luni, 4 decembrie 2017

Trasee turistice in muntii Romaniei - Varful Cerbul Caliman (Muntii Rodnei)

de Calin Nicolae Marginean
3. Virful Cerbul Caliman : 2.013 m si
4. Virful Iezerul Caliman : 2.031 m
(muntii Calimani din Carpatii Orientali)
Se ajunge cu masina la Vatra Dornei si imediat dupa iesirea din oras, dupa ce ati trecut un pod (in sensul demers spre Brosteni), o luati la dreapta spre localitatea Gura Haitii. Mergeti inainte pe acest drum, iar cind at ajuns la Sarul Dornei aveti grija sa o luati la dreapta in unghi drept spre Gura Haitii pe un drum pe care va recomand insistent SA NU mergeti cu mai mult de 55 km/h, caci sint NUMEROASE dimburi mici, care va pot rupe planetarele si pivotii de la roti.
INAINTE DE a intra in localitatea Gura Haitii, deci INAINTE cu 5 m de tabla cu denumirea localitatii „Gura Haitii” (tabla aflata pe dreapta), chiar cind soseaua coboara o panta, gasiti dvs. un indicator MIC, care va indica sa o luati la stinga in unghi drept si pe care va scrie marcaj punct rosu spre virful Cerbul Caliman. ATENTIE MARE !!! INAINTE DE a ajunge in localitatea Gura Haitii se face acel drum despre care v-am scris, LA STINGA in unghi drept fata de
soseaua de pe care tocmai ati venit, chiar pe stinga se afla un bar si o terasa. O luati dvs. pe acest drum (asfaltat, dar ingust), treceti un pod peste o apa („Neagra”) si continuati pe drumul asfaltat si ingust 2,3 km PINA ajungeti la o panta (asfaltata si ea !) care se termina in curtea unei Pensiuni. Va lasati masina INAINTE DE a ajunge in curtea Pensiunii si urcati panta abrupta (circa 30 m) si ati ajuns in curtea Pensiunii pe sosea asfaltata. Continuati sa mergeti drept inainte, pe dreapta vedeti la citiva metri un garaj (al celor de la Pensiune), mergeti inainte, iar apoi o luati la stinga, in sus si in unghi drept, pe un drum ne-asfaltat si forestier, parasind drumul asfaltat al celor de la Pensiune, care o ia putin in jos si la dreapta.

Incepeti un urcus usor spre mediu pe acest drum forestier tinind marcajul punct rosu, amplasat fara zgircenie in aceasta parte de drum. AICI va faceti rost de niste bâte, care o sa va trebuiasca aproape sigur in urmatoarea ora ! NU subestimati acest sfat !!!
Urcati pe acest drum, ocoliti PUTIN un tarc mare de vite (aici sint ciini, dar e posibil sa va lase-n pace, avind in vedere betele din miinile dvs.), tarcul de vite ramine in dreapta dvs. si continuati-va drumul pe linga el, cam 150 m in urcare. Sariti un gard (usor) si va continuati drumul perfect inainte, avind chiar in dreapta o padure. Urcusul devine PUTIN mai abrupt, depasiti padurea, care va ramine in spate-dreapta si continuati sa urcati pe acest drum forestier avind in dreapta si in stinga HECTARE de zmeuris. Urcati apoi si drumul o ia la dreapta aproape in unghi drept si ajungeti si treceti pe linga o stina (de la masina am ajuns aici in 55 de minute). Va rugati Domnului ca sa nu fie ciini aici si oi, caci DACA sint va trebui sa folositi betele din dotare, ciobanilor placindu-le si delectindu-se cind va vad ca va maninca FIARELE. Noi am prins pe data de 04.09.2016 la ora 12:25 oile la stina si ne-au inconjurat vreo 10 ciini mari si ciobanesti. Abia dupa ce l-am avariat grav pe unul dintre ei, a intervenit un cioban, care si-a retras ciinii ! Of, Romani(c)a-manelica si „turism” montan de... cacao !?!
Va continuati drumul spre stinga pe acelasi drum forestier, dupa ce ati trecut (sper cu bine) de stina si in citeva minute intrati intr-o padure. Continuati drumul forestier prin padure, cu marcajul punct rosu si la un moment dat veti iesi intr-un luminis. Aici LIPSESC marcajele !!! O luati la dreapta in unghi drept si urcati apoi pe un alt drum forestier, care se deschide in fata dvs., descriind un arc de cerc, spre stinga si in sus, mergind pe pietris. Aici este in partea stinga ceea ce a mai ramas dintr-o padure, taiata-n a pixului de cetateanul roman, „iubitor” de natura !?! Intrati mergind pe acelasi drum forestier intr-o noua padure si va continuati urcarea usoara cam 10-15 minute. Apoi iesiti din padure si cautati cu privirea un prim panou de marcaj, pe care-l veti vedea in fata dvs. cam la ora 1, dupa ce ati trecut de un brad (pe dreapta), care are pe el una sub alta 2 buline de punct rosu de marcaj pe el.
Din acest moment trebuie sa urmati DOAR betele din lemn („panourile de marcaj”) alb-negru-alb-negru care sint cam la... 300 m unele de altele, deci destul de rare. Va gasiti ACUM pe un platou montan ENORM, discret inclinat in urcare si veti...
- merge pe el cam 4 km (deci MULT)
- ramine pe el pina ajungeti pe virful Cerbul / Iezerul Caliman. Un al II-lea astfel de panou de marcaj este inca spre dreapta, iar apoi treceti de o coama de deal, cautind tot in dreapta cu privirea una alt panou de marcaj. Continuati ghidati de aceste panouri de marcaj (fara punctul rosu pe ele, cum ar fi normal, dar ce-i „normal” in tara asta ?) si mergeti dvs. discret si continuu spre dreapta, trecind pe linga niste virfuri muntoase (coame de deal ?), dar care nu sint virfurile dorite de atins, deci NU le escaladati ! Veti trece prin 2 mici padurici de jnepenis pe acest platou ENORM, tinindu-va dvs. de aceste panouri / bete alb-negru-alb-negru, mai ocoliti prin stinga citeva coame de deal, iar la un moment dat va veti intilni cu un drum forestier care vine din stinga, iar la intersectia cu acest drum gasiti niste sageti indicatoare. O luati pe acest drum din acest moment la dreapta in unghi drept si in sus (deci NU la stinga si in coborire !!!), o urcare usoara si o tineti doar pe acest drum cam 1 km, marcajul cu punct rosu fiind pe pietrele de pe drum. La un moment dat drumul se termina brusc si o sa va ghidati din nou dupa acele „panouri de marcaj”, care urca razant initial o coama de deal din dreapta, ajungeti pe un mic platouas, mai urmati si mai urcati discret pina mai treceti de vreo 2 panouri de marcaj si ajungeti la o raspintie cu sageti de indicare pe un MARE platou. Sagetile va trimit spre vf. Retitis (2.021 m) si spre vf. Pietrosul Caliman, FARA a va spune ca la 300 m de dvs. este vf. Cerbul Caliman. PINA la aceste sageti noi am facut 2h 40m de la masina !
CUM ajungeti pe vf. Cerbul Caliman (2.013 m) din acest loc ? Caci NEMA indicatoare si indicatii.
...si e pacat sa-l ratati taman ACUM, cind sinteti la 300 m de el !
Uitindu-va la sagetile indicatoare mentionate mai sus aveti in partea dreapta pe o „coama de deal”, usor de ajuns la ea, in fata dvs. la ora 2, virful Cerbul Caliman. La baza sa veti gasi un marcaj punct albastru, care va indica cu o sageata sa-l... ocoliti !?! NU il ocoliti, ci urcati aceasta „coama” si semnul ca ati ajuns PE ACEST virf (Cerbul Caliman) este o moviliţă cu pietre, iar pe una dintre pietre (de forma ovoidala) scrie cu vopsea rosie 2018 (desi inaltimea virfului e de 2.013 m, data in toate datele despre acest virf). DACA NU ati gasit piatra scrisa cu rosu NU sinteti pe vf. Cerbul Caliman, caci tot pe acel platou, unde v-am scris ca ca exista panourile indicatoare, putin in fata dvs. gasiti o alta movilita cu un bat de vreo 2 m gros in ea amplasat vertical si riscati sa credeti ca acela e virful, dar NU e !
Chiar pe vf. Cerbul Caliman e un platouas destul de marisor unde puteti sa mincati, sa faceti plaja etc. si aveti un peisaj de vis !
Vai de mama lor de Salvamont-isti care nu-s in stare sa scrie CUM se ajunge pe virful Cerbul Caliman si nici sa puna o tabla si sa scrie exact ca am ajuns pe acest virf !!! ...ca doar la manelica sintem, nu-i asa ?
CUM ajungeti pe vf. Iezerul Caliman (2.031 m) plecind de la panourile indicatoare spre vf. Pietrosul Caliman ?
Vf. Iezerul Caliman il aveti in stinga dvs. la ora 10 si-l identificati prin citeva „mameloane in cascada”. O luati de data asta de la sagetile indicatoare, care va duc spre Pietrosul Caliman, de data asta pe marcaj „banda rosie” spre stinga. Din acest moment, desi vf. Iezerul Caliman pare „la o aruncatura de bat”, noi tragind tare, am ajuns pe el in... 45 de minute !!!
Urmati si cautati cu privirea panourile de marcaj pe tot traseul spre vf. Iezerul Caliman, acele bete alb-negru-alb-negru de 2,5 m inaltine. Veti cobori la un moment dat intr-un jnepenis inalt si MARE GRIJA SA NU pierdeti marcajul amplasat pe pietre...ca v-ati dus ! ...si va rataciti iremediabil ! Aveti citeva urcari si coboriri cu marcaj vechi pe pietre si panouri de marcaj pe care le vedeti DOAR de sus, cind ajungeti in locuri putin mai inalte, iar apoi dupa o urcare, deloc dificila, ajungeti chiar pe virful Iezerul Caliman. CHIAR PE VIRF gasiti dvs. ca reper ca ati ajuns pe virful Iezerul Caliman...
- un panou de marcaj cu... punct rosu pe el in virf (!?!), desi de la sagetile indicatoare, de cind am cotit-o spre Iezerul Caliman este DOAR marcaj dunga rosie ! Ce-o fi cautind acest punct rosu... putin probabil sa stie si Salvamontul !
- o movilita care are implintata in ea un bat de vreo 1,5 m, dar pe care NU scrie NIMIC ! Aceasta movilita e la 20 m de panoul de marcaj cu punct rosu mentionat mai sus.
- un sant de vreo 10 m lungime, putin in arc de cerc, care sigur a fost transeu in al II-lea razboi mondial
Macar sa fi scris Salvamontul „mai fraierilor, ati ajuns pe virful Iezerul Caliman 2.031 m !” Insa NIMIC, nici CE virf este si nici LA CE inaltime am ajuns ! E tare greu sa scrii asa ceva in Romania !
Ce virfuri vedeti de-aici ?
- vf. Retitis (2.021 m) in stinga + Cabana Meteo de pe acest virf (care ne-a zis „zi senina” pe 04.09.2016 si au fost aproape exclusiv nori, ba chiar am crezut ca o sa ne si ploua !?!),
- in fata mina de sulf parasita, platoul Caliman, avind in stinga vf. Negoiul Unguresc (2.081 m), putin lateral si nu chiar in centru chiar „seful” Calimanilor, adica vf. Pietrosul Caliman (2.100 m).
- putin dreapta, dar in spate si mai in ceata se vede vf. Ineut (2.222 m) si vf. Ineu (2.279 m)

- chiar in spate, dupa ce v-ati intors cu 1800 vedeti in ordine si de la stinga la dreapta : vf. Giumalau (1.857 m), vf. Rarau (1.521 m), vf. Bogolin (1.757 m) si dupa o mica vale vf. Pietrosul Bistritei (1.797 m), apoi vf. Grities (1.754 m), vf. Budacu (1.921 m), iar in spate de tot, in ceata si putin dreapta vedeti masivul Ceahlau cu cele 2 mari virfuri ale sale, „Toaca” si „Ocolisul Mare” (1.907 si 1.911 m).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu