luni, 22 mai 2017

Amazonul si debitul sau uluitor


de Paul Drosu
M-am gandit sa va arat astazi un filmulet. Niste imagini rare, pe care putini calatori le au prin colectiile de amintiri. Niste imagini filmate intr-unul din reperele geografice importante ale Terrei – locul in care ia nastere cel mai maret fluviu al planetei noastre – AMAZONUL – prin confluenta a 2 alte fluvii legendare si uriase: UCAYALI si MARANON. Din acest punct, Amazonul isi ia si numele de "Amazon" pentru inca aproape 4.000 de km, spre est, pana la varsarea sa in oceanul Atlantic. Este greu de inchipuit, si cu atat mai mult de inteles, scara de care vorbim despre Amazon, dimensiunile lui gigantice… De aceea, sunt necesare si cateva cifre si comparatii.
Cu lungimea, in general acceptata, in jur de 6500 – 6600 de km, este, alaturi de Nil cel mai lung fluviu al planetei. Utilizand insa sursa indicata de National Geography Society ca izvorul cel mai indepartat al Amazonului, lungimea ajunge la
aproape 7.000 de km (!!!). Inca exista controverse care dintre cele 2 fluvii este cel mai lung, dar, oricum, problema se pune pentru o diferenta de vreo 100-150 de km… Dunarea are vreo 2800 de km lungime.
Diferenta ESENTIALA, insa, fata de orice alt fluviu de pe Pamant, este in privinta debitului ULUITOR: debitul mediu al Amazonului este de circa 210.000 m3/s, iar in anotimpul ploios sare de 300.000 de m3/s. Debitul mediu al Dunarii este de circa 6.500 – 7.000 de m3/s, iar debitul maxim de vreo 16.000 de m3/s. Deci debitul MEDIU al Amazonului tot este de vreo 14 ori mai mare chiar decat debitul maxim istoric al Dunarii si de vreo 33 de ori mai mare decat debitul mediu al Dunarii!!! Debitul mediu al Amazonului este de 5 ori mai mare decat locul 2 la debit – fluviul Congo, de 6 ori fata de Gange sau Orinoco si de vreo 12 ori fata de Mississippi.
Adancimea medie este de vreo 50 de metri, dar poate depasi si 100 de metri! Din cate stiu, Dunarea are maxim vreo 25 de metri si asta pe canalul Sulina, amenajat. Ganditi-va ca in punctul in care am facut aceasta filmare, la aproape 4.000 de km de Atlantic, pot inca ajunge nave oceanice de dimensiuni mai mici. Cand sunt inundatii bruste, nivelul Amazonului poate creste in cateva ore si cu 20 de metri!
Latimea Amazonului este dincolo de orice inchipuire: latimea medie este de 4 km, iar in sezonul ploios, latimea poate atinge intre 10 si 40 de km! Iar in punctul de varsare in Atlantic, Amazonul are intre 180 si 320 de km latime!!! In locul in care am filmat, latimea este de vreo 2 km…de vreo 2 ori cat Dunarea la Braila…
Iar bazinul hidrografic al Amazonului, numit, generic, AMAZONIA, este de circa 7 milioane de km2… Ce inseamna asta? De peste doua ori cat are India ca suprafata sau de aproape 30 de ori suprafata Romaniei!
Acesta este locul in care se naste maretul AMAZON, asa cum ne explica, in film, si ghidul nostru, care a fost in permanenta cu noi in aceasta zona a lumii destul de periculoasa si cu care am trait ceva aventuri pe fluviu, dar si (mai ales) pe malurile Amazonului. Cea mai "complexa" aventura fiind cand ne-am ratacit in jungla…din cauza ca am iesit, cu trei sferturi de ora inainte sa se intunece, "numai" sa facem o mica plimbare, alaturi DOAR de ghidul nostru "permanent", fara a fi insotiti (de, era doar o plimbare!), ca de obicei, si de inca unul sau doi ghizi indieni localnici… Caci, de obicei, erau mai multi ghizi decat calatori, ha, ha…vreo 3 ghizi si doi calatori, eu si Madi. Dar asta e alta poveste, poate mai vorbim si despre ea. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu