Securitatea si siguranta personala in calatorii sunt considerate ca lucruri de luat in seama, daca nu primordiale, atunci cand calatorim. Daca pana acum cativa ani aceste probleme pareau de luat in calcul doar in anumite destinatii mai indepartate, sau cu un "renume" in acest sens, acum vorbim mai degraba de o reconsiderare ale acestor lucruri chiar si in locuri des frecventate turistic.
Atunci cand am creat site-ul SafeTravels.ro am luat in calcul aceste probleme pentru fiecare destinatie in parte si am creat sectiuni speciale pentru diferite situatii ce pot aparea de-a lungul calatoriilor noastre. Dar oare ce inseamna sa fii in siguranta? Care este primul lucru care iti vine in minte atunci cand vorbesti despre asa ceva?
Hai sa facem o mica listare a situatiilor cu care ne putem confrunta:
1. Probleme de sanatate - Nu foarte des intalnite la o prima vedere, insa conform unui studiu al unei companii frantuzesti de asigurari (ACS) s-ar parea ca unul din 20 de calatori apeleaza la asigurarea lui de
calatorie, dintre care 14% pentru probleme dentare, iar una din 2 consultatii in regim de urgenta sunt datorate unor boli sau simptome precum raceala, angina, otita, gastroenterita, cistita, gripa, febra, rinofaringita, bronsita, conjonctivita, laringita, faringita, dureri de gat, dureri de stomac, tuse, sinusita.Atunci cand am creat site-ul SafeTravels.ro am luat in calcul aceste probleme pentru fiecare destinatie in parte si am creat sectiuni speciale pentru diferite situatii ce pot aparea de-a lungul calatoriilor noastre. Dar oare ce inseamna sa fii in siguranta? Care este primul lucru care iti vine in minte atunci cand vorbesti despre asa ceva?
Hai sa facem o mica listare a situatiilor cu care ne putem confrunta:
1. Probleme de sanatate - Nu foarte des intalnite la o prima vedere, insa conform unui studiu al unei companii frantuzesti de asigurari (ACS) s-ar parea ca unul din 20 de calatori apeleaza la asigurarea lui de
Sunt de luat in calcul si epidemiile loco-regionale din diverse parti ale lumii precum Asia de Sud-Est, Africa sau America de Sud. Acestea pot avea un impact major asupra starii de sanatate a calatorilor daca acestia nu apeleaza la masuri de preventie. De aceea, consider ca fiecare calatorie in locuri indepartate sau cu potential epidemiologic crescut trebuie insotita in prelabil de o consultatie la medicul specialist de Medicina de Calatorie sau Boli infectioase.
2. Accidentele rutiere -Reprezinta prima cauza de mortalitate si de repatriere a calatorilor, si in special a celor plecati pe teritorii tropicale. Conform statisticilor companiilor de asigurari internationale, urmeaza in clasament alte accidente (cele de sport in general), bolile cardio-vasculare, decompensarile psihiatrice, infectiile si bineinteles, insa departe in clasament, bolile asa zis exotice.
3. Infractionalitatea - Acest "fenomen" este prezent peste tot in lume cu diverse variatii de incidenta in functie de tara si regiunea vizitata. Este lesne de inteles ca masurile minime de securizare a bunurilor pe care le transporti trebuiesc luate indiferent de locul in care calatoresti. Fie ca vorbim de Europa, Statele Unite, Africa, Asia sau Australia, rau-facatorii sunt prezenti, doar numarul lor poate diferi de la o zona la alta. Nu lua cu tine lucruri de valoare si chiar daca o faci, nu le expune in public, nu te lasa "luat la vorba" de vanzatori ambulanti sau trecatori ce te opresc pentru a iti propune diferite "targuri". Evita sa circuli pe strazi intunecate de unul singur, foloseste companiile de taxi acreditate sau daca inchiriezi o masina, obisnuieste sa inchizi portierele si portbagajul masinii din interior, atunci cand circuli cu ea, deoarece poti fi "atacat" atunci cand stationezi la semafor. Sa nu uit sa iti precizez micile inselatorii ce se produc in baruri atunci cand localnicii iti propun o bautura din partea lor, iar in urma consumului de alcool (uneori cu grade mult mai multe decat ai crede), poti deveni o victima mult mai facila pentru un eventual jaf.
4. Talhariile in transportul public - Sunt tot niste forme de infractionalitate, asadar ai mare grija atunci cand folosesti transporturile in comun aglomerate, mai ales in capitale importante, sau in zone rurale, indepartate de orice forma politieneasca.
5. Legile si obieceiurile locale - Inainte de a ajunge intr-o noua destinatie ce face parte dintr-o alta cultura decat a ta, incearca sa te informezi inainte despre legile si obiceiurile locale din acea regiune, pentru a nu le incalca fara voia ta. Pentru a iti oferi un simplu exemplu, nu manca pe timpul zilei, pe strada, in tarile musulmane, in fata localnicilor, atunci cand luna Ramadanului este in curs.
6. Consumul de droguri si bauturi alcoolice - Fac parte din categoria comportamentelor de risc, atat fata de autoritatile locale (consumul de droguri fiind drastic pedepsit in majoritatea tarilor), precum consumul bauturilor alcoolice (uneori interzis, in tarile musulmane) sau depasirea cantitatilor suportate de corpul tau, ce te pot duce rapid inspre coma alcoolica sau vulnerabilitatea ta personala despre care am discutat la unul din punctele anterioare.
7. Demonstratiile publice - Nu te pune in pericol intrand in locuri in care sunt in desfasurare demonstratii publice. Acestea se pot termina rapid prin interventia fortelor de ordine si sunt sigur ca nu vrei sa te afli acolo in acel moment.
8. Dezastrele naturale - Tsunami, cutremure, avalanse, inundatii, toate acestea iti pot pune in pericol integritatea ta corporala, in plus fata de calitatea calatoriei tale! Daca o buna parte dintre ele pot fi prevazute, observand cu atentie perioadele in care acestea sunt suspectibile a se produce mai frecvent, altele, precum cutremurele si avalansele, sunt imprezibile. In acest caz, in care preventia este aproape inexistenta, intra in joc pregatirea ta personala si cunoasterea regulilor ce trebuiesc urmate in caz de astfel de situatii. Un articol intreg despre cutremure si reguli de respectat in caz de producere al acestora poti gasi in sectiunea Riscuri si Situatii Riscante a site-ului SafeTravels.ro
9. Terorismul - O situatie reala si din ce in ce mai palpabila in ultimii ani atat la nivel international cat si european, va trebui luat in calcul de acum inainte atunci cand iti faci planuri de calatorie. Chiar daca astfel de lucruri sunt imprevizibile, incearca totusi sa eviti multimile de oameni, locurile foarte frecventate la ore de varf sau regiunile in care astfel de probleme legate de terorism revin recurent (tari precum Irak, Egipt, Afghanistan, etc.).
10. Alte situatii imprevizibile - Intarzieri ale curselor aeriene, perturbari meteo, incendii, eruptii vulcanice, crize politice locale cu manifestatii de strada cu caracter agresiv, furtuni de nisip si multe altele sunt situatii ce sunt mai mult sau mai putin previzibile si care trebuiesc luate in calcul atunci cand iti faci planurile de calatorie.
Sunt sigur ca vazand o astfel de lista te poti speria instant, insa vreau doar sa aduc in prim plan faptul ca lucrurile pot fi si prevenite prin informare continua, consiliere, sfaturi si chiar medicatie atunci cand este cazul.
Daca totusi te afli intr-o situatie de urgenta, medicala sau de insecuritate, nu uita sa ai mereu notat in telefonul personal numarul de telefon de urgenta al tarii respective. Daca Europa are un numar unic pentru apelurile de urgenta (112), alte tari folosesc alte astfel de numere, asadar, noteaza-l in telefon inainte de a pleca spre acele locuri, sau il poti scrie si in agenda personala sau chiar, il poti memora! Nu se stie niciodata cand vei fi nevoit sa il folosesti, daca nu pentru tine, poate pentru o persoana pe langa care treci si are nevoie de servicii specializate de urgenta.
Daca insa consideri ca situatia ta medicala nu este urgenta, insa necesiti o consultatie, nu ezita sa contactezi fie structurile de stat sau private, in tarile dezvoltate, fie structurile medicale private, in tarile in curs de dezvoltate, acolo unde este cazul. Daca vrei si un sfat personal, din experienta mea in domeniul medical, in general, semnele, simptomele si bolile nu trec de la sine. Asadar, prefera sa consulti in urmatoarele 24 de ore de la momentul aparitiei primelor simptome, decat sa iti agravezi situatia asteptand cateva zile! Iar in plus, cu cat esti mai repede tratat, cu atat iti vei putea relua mai repede calatoria!
Bineinteles, daca stii ca te confrunti cu o simptomatologie banala, ar fi indicat sa ai cu tine si cateva medicamente la care sa recurgi in caz de nevoie.
Pentru pacientii bolnavi cronic (hipertensiune, diabet, etc.) o consultatie medicala prealabila calatoriei este indicata, pentru a primi explicatii din partea medicului, in cazul in care anumite situatii aparte pot aparea si pot interactiona cu bolile acestora. Daca faci parte din acestia, uite un sfat practic: asigura-te ca ai cantitatea necesara de medicamente pentru toata durata voiajului tau, ba chiar este indicat sa ai si in plus, deoarece se pot intampla intarzieri ale curselor inapoi spre casa. Trebuie luat in calcul si pierderea bagajului in care iti tii medicamentele, asa ca, eventual, imparte-le in cantitati mai mici in mai multe bagaje.
Iata in mare cateva lucruri de care ar fi bine sa tii cont atunci cand vrei sa pleci in calatorie, iar siguranta ta personala te preocupa.
Daca ai intrebari, comentarii, sugestii sau doresti sa discutam despre situatii medicale si de securitate in calatorii, ma poti contacta oricand prin intermediul site-ului SafeTravels.ro sau pe pagina de Facebook.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu