luni, 20 martie 2023

Opera Garnier – capodopera arhitecturală a Parisului


de Livia Mihaela Manzatu


Motto:

„Închide ochii și lasă muzica să te elibereze”

(Fantoma de la Operă)

Paris…! O nouă zi însorită la început de septembrie, numai bună pentru a descoperi și alte minunății ale acestui oraș. După vizita la Sainte-Chapelle am ales Opera Garnier, o adevărată capodoperă a arhitecturii teatrale a secolului al XIX-lea. 

Situată în Arondismentul 9, în Piața Operei, aproape de stația de metrou Opera (liniile 3, 7 și 8), clădirea - al treisprezecelea teatru care găzduiește Opera din Paris de la fondarea sa de către Ludovic al XIV-lea în anul 1669 - a devenit cunoscută sub numele de Palatul Garnier, în semn de recunoaștere a opulenței sale extraordinare datorată tânărului arhitect Charles Garnier. Îmbinând într-un

mod armonios stilul baroc cu cel clasic și renascentist a rezultat un edificiu a cărui opulență era pe măsura megalomaniei lui Napoleon al III-lea, cel care comandase ridicarea Palatului. Construcția clădirii a durat 15 ani, fiind întreruptă de mai multe ori, fie din cauza războiului franco-german din 1870, fie  datorită existenței unei pânze freatice.

Este denumită de multe ori Opera din Paris, dar, de la inaugurarea Operei Bastille în 1989 este desemnată drept Opera Garnier. În timp ce Opera Bastille găzduiește în spațiile sale moderne cele mai multe spectacole de operă, balet și concerte simfonice, Opera Garnier este folosită acum în special pentru spectacole de balet.

Grandoarea și frumusețea detaliilor le-am surprins cu aparatul de fotografiat în imagini grupate în filmulețul de mai jos. Începând cu scara ceremonială din marmură albă și continuând cu Marele foaier cu candelabre de o frumusețe de basm, oglinzi uriașe, coloane gigant aurite și terminând cu Sala de spectacole în formă de potcoavă (cea mai bună din punct de vedere acustic), cu al său candelabru impresionant de 7 tone și cu cea mai mare scenă din Europa, putând găzdui aproximativ 450 de artiști,  totul este de o eleganță și un rafinament extrem. Simfonia arhitecturală dată de varietatea de stiluri a dat naștere unui monument exceptional. Trebuie adăugat și faptul că aici se află Biblioteca-muzeu a Operei din Paris care este administrată de Biblioteca Națională a Franței, numărând aproape 600.000 de documente, inclusiv 100.000 de cărți, 1.680 de periodice, 10.000 de programe, scrisori, 100.000 de fotografii, schițe de costume și decoruri, postere și înregistrări administrative istorice.  

Alături de Catedrala Notre Dame, Bazilica Sacré Coeur și Luvru, Opera Garnier este un simbol al orașului. A reprezentat decorul perfect pentru celebrul thriller din toate timpurile: romanul lui Gaston Leroux din 1911, “Fantoma de la Operă”, și,  mai ales, ecranizărilor ulterioare de succes și popularului musical din 1986.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu