marți, 4 aprilie 2017

Ploaia si Puerto Eden

de Paul Drosu
 PUERTO EDEN – sau acolo unde ploua cele mai multe ZILE dintr-un an. :) Cine a auzit vreodata ceva despre acest loc? Un minuscul satulet pierdut pe o insula, printre miile de fiorduri sudice chiliene, accesibil doar de pe oceanul Pacific. Unul dintre cele mai izolate locuri din lume, un loc a carui izolare este comparata cu cea a Rapa Nui (Insula Pastelui), care, totusi, se afla la peste 3500 km de coasta Americii de Sud… Satucul se afla, dupa cum spuneam, in Chile, provincia Última Esperanza, regiunea Magallanes (Magelan)… nume predestinate, parca, pentru izolarea in care se afla. De altfel, aceasta provincie chiliana are una dintre cele mai mici densitati de populatie omeneasca din lume – doar 0,34 locuitori/km2 !!! Iar daca scadem populatia de
vreo 19.000 de oameni din capitala ei, oraselul Puerto Natales, atunci densitatea tinde catre zero (daca cea de 0,34 locuitori/km2 vi s-ar parea prea mare, ha, ha :D )…
Puerto Eden, este, alaturi de Mount Waiʻaleʻale din Hawaii, locul de pe Pamant cu cele mai multe zile de ploaie intr-un an de zile - doar in jur de 20 de zile pe an sunt FARA ploaie! :O Iar media lunara de precipitatii este in jur de 500 de mm, relativ constanta in fiecare luna. In Puerto Eden ai "steady rain", luna de luna, in fiecare zi, peste 11 luni de zile dintr-un an! Recordul este din 1916, cand, in tot anul, au fost doar 18 zile fara ploaie! Nu prea vezi soarele mult timp… Noi, insa, ca de obicei, cum ni s-a intamplat si pe Fitz Roy, de exemplu, am avut noroc chior de un timp excelent (din acest motiv, chiar am devenit, de-a lungul timpului, un fel de…legende printre prietenii calatori)...dar am remarcat ca asa se intampla de fiecare data cand vii intr-un loc cu inima larg deschisa si pregatit sa accepti orice incercare...totul merge ca pe roate! :) Din cauza acestui climat extrem, in satuc nu exista drumuri sau mijloace de transport terestru…nu exista nici macar poteci (!), ci doar niste podete din lemn, de-a lungul tarmului (se observa si in fotografie).
Alt fapt remarcabil despre Puerto Eden (ironic nume, nu?) este ca populatia de circa 170 de suflete este formata din ultimii indieni alacalufi (Kawéshkar, cum se numesc ei insisi) din lume… Un alt popor de pe planeta Pamant, pe care europenii pot bifa ca l-au exterminat "cu brio"… :( Va mai aduceti aminte de "Toate panzele sus" si de indienii alacalufi? Asa mi-am indeplinit inca un vis din copilarie.
 Datorita minunatului GOOGLE MAPS, va pot arata unde se afla acest satuc si asa este mai clar de inteles de ce este considerat unul dintre cele mai izolate locuri locuite de pe Pamant. Se observa (indicatorul rosu) ca este pierdut printre miile de insulite si fiorduri sudice chiliene. Se afla in uriasul parc national Bernardo O'Higgins, cel mai mare parc national dintre cele 36 din Chile, cu peste 3.500.000 de hectare suprafata. Marea suprafata alba din dreapta (catre est) lui Puerto Eden reprezinta Hielo Patagónico Sur (Masa de gheata Patagoneza sudica), a doua cea mai mare suprafata de gheata continua, in afara zonelor polare, din lume si foarte aproape ca suprafata de prima zona de acest fel din lume, din Alaska. Ceva mai sus se observa o alta pata alba mai mica care reprezinta Hielo Patagónico Norte (Masa de gheata Patagoneza nordica). Pe harta se mai observa (daca o mariti) locuri legendare ale Americii de Sud si Patagoniei: fix vis-a-vis de Puerto Eden, peste Hielo Patagónico Sur se vede celebrul EL CHALTEN (Fitz Roy), unul dintre cei mai greu de escaladat munti din lume; mai jos este EL CALAFATE, supranumit Las Vegasul Americii de Sud; apoi celebrul si uluitorul TORRES DEL PAINE; in partea cea mai de jos este Puerto Natales, destinatia noastra dupa ce ne-am oprit in Puerto Eden. Iar in partea cea mai de sus a hartii este celebrul ghetar (dar nu cel mai majestuos si mai mare din America de Sud), Perito Moreno, care face parte din Hielo Patagónico Norte. Sper ca aceasta harta si explicatii sa placa celor cu spirit mai de "exploratori". Multumesc GOOGLE MAPS!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu