AMAZONIA a fost numita secole de-a randul si "Iadul Verde". Pentru oamenii care nu sunt nativi din aceasta zona, a calatori prin Amazonia reprezinta o provocare extraordinara atat fizica cat si psihica. Nu vorbim de zonele deja "civilizate", ca orasele de pe Amazon sau de pe afluentii lui, nu vorbim de zonele mai "turistice" in care sunt adusi turistii, cum ar fi zona Puerto Maldonado de pe fluviul Madre de Dios, nu vorbim nici macar de orasul Iquitos, cel mai mare oras din lume in care nu se poate ajunge decat cu avionul sau cu vaporul. Vorbim de acea Amazonie, care se restrange din ce in ce, inca salbatica si plina de pericole, rar calcata de alti oameni decat populatiile indigene. In aceasta Amazonie, totul este o provocare si o incercare pentru cei veniti "din afara", incepand cu clima: temperaturile constante de 30-35*C, umezeala de 90-100%, lipsa totala a vantului in jungla, ploile torentiale coplesitoare. Noi, desi am fost in
anotimpul secetos, simteam de multe ori ca, efectiv, ne sufocam din cauza umezelii extraordinare, pe care nu o pot compara decat cu umezeala dintr-o sauna umeda. Transpiram non-stop, iar camasile, tricourile si pantalonii din care ajungeam sa stoarcem apa, nu am mai reusit apoi sa le mai uscam in vreun fel, decat cand am ajuns acasa… umezeala din aer era asa de mare, incat umezeala din haine nu avea cum sa se evapore. La fiecare pas pe care il faci prin padurea tropicala te ameninta nenumarate pericole: serpi otravitori nenumarati, anaconde, furnici extrem de periculoase – furnicile legionar, care ucid tot cand pleaca in expeditie ca hoardele mongole, furnicile glont – care au cea mai dureroasa muscatura de insecta etc etc, scorpioni, paianjeni si tarantule otravitoare, jaguarul, caimanii, piranha, tiparii electrici care pot ucide si caimanii cu descarcarile electrice, celebrul peste-vampir "candiru", care intra in uretra si provoaca niste dureri ingrozitoare, chiar si…rechinul-taur, cel mai periculos rechin din lume, intalnit pe Amazon (rar, totusi) la mii de km distanta de Atlantic. Plus, nenumarate plante otravitoare sau cu tepi fiorosi. Plus malaria, cea mai periculoasa forma, data de P. Falciparum. Plus multe alte boli tropicale date de tantari sau musculite… Si peste toate astea este jungla impenetrabila, care, efectiv, te apasa si te domina, atat fizic cat si psihic. In poza se vede cam cum era "echipamentul" nostru si al ghizilor - trebuia sa fim "inarmati" cu cate o maceta, iar in picioare sa avem cizme de cauciuc inalte pana la genunchi. De altfel, ghidul nostru principal, la o luna de zile dupa plecarea noastra, desi avea cizme de cauciuc, tot a fost muscat noaptea de un sarpe veninos si a patimit mult apoi…
AMAZONIA – acolo unde "NATURA" are propria ei "orchestra" cu propriul ei "dirijor"…alcatuita 100% din egrete. Acolo unde iti dai seama ca toata civilizatia omeneasca, toate regulile omenesti, toata iluzia pe care omenirea o are ca EA stapaneste Natura, toata infatuarea omenirii…ca toate acestea nu inseamna ABSOLUT nimic fata de maretia infinita a Naturii si a Universului… Un loc din care te intorci schimbat...in bine… :)
Fotografia este facuta dupa ce am intrat pe unul dintre miile de mici afluenti care se varsa in maretul Amazon
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu