- Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (prescurtata UNESCO, dupa abrevierea denumirii in limba engleza) a luat fiinta inca din 1945, iar Romania a devenit membra din 1956. Inca de la inceput, scopul organizatiei a fost acela de a aduce in atentia lumii "locurile din patrimoniul mondial", considerate a fi extrem de importante pentru intreaga umanitate.
- În octombrie 2013 erau 981 de bunuri și locuri din 160 de țări pe listă. Desigur, in atentia organizatiei se aflau si alte monumente ale naturii sau bunuri culturale, care urmau a fi trecute pe lista. Fara discutie, Italia este tara care are cele mai multe locatii UNESCO. Romania se bucura si ea de astfel de locatii inscrise in patromoniul umanitatii. Am incercat sa le grupez mai jos, pe provincii istorice. Dand click pe cele albastrite, veti gasi numeroase informatii utile!
- Dobrogea: Delta Dunarii
- Transilvania: Băniţa, Biertan, Căpâlna, Câlnic, Costeşti-Blidaru, Costeşti -Cetatuie, Dârjiu,Piatra Roşie, Prejmer, Sarmisegetuza, Saschiz, Sighişoara. Valea Viilor, Viscri
- Maramureș: Bârsana.,Budeşti, Deseşti, Ieud, Poienile Izei, Plopiş, Rogoz Şurdeşti
- Oltenia: Horezu
- Moldova: Arbore ,Humor, Moldoviţa. Pătrăuţi, Probota/Suceava, Suceviţa, Voroneţ
- Pentru informatii mai amanuntite, recomand http://unescoinromania.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu