de Claudiu Padurean
Cel mai înalt turn de biserică din România este deschis publicului. Sute de oameni au profitat de ocazie și au urcat cele 175 de trepte care duc spre vârful turlei bisericii romano-catolice Sfântul Mihail.
Oamenii au intrat prin grădina bisericii, un fost cimitir medieval, apoi au urcat treptele de piatră și de lemn. Există mai multe platforme, care adăpostesc, ca într-un veritabil muzeu, fragmnte de sculpturi, prinse de pereți, dar și altare vechi ori retablu-uri. Din unele dintre ele nu au mai rămas decât fragmente, care vor fi restaurate și apoi puse în valoare. Spre vârful turlei cu ceas se află cele patru clopote, dintre care unul a fost turnat în anul 1600, pe vremea lui Mihai Viteazul. ”Perspectiva oferită de turla bisericii Sfântul Mihail asupra centrului orașului seamănă cu cea oferită de turlele de la Sagrada Familia asupra Barcelonei”, a spus unul dintre vizitatori.
Lăcașul de cult este unul dintre monumentele goticului german din Transilvania. El a fost construit de locuitorii sași ai orașului, ca urmare a unui privilegiu acordat, în anul 1316, de către regele Carol Robert de Anjou, cel care avea să fie înfrânt, în anul 1330, în bătălia de la Posada. Prin actul regal, Clujul primea și dreptul de
Citeste mai multe aici!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu