miercuri, 21 octombrie 2020

Cateva obiective care merita vazute la Iasi


Catedrala Metropolitana

      Ideea inaltarii unei biserici monumentale la Iasi ar fi apartinut lui Veniamin Costachi iar actul de nastere al Catedralei Mitropolitane se pare ca este hrisovul domnesc din 8 august 1826. S-a lucrat mai intai intre anii 1833 si 1839, dupa planurile arhitectilor Freywald si Bucher, insa datorita caderii boltii centrale, biserica ramane in ruina pana in anul 1880. Lucrarile au fost intrerupte dupa anul 1842 si din cauza retragerii mitropolitului Veniamin. Timp de 40 de ani biserica a ramas neterminata. Mitropolitul Iosif Naniescu pune a doua piatra de temelie si, cu sprijinul autoritatilor statului, lucrarile se vor incheia in anul 1887. Arhitectul Alexandru Orascu, rectorul Universitatii Bucuresti, va reface proiectul maretei biserici. Astfel el adauga cele patru randuri de pilastri masiv, in interior, realizand o cladire de plan basilical, cu o nava centrala si doua nave laterale mai mici. Totodata pastreaza cele patru turnuri laterale decrosate, renuntand la imensa cupola centrala, aceasta fiind inlocuita de un sistem de patru bolti despartite prin arce transversale. Pictura va fi realizata de maestrul Gheorghe Tattarascu. Sfintirea Catedralei, la 23 aprilie 1887, a fost un eveniment national, la ceremonie luand parte si regele Carol I.

Statuia lui Alexandu Ioan Cuza

Statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Iași este un monument de bronz realizat de sculptorul italian Raffaello Romanelli și închinat primului domnitor al Principatelor Române Unite, Alexandru Ioan Cuza.Statuia a fost amplasată în piața centrală a orașului Iași, locul unde s-a jucat pentru prima datăHora Unirii.Initiativa ridicarii unui monument in cinstea lui Cuza Voda a apartinut boierului Grigore Ghica, urmas al unei mari familii boieresti.
Statuia este realizata din bronz si are o inaltime de 3, 5 metri. Domnitorul este infatisat in celebra sa uniforma de ofiter si invaluit de mantia princiara.In grupul statuar de la baza soclului sunt reprezentati in marime naturala de catre acelasi sculptor: Mihail Kogalniceanu, Costache Negri, Nicolae Kretzulescu si generalul Ioan Emanuel Florescu.

Grand Hotel Traian

Grand Hotel Traian, denumit anterior Hotelul Traian, este un hotel din municipiul Iași, situat în Piața Unirii . Clădirea a fost construită în 1882 după proiectele inginerului francez Gustave Eiffel (1832-1923). Pe locul în care se află astăzi Hotelul Traian au existat anterior dughenele avocatului Scarlat Pastia , primarul orașului Iași în perioada 1877-1879. Deși magazinele din Piața Unirii și de pe străzile Arcu și Lăpușneanu îi aduceau un profit considerabil, primarul a decis să le demoleze pentru a ridica un teatru național. Proiectul nu a fost realizat însă, iar în locul edificiului cultural a ridicat Hotelul Traian.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu