luni, 21 iunie 2021

O catedrala care celebreaza independenta Portugaliei

de Ioan Laslo

    Pe 14 august 1385, la Aljubarrotta, trupele portugheze conduse de Nuno Alvarez Pereira(caruia regele Joao I i-a multumit prin asezarea unei superbe statui exvestre in fata bisericii manastirii) erau victorioase in fata celor castiliene. Regele Potugaliei a decis atunci ca totul a fost datorat Fecioarei si a dat ordin sa fie contruita manastirea care sa ii aduca un profund omagiu. Asa ia fiinta ceea ce localnicii numesc Convento de Santa Maria da Vitoria, unul dintre cele mai mari si mai vizitate lacasuri de cult din Portugalia.
    Un secol si jumatate de munca si geniul unor arhitecti precum Alfonso Domingues(cel care introduce pentru prima oara dantelaria numita ulterior stil manuelin), Huguet (caruia i se datoreaza poarta principala, Capela Fondatorului, Capela Neterminata, Domul sau Capela Capitoliului) si Mateus Fernandes sau a maestrului in vitralii Ricardo Leone( descrierea crucificarii lui Hristos este categoric o capodopera!), vor face edificiul unul dintre cele mai spectaculoase pastrate din Evul Mediu pana astazi in Peninsula. Nu este de mirare ca acesta a fost introdus in Patrimoniul UNESCO inca din 1983.
    Am avaut placerea de a vizita manastirea alaturi de un ghid deosebit, specializat pe Portugalia, D-na Corina Stancu,  a carei voce este surprinsa in timpul filmarilor si careia vreau sa ii multumesc in mod deosebit!   
 
    S-ar putea adauga multe amanunte despre edificiu, povesti deosebite din timpul construirii sale si nu numai, insa eu sunt convins ca o imagine face mai mult decat 1000 de cuvinte(oricum acestea au fost spuse de altii anterior si pot fi gasite in diverse locuri pe internet). De aceea am sa va las in compania imaginilor si va invit ca, daca pasii va duc prin zona, sa nu ratati acest obiectiv!

Un comentariu: