joi, 15 februarie 2018

"Lumea aceasta este atat de frumoasa! Haideti sa o vizitam impreuna in siguranta!"

Cu ceva timp in urma, Angelina Mardale, una dintre cele mai interesante vlogherite cu preocupari in domeniul turismului (si colaboratoare a blogului nostru) mi-a trimis cateva intrebari la care am incercat sa raspund intr-un mod cat mai onest cu putinta. Ce a iesit a fost publicat pe https://mardaleangelina.wordpress.com/  si am sa redau si eu mai jos:

1. Pentru inceput va rog sa va prezentati in cateva cuvinte. Cum va numiti? In ce domeniu activati? Cu ce va ocupati? Ce hobbyuri aveti?
Ioan Laslo :Sunt un om ca oricare altul si imi place sa calatoresc (e cineva caruia sa nu ii placa?) De la aceasta pasiune, lucrurile s-au legat si am optat pentru cea mai frumoasa meserie din lume: cea de ghid de turism. Mi-e drag sa ma plimb pe poteci neumblate, dar si sa vizitez orase mari, iubesc marea si soarele, dar incerc sa ma bucur si de zilele ploioase, iar muntele imi este prieten, mi-e drag sa ma plimb pe jos, dar zborul cu avionul este de asemenea o adevarata pasiune. Dar mai presus de toate mi-e drag sa fiu in mijlocul oamenilor, sa ii vad zambind, sa comunicam, sa schimbam idei si sa ne daruim unii altora frumosul acumulat in
sufletul fiecaruia. Fiecare contact cu oamenii constituie o noua experienta importanta pentru ceea ce sunt. Am invatat multe luand lucrurile asa cum sunt!
2. De cand aveti blog si cat de mult timp acordati acestui site?
Ioan Laslo: Blogul are cativa ani deja si a venit ca o prelungire a activitatii mele de ghid. Am realizat la un moment dat ca este pacat sa nu ramana ceva scris din experientele pe care le am. Imi pare tare rau ca nu l-am inaugurat cu ceva ani mai devreme, deoarece sunt constient ca materialele de calatorie trebuie scrise imediat dupa ce ai revenit din acele locuri sau chiar de la fata locului. Emotia si noutatea se pierde altfel. Imi place sa ma consider “un altfel de ghid de turism” si tocmai de aceea incerc sa imprim in tot ceea ce fac deviza mea de o viata: Prieteni mereu! Ea nu putea sa lipseasca deci de pe frontispiciul acestui site. Timp? Mmmmm, prea putin as spune. Suntem intr-o lume in care momentele de respiro sunt rare. Cand nu este “sezon” si mai ajung si eu pe acasa (de fapt, “acasa” au devenit de cativa ani pentru mine locurile frumoase si diverse pe unde ajung cu turistii) acord mai mult timp site-ului. Totusi, exista frustrarea faptului ca as putea face mult mai mult. Ma ajuta FOARTE mult (si tin sa le multumesc in mod special) colaboratorii mei. Sunt diversi, inteligenti si cu stiluri diferite si cred eu ca asta da o nota de diversitate materialelor publicate. De doi ani de cand public si materiale (atent selectate) de ale lor, feed-back-ul cititorilor a devenit tt mai pozitiv.
3. Care a fost prima colaborare pe care ati avut-o cu alt site?
Cand sunt solicitat colaborez cu placere cu oricine. Sunt “om de echipa” si asa am fost mereu. Este normal sa incerci sa relationezi cu cei care au aceleasi preocupari (si nu numai). Am scris multe materiale (nu neaparat despre turism) in presa locala si am avut diferite proiecte. Unele dintre ele s-au bucurat de succes. Cata vreme am fost profesor am incercat sa creem o emulatie si pe unul din site-urile la care eu tin si acum cel mai mult, cel care reprezinta scoala unde activam. De cativa ani am ales insa sa lucrez exclusiv ca ghid e turism si de atunci viata mea s-a schimbat in mod radical. In bine….spun eu:)
4. Cum atrageti noi cititori? Ce sisteme de promovare utilizati pentru siteul dvs?
Ioan Laslo: Sunt constient ca singurele care atrag cititori sunt materialele de foarte buna calitate. Incerc sa nu fac rabat de la aceasta. Nu sunt neaparat adeptul sistemelor de promovare contra cost si al reclamei agresive. Folosesc insa promovarea in grupurile de turism deoarece acolo intra oameni interesati de calatorii. De asemenea, imi permit sa recomand site-ul turistilor cu care intru in contact nemijlocit si am creat cun grup care a ajuns la aprox 7000 de membri in doi ani. Nu sunt un “profesionist” in promovare si nu doresc neaparat accesari “la modul sportiv”. De asemenea nu am apelat si nu voi apela la “specialisti” in promovare, fiind constient ca target-ul pe care il am (ideea de a face cunoscute locurile frumoase din lumea aceasta) poate fi atins fara o “reclama agresiva”.
5. Ce parere aveti despre articolele mele? Credeti ca lipseste ceva? Ce ar trebui sa mai adaug?
Ioan Laslo: Fiecare dintre cei ce fac blogging de turism are stilul sau propriu. Mai mult, fiecare avem destinatii pe care colegii intru pasiune nu le-au acoperit.Avem poate locatii comune, dar experientele fiecaruia dintre noi acolo sunt diferite. Felul tau de a scrie articolele si mai ales partea de vlogging sunt categoric extrem de originale. Acest lucru le da plus-valoare. Nu intamplator am solicitat sa colaboram spre binele cititorilor nostri si al turisilor in general. Mult succes pe mai departe si fii onesta in tot ceea ce scrii de acum inainte. Categoric esti pe drumul cel bun!
6. Ce sfat aveti de dat celor care abia si-au deschis un blog, indiferent daca este un blog de calatorii, de retete culinare sau de moda?
Ioan Laslo: E greu sa dai sfaturi...este clar ca nici nu prea sunt in masura sa o fac (exista oameni cu o experienta imensa in acest domeniu). Totusi risc unul: nu cautati succesul facil! Fiti voi insiva in ceea ce faceti si scrieti si nu va complaceti in “materiale de succes imediat” de genul can-can-urilor sau scandalurilor. Acestea sunt succese efemere si in timp nu au efect. Valoarea materialelor unui blogger de turism consta tocmai in onestitatea si exprimarea punctelor de vedere personale despre locurile si oamenii descrisi. Catavencii care “vor progresul cu orice pret”, vor avea surpriza ca vor fi evitati de cititori si doar ei sunt in masura sa dea valoare muncii fiecaruia… Si inca ceva : deschideti urechea la orice critica. Uneori nu este comod sa accepti ca esti criticat, dar din critica se naste valoarea. Nu ne-am nascut invatati si daca stim sa luam partea buna din orice observatie, avem doar de castigat! Mult succes tuturor!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu