Urmărind cu câtva timp în urmă la televizor un post muzical, atenția mi-a fost atrasă de la început de gingășia versurilor și de linia melodică, iar apoi de imaginile unui videoclip al lui Edward Sanda feat. Ioana Ignat – Doar pe a ta, în care cei doi protagoniști își trăiau povestea de dragoste lângă un castel ca în basme. Acest loc nu-l mai văzusem până atunci; după imagini părea să fie la noi în țară...dar unde? Trebuia neapărat să aflu! Le-am arătat videoclipul prietenilor, colegilor de serviciu pasionați de călătorii ca și mine... nimic! Nimeni nu știa să-mi răspundă...
Căutând pe internet o ofertă de excursie de weekend, am găsit această destinație la o agenție de turism din București, alături de vizitarea Sibiului. „Minunat, așadar se află în România! Trebuie neapărat să o vizitez!!!” mi-am spus, iar nerăbdarea specifică zodiei m-a făcut să alerg la agenție și să îmi cumpăr biletul.
Iată-mă la drum, pe data de 10 februarie 2018. Spre Sibiu, autocarul a
poposit prima dată în acest loc minunat. Drumul spre acest castel nu era dintre cele mai bune, fiind neasfaltat și cu multe gropi pline cu noroi. Nu-i nimic, eu am venit pentru castel!
Pe drum, ghidul ne-a povestit câte ceva despre acest loc de poveste. Am aflat că doi tineri bucureșteni au preferat să lase agitația Capitalei și să înceapă o viață nouă departe de oraș, într-o zonă aflată în Țara Făgărașului, la aproximativ 40 de kilometri distanță de Sibiu, în Comuna Porumbacu de Sus. Ideea părăsirii forfotei Bucureștiului încolțise de ceva vreme în mintea antreprenorului - ardelean din partea maternă -, acesta amintindu-și cu plăcere de vacanțele de vară pline de povești petrecute la bunicii din zona Făgărașului și dorind ca și fiul său să se bucure de aceeași priveliște minunată și de aerul proaspăt, dar nu doar în vacanțe. Astfel că în anul 2006 au cumpărat terenul, iar în 2014 au început construcția, neterminată încă, pe care vor să o amenajeze în viitorul apropiat ca loc de cazare și restaurant. Până la forma actuală au schimbat cinci arhitecți! Sursa de inspirație a celor doi soți a fost cea a căsuței piticilor din povestea Albei ca Zăpada. La vederea castelului, imaginația îți poate zbura: pentru mulți pare desprins din orășelul hobiților din trilogia „Stăpânul inelelor”.
Castelul se poate vizita pentru suma modică de 5 lei. În incintă se găsește și un magazin cu suveniruri la prețuri convenabile; tot aici doritorii se pot desfăta cu un pahar cu vin fiert, un ceai fierbinte sau o cafea aburindă. La intrarea în magazin m-a întâmpinat o frumusețe de câine, Ciobănesc pesemne, care se lăsa răsfățat și fotografiat de toată lumea!
Structura castelului este din lemn, iar pereții sunt construiţi din aşa-numitul cob, adică un amestec de materiale 100% naturale: pământ, apă, paie, argilă şi nisip. La exterior este tencuit cu var în amestec cu nisip, iar acoperișul cu mii de pante este realizat din șindrile de molid. Cele două turnuri sunt construite din piatră de râu, zidite cu var și nisip. Amprenta la sol este de 320 de metri patrați. În ciuda formelor neobișnuite, se integrează perfect cu zona din jur.
Imaginile din clipul de mai jos sper să vă convingă să lăsați pentru puțin timp lumea reală și să vizitați acest castel de poveste!
O adevarata placere sa te citim!
RăspundețiȘtergereIar pentru mine a devenit o adevărată plăcere să scriu articole despre locurile frumoase in care m-au condus pașii!
RăspundețiȘtergereMultumesc, Ioan, pentru imbold!
La mai mare!
RăspundețiȘtergere