- 1/2 lingura de faina
- 2 galbenusuri
- 1/2 lingurita piper negru macinat
- 1/2 lingurita chimen macinat
- o lingurita de sare
- un cub de unt
- o lingura de menta uscata maruntita
- boia ardei iute
- condimente: oregano, busuioc ( optional ).
Tot la plic se poate gasi si acest preparat, ca si ciorba de mercimek, insa va recomand sa le faceti voi. Sunt mult mai naturale decat cele la plic !

3. Kofteler


Sunt identice cu chiftelele noastre, doar ca difera putin modul de preparare. Se servesc asortate cu orez. Si ca veni vorba, numarul 4 chiar la acesta se refera !
4.  Pirinç

Este denumirea pentru orez, doar ca este mult mai consistent. Bucataria turceasca are orezul la ordinea zilei. Am mancat tot vreo 4 portii in timpul vacantei, daca nu chiar mai mult. Este pur si simplu delicios !

5.  Manti
  
    Numite si coltunasi, acestea se prepara foarte usor.

Este nevoie de: 300 g carne tocata de vita, sare, piper, o lingura de ulei ( pentru umplutura ) si 3 oua, un pahar de apa, un praf de sare si faina cat cuprinde ( pentru aluat ) .
6. Baklava

    Este foarte dulce, mai dulce decat la noi. Cel putin asa am avut impresia.

De asemenea, va recomand borek (placinta), kataif, fructele culese chiar din gradina lor si delicatesele din Grand Bazar. Voi ati fost in Turcia? Ce bucate ati servit si care sunt pe placul dumneavoastra ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu