vineri, 13 aprilie 2018

Proiect de excursie la Belgrad

 BELGRAD – orasul contrastelor

de Ioan Laslo 


Capitala Serbiei imbina in mod armonios cladirile vechi cu cele noi, intr-o arhitectura deosebita. Nu ai spune ca, recent, orasul a fost bombardat de avioanele NATO. Doar blocul din fata Ambasadei SUA (ce ironie!) lasat in ruina si conservat ca “monument” mai poarta amprenta teribilelor bombardamente. Orasul are parcuri multe si extrem de bine ingrijite, fiind socotit de aceea un adevarat oras verde. Viata pe strada este agitata, dar localnicii sunt calzi si prietenosi, marea lor majoritate stapanind o limba de circulatie internationala. Bucataria sarba este axata pe mancaruri foarte satioase, in care carnea detine rolul principal.Nu ratati pleskovitza!

Traseu: 
Deva -Faget-Timisoara-Belgrad-Pancevo-Moldova Veche-Orsova-Caransebes- Deva

Ziua 1: Intalnire dimineata la ora 6, la___________________  ne deplasam catre Belgrad pe traseul Deva-Timisoara-Novo Selo-Pancevo (aprox.350 km). Facem o escala in comuna Novo Selo din Banatul sarbesc pentru a lua contact cu viata comunitatii romanesti din Serbia. Seara cazare in Belgrad sau in zona.
Ziua 2: mic dejun, Vizita in Belgradul vechi : Kalemegdan, locul incarcat de istorie ( parcul, cetatea aparata de Iancu de Hunedoara, muzeul armelor, de sus vedem locul in care Sava se varsa in Dunare, Insula Marelui Razboi, Insula Tiganilor,panorama asupra intregului oras), apoi plimbare pe Knez Mihailova, principala artera comerciala a orasului pana la km 0 al capitalei Serbiei: Piata Republicii. Continuam spre Hotel Moscova, locul atat de legat de istoria diplomatica a Serbiei, spre Piata Vechiului Palat , Teatrul Dramatic Sarb si Catedrala Sf. Sava (cea mai mare catedrala ordodoxa din lume) . Seara, optional, Croaziera pe Dunare.Intoarcere la hotel

Ziua 3: mic dejun, ne deplasam spre Casa Florilor (mausoleul lui Tito), Muzeul de Istorie al Serbiei si Muntele Avala, cu o panorama superba asupra orasului. Dupa amiaza, timp liber pentru cumparaturi sau vizita la Muzeul Tesla, celebru pentru descoperirile sale in domeniul inductiei electromagnetice. Seara, optional, Zemun, loc de desfatare pentru localnici si cina la unul din restaurantele de pe esplanada Dunarii.Intoarcere la hotel.
Ziua 4: mic dejun, ne deplasam spre Romania pe la Cazanele Dunarii, unde avem un peisaj superb (aprox. 450 km). Dunarea a sapat aici stanca de calcar realizand adevarate opere de arta naturala. Pe drum vedem statuia lui Decebal daltuita in stanca.Daca timpul permite, optional plimbare cu vaporasul pe Dunare. Continuam pe traseul Orsova-Caransebes-Hateg-Deva. Ajungem acasa tarziu in noapte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu