luni, 11 ianuarie 2021

Opera din Viena si Strauss

de Mircea Poeana 

Nu iti poti imagina Viena fara muzica.
Fara "batranul" Johann si fara fiii sai, Johann, Josef si Eduard.
Asculti o polca, un cadril, un galop si desigur un vals si spui Strauss, fara sa te gandesti bine care dintre ei.
O familie ilustra, desi gloria vine - de fapt - de la Johann junior, cu ale sale peste 500 de compozitii.
An der schönen, blauen Donau, Kaiser-Walzer, Geschichten aus dem Wienerwald, Tritsch-Tratsch-Polka, Kaiser Jubiläum...
Johann Junior, curtat de mii de doamne si domnisoare care si-ar fi dat viata pentru o suvita din parul sau din "favoritele" sale leonine.
Se spune ca aflat in pericol de a ramane... chel, maestrul valsului si-a facut rost de un biet pudel pe care il jumulea bine ca sa ofere cate un smoc fanelor...
Amorez in toata regula, dar casatorit din mare dragoste cu silfida Henrietta "Jetty" Treffz pe care a iubit-o pana la moarte.
A ei...
Indurerat la culme, s-a regasit in bratele actritei Angelika Dittrich, pe care a luat-o de sotie la sase saptamani dupa ce ramasese vaduv.
Dar Angelika nu era o mare admiratoare a muzicii lui si nici a pudelului.
Asa ca Strauss, confruntat cu refuzul Bisericii Catolice de a-i anula casatoria, a ales sa-si schimbe religia si nationalitatea.
S-a consolat din nou, cu Adele Deutsch, cea de a treia si ultima sotie, muza care l-a readus la viata si l-a inspirat sa scrie operetele Der Zigeunerbaron si Waldmeister.
Si cu toate astea, nu este concert la Viena care sa nu se incheie cu Radetzky March, compozitia tatalui sau, dedicata Feldmaresalului Johann Josef Wenzel Anton Franz Karl, Graf Radetzky von Radetz, invingatorul unor batalii uitate, la Custoza si Novara, in timpul Primului Razboi Italian de Independenta, in anii de gratie 1848 si 1849.
Eh, dupa asa incursiune, dau o fuga la Café de l'Europe, de langa
Stephansdom, pentru un Doppio espresso (scuze!) si un Mousse de ciocolata.
Sincer, mi-ar fi pofta de un Käsekrainer sau de o pereche de Frankfurter Würstchen, cu mustar dulce si cu niste hrean si neaparat cu doua felii de paine neagra, dar parca nu merg prea bine cu povestea mea...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu