marți, 9 ianuarie 2018

Trasee turistice in muntii Romaniei - Varful Ineu (Muntii Rodnei)

de Calin Nicolae Marginean
1. Virful Ineu : 2.279 m si
2. Virful Ineuţ : 2.222 m
(din muntii Rodnei)
E de departe CEL MAI frumos traseu, CEL MAI frumos peisaj pe care l-am vazut in cei peste 20 de ani de cind fac muntii patriei + cel mai usor traseu de facut !!! Asa ceva m-a lasat efectiv mut de admiratie si de contemplare, chiar si pe mine batosul de banatean, care nu-s prea impresionat si impresionabil de peisaje si de poezie !!!
Se ajunge cu masina la Iacobeni venind dinspre Suceava si mergind spre Vatra Dornei. O luati dvs. la dreapta, pe drumul spre Borsa si mergeti 35,2 km pina la Gura Lalei. Cind va apare pe partea stinga cantonul silvic "Gura Lalei", parcati masina si opriti. Coboriti si vedeti un pod din ciment pe stinga, pe care-l treceti si mergeti tot inainte pe un drum forestier (in unghi drept fata de soseaua spre Borsa) cam 6,5 km intr-o urcare FOARTE usoara.
Aveti grija sa aveti PERMANENT piriul LALA in stinga dvs., treceti de un prim
pod cam la 30 de minute de la plecarea dvs. (piriul Lala este si ramine paralel cu drumul, dar pe stinga dvs. !), apoi mai mergeti cam o ora si dati de un al II-lea pod, cind veti trece dvs. pe partea stinga a Lalei, care o sa va ramina o perioada bunicica in partea dvs. dreapta. Cam cu 1 km INAINTE DE acest al II-lea pod exista si un marcaj "punct albastru" pe care-l urmati cu strasnicie.
Mergeti putin prin padure, urcati apoi putin, spre stinga, pastrind Lala la 20-30 m in linie dreapta, iesiti din padure si dati de o ruina de casa din lemn parasita, avind Lala in dreapta si in fata-stinga (la ora 11) vedeti deja virful Ineut de 2.222 m.
Intrati din nou o scurta perioada prin padure, terminati repede cu padurea asta si intrati intr-un jnepenis. Apoi urcati lent chiar pe malul Lalei, care va este permanent in dreapta si dupa a III-a cascada treceti / sariti Lala, care o sa va insoteasca o scurta perioada pe partea stinga. Putin veti sta pe partea dreapta a Lalei, caci o veti traversa din nou si ajungeti la un Lac Glaciar = Lala Mare = deosebit de frumos = sinteti deja la 1.815 m altitudine !!!
IL ocoliti prin stinga si urcati un perete usor de munte, iar apoi ajungeti intr-o noua caldare glaciara, de data asta la 1.950 m, unde apare frumosul lac Lala Mica.
De aici continuati drumul, avind in stinga virful Ineut si in dreapta virful Ineu (2.279 m) si tot in dreapta virful Plescuta. Mergeti pina in saua Ineului (2.050 m), iar apoi ajungeti, luind-o la dreapta pe virful Ineu SAU luind-o la stinga pe virful Ineut (2.222 m).
Aici sus la 2.279 o sa fiti captivat de frumusetea celui mai frumos peisaj vazut vreodata de mine !
Timpii pe care i-am scos cu sotia mea, va pot fi orientativi si de ajutor, spunindu-va ca am mers tare, cu putine pauze de 1 minut pina sus pe vf. Ineu ! Asta a fost pe data 19.08.2016.
- ora 10, am pornit de la podul din ciment care traversa Bistrita si am urcat pe drumul forestier avind piriul Lala in stinga
- ora 11:12 ajungem "la viltoare" = o zona mai lata a drumului forestier unde in dreapta pe o piatra mare este primul marcaj "punct albastru"
- ora 12:22 intram in jnepenis
- ora 12: 45 trecem Lala pe partea dreapta dupa  a III-a cascada
- ora 13: 02 ajungem la Lala Mare
- ora 13: 27 ajungem la Lala Mica
pauza 10 minute si mincam un pachet de biscuiti cu fibre per 2 persoane
- ora 13:37 plecam de la Lala mica
- ora 13: 54 ajungem in saua Ineutului (2.050 m)
- ora 14:18 sintem pe virful Ineu
La coborire facem de pe virf pina la Podul peste Bistrita 2h 47m fara pauza.

Timpii pe care i-am scos cu sotia mea, va pot fi orientativi si de ajutor, spunindu-va ca am mers si mai tare, cu putine pauze de 1 minut pina sus pe vf. Ineut ! Asta a fost pe data 11.09.2016.
- ora 1030, am pornit de la podul din ciment care traversa Bistrita si am urcat pe drumul forestier avind piriul Lala in stinga
- ora 11:40 ajungem "la viltoare" = o zona mai lata a drumului forestier unde in dreapta pe o piatra mare este primul marcaj "punct albastru"
- ora 12:30 intram in jnepenis
- ora 13: 03 ajungem la Lala Mare
- ora 13: 25 ajungem la Lala Mica
- ora 13:45 ajungem in saua Ineutului (2.050 m)
- ora 14:09 sintem pe virful Ineut
Am mers MULT mai tare decit pe virful Ineu in aceasta zi de 11.09.2016, avind aceleasi 4 grame de Spirulina + 200 mg de Coenzima Q10, „la bord”, luate chiar la plecarea de la podul de peste Bistrita. La 30 de minute dupa acest „doping” sanatos aveam sistem turbo-injectie la picioare. Recomand o doza injumatatita fata de cea de mai sus in cazul unei femei !

(pe data de 01.10.2017 scoatem 3h 50m pina pe Ineu si 2h 50m la coborire, dar tras cricen la urcare)

Un comentariu:

  1. Frumos traseu.Pietrosul Rodnei este la cativa pasi.Se poate merge pe creasta si cobori in Borsa.Foarte bine scris si articolul.Felicitari.

    RăspundețiȘtergere